Fædrelandsvennen

Så hatten passer

-

Flere ganger har jeg hørt dette velkjente uttrykket rettet mot meg: du skal få så hatten passer. Og hver gang har jeg tenkt at, ja, det hadde vært noe.

●● Hodet mitt har en pussig fasong hvor det faktisk utvider seg ganske mye fra ørene og oppover, og det har skapt hodebry, bokstaveli­g talt, for undertegne­de både titt og ofte. I barndommen var det slalomhjel­men som gav meg dundrende hodepine. Så var det ridehjelme­n hvor det var umulig å få stroppen til å feste seg under haka. Videre til en sykkelhjel­m som ble sittende som en liten jødisk kalott på toppen av hodet, og deretter i godt voksen alder, en litt for liten motorsykke­lhjelm.

At jeg som barn og ungdom forsøkte å skjule at jeg ikke var helt som alle andre kan jeg jo forstå, men at jeg etter å ha passert 40 år forsøker å tre på meg en motorsykke­lhjelm som er flere nummer for liten, er vanskelig å svelge. At jeg frivillig presset hodet mitt inn i en altfor liten hjelm når jeg visste at jeg skulle sitte i nesten en dag på motorsykke­len og ha det vondt, da er du passe fjern.

Jeg hadde min ungdom på 80-tallet. Lett å skjule et litt for stort hodet under veldig høyt hår. Jo høyere hår jo bedre, het det da. Verre var det få år etter, da vi plutselig skulle kle oss som 60 år gamle damer med pels, høye støvletter, grålilla hår og hatt. Hvor denne moten kom fra aner jeg ikke. Men jeg hadde en aha-opplevelse da jeg en dag på vei gjennom Lillemarke­ns så meg selv avspeilet i de store glassvindu­ene hos DNB. Det så ikke bra ut. 16 år og så ut som 60.

Jeg synes det er fint med hatt, og også veldig praktisk med caps om sommeren. Dessverre har jeg innsett at det ikke er for meg. Derimot uttrykket som jeg henviste til innledning­svis har jeg aldri blitt klok på. Hvorfor er det en trussel? Hvordan får man hatten til å passe? Og passer hatten, har du da fått nok? Og av hva da?

Jeg trøster meg med at i mitt store hode er det stor lagringspl­ass og langt fra fullt. Og at damer sjelden eller aldri blir helt skallet – selv i høy alder. Men uansett, jeg kommer til å fortsette å si ja takk i fremtiden som svar på: du skal få så hatten passer! Det er lov å håpe. JESSICA LOUISE JUSTNÆS

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway