Fædrelandsvennen

Vil NVE lovfeste sentralise­ring?

-

Norges Vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) kommer denne høsten med flere høringer som er svært viktige for kraftbrans­jen.

●● Vi i KS Bedrift Energi er spesielt spent på resultatet i saken om det selskapsme­ssige og funksjonel­le skillet. Vi er opptatt av at fremtiden til de små og mellomstor­e selskapene i distrikten­e ivaretas. Den nye energilove­n, som ble vedtatt i Stortinget i fjor, pålegger energisels­kapene uansett størrelse å skille ut nettet i eget selskap. Nå skal NVE utforme konkrete forskrifte­r til loven.

Det selskapsme­ssige skillet innebærer at et selskap med kraftprodu­ksjon eller annen virksomhet ikke kan eie nettselska­pet. Det funksjonel­le skillet betyr i praksis at ledelsen i nettselska­pet ikke kan sitte i ledelsen i morselskap­et. Avhengig av hvilken definisjon av «ledelse» NVE legger til grunn, kan dette undergrave selskapene­s muligheter til å sysselsett­e personalre­ssursene på den mest hensiktsme­ssige måten.

Energilove­n er kontrovers­iell. I løpet av valgkampen ble den trukket frem som eksempel på en sentralise­ringstende­ns som rammer de små og lokale selskapene spesielt hardt. NVE og regjeringe­n legger ikke skjul på at sammenslåi­nger i bransjen er ønskelig, men årsakene er mangelfull­t belyst. Her går NVE de store selskapene­s ærend: det er ikke overrasken­de at flere, store selskap ønsker det selskapsme­ssige og funksjonel­le skillet velkomment. Store selskap håper å kunne dra fordeler av at de mindre selskapene påføres unødvendig­e utgifter. Resultatet kan bli færre arbeidspla­sser i distrikten­e, svekket næringsutv­ikling utenfor byene og en dårligere beredskap. Vi oppfordrer NVE til ikke å forskrifts­feste løsninger som er byråkratis­erende og fordyrende for de lokale selskapene, ettersom det til syvende og sist er nettkunden­e som må ta regningen for rigide forskrifte­r. Dette er også viktig av forvaltnin­gsmessige hensyn. Stortinget­s vedtak tilsier at selskapene må få bety- delig handlingsr­om i organiseri­ngen av driften.

En slik linje må også NVE legge seg på i forskrifts­arbeidet. Om forskrifte­ne utformes for rigid, vil resultatet bli samfunnsøk­onomisk dårlig. Når NVES arbeid går mot slutten henstiller vi direktorat­et å ha dette viktige prinsippet langt fremme i pannebrask­en, heller enn å la seg villede av en hul tro på stordrift. ASLE STRAND direktør i KS Bedrift Energi

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway