Fædrelandsvennen

DDR, SF og HEF

- LEIV TORSTVEIT OLAV AASEN Hægeland

I ei kyrkje i tidlegare DDR, Aust-tyskland, henge eit oppslag. Oppslaget fortel om livet i DDR og kyrkje si stilling der.

●● Kommunista­ne ønskte å svekka kyrkja så mykje dei kunne. Noko av dei gjorde, var å levere eit alternativ til dei kyrkjelege handlingan­e. Regimet innførde namnedag, borgarleg konfirmasj­on, borgarleg vigsl og gravferd.

Medlemmer av SF, Sosialisti­sk Folkeparti, var ofte i DDR. Det var viktig for dei å halde kontakt med land som var kommunisti­ske. Og serleg viktig for dei var kontakten med DDR. Noko av det dei fekk utav desse kontaktane finn me i dag i HEF, Human-etisk Forbund. HEF har teke opp i seg alle alternativ­a til kyrkja dei fann i DDR: Namnedag, borgarleg konfirmasj­on, vigsel og gravferd.

Det er forunderle­g at mens DDR er slutta å eksistere, lever nokre av ideane deira vidare i Norge i dag gjennom HEF. Dette ser me heilt klart når det gjeld gravferd. Ein mann ønskte Pie Jesus i gravferda til far sin. Dette vart for sterkt for HEF. Dei ville ikkje ha Pie Jesus som ein del av seremonien, i gravferda. HEF står altså for ei rein og uforfalska Ddr-lære. Gamalkommu­nistane i DDR må tru på eit liv etter døden, når dei ser til Noreg og korleis HEF lever opp til måla deira. deligst på markedsuts­iktene til to kjøpesentr­e. Nær- og fjernområd­ene rundt Vennesla er tettpakket av butikker og kjøpesentr­e. Det blir derfor mange om beinet hvorhen dere snur dere. Dere mangler også en trafikkert riksvei som kan gi dere et solid løft i omsetninge­n. Jeg ønsker ikke å fremstå som negativ, men peke på realiteten­e.

Kommunen har de siste årene lagt ned betydelige beløp i sentrum for å skape trivsel for handlende og publikum. Av hensyn til sentrum og de næringsdri­vende ønsker jeg en rask avklaring på denne saken. Et kjøpesente­r i sentrum vil skape ny optimisme og trivsel hos handlende og publikum. Lykke til.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway