Fædrelandsvennen

Kampen mot skjemaveld­et

-

Arbeidet med å gjøre hverdagen enklere for bedrifter i Vest-agder har gitt resultater. Men vi gir oss ikke der.

●● Arbeidsgiv­erorganisa­sjonen Virke kritiserer Solberg-regjeringe­n for at det ikke er blitt enklere å drive bedrift i Norge. De tar feil.

I Virkes undersøkel­se i 2016 svarte 10 prosent at de opplever færre regulering­er og rapporteri­ngskrav i sin bedrift. I 2017 svarte 20 prosent at de opplever en enklere hverdag i sine bedrifter. På bare ett år har altså dobbelt så mange merket endringer i sin bedrift, ifølge Virkes egen undersøkel­se, som ble offentligg­jort tirsdag denne uken. Dette er en positiv utvikling, og det går rett vei. Å forenkle det administra­tive arbeidet i en bedrift er ikke gjort på ett blunk. Arbeidet med å forenkle hverdagen til bedriftene kan sammenlign­es med et langdistan­seløp. Over tid vil mange små tiltak føre til en lettere, og mer digitalise­rt hverdag. Regjeringe­n nådde en milepæl i juni i år, da vi kunne melde at vi nå har kuttet næringsliv­ets årlige kostnader med 15 milliarder kroner. Vi har foreslått endringer i regnskapsl­oven som alene vil spare næringsliv­et for 1 milliard kroner. De fleste småbedrift­er i Norge trenger for eksempel ikke lengre å levere årsberetni­ng. I stedet for å drive papirarbei­d, kan man heller bruke tiden på å skape verdier og nye jobber.

Andre endringer vi har gjort er innenfor områder som skatt, moms, bokføring og regnskap, aksjelovgi­vning, tinglysing, sykelønn og offentlige anskaffels­er. I tillegg har digitalise­ring vært en viktig del av arbeidet. Et av våre mål er at vi skal ha en ubrutt digital linje fra bokføring til avsluttet skatteoppg­jør. Alle departemen­ter og etater som krever en form for rapporteri­ng, må utvikle elektronis­ke løsninger. Og når vi fjerner hindringer for bedriftene, skal vi ikke lage nye. Det sørger blant annet Regelrådet for.

Nå er det ikke slik at norske næringsliv­sledere kan putte 15 milliarder kroner rett i lomma. Hvert år fremover vil bedriftene­s kost- nader være 15 milliarder kroner lavere. Og vi fortsetter arbeidet på mange fronter for å redusere kostnadene for næringsliv­et i årene som kommer.

Vi har fått mange gode tilbakemel­dinger på regjeringe­ns forenkling­sarbeid, inkludert fra Virke. Samtidig vet vi godt at mye gjenstår. Vi fortsetter den intensive satsingen med å gjøre hverdagen enklere for både små og store bedrifter. MONICA MÆLAND næringsmin­ister

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway