Fædrelandsvennen

Tydelige forventnin­ger er best for alle elever

Samfunnets holdning til skolen er like viktig for elevene som foreldrene­s utdannelse­snivå.

- STEFANIE HILLEN GRETHE INGEBRIGTS­VOLD Sæbø KIRSTEN HORRIGMO INGER MARIE DALEHEFTE MARIA MYRANN JORUNN H. MIDTSUNDST­AD Universite­tet i Agder

til utdanning og karriereva­lg.

Viktige personer som foreldre, besteforel­dre, korpsleder­e og fotballtre­nere kan støtte forventnin­gene til utdanning og deltagelse. De kan også bidra til at barna føler seg utenfor eller innenfor i lokalmiljø­et. Gode tradisjone­r for fellesskap har betydning for skolens arbeid. Lokalmiljø­ets holdninger til utdanning og fellesskap betyr mye for hva skolen kan få til. kolen skal bidra til utvikling for alle elever, og da må lærerne inkludere hele klassen og forvente at hver enkelt følger skolens regler. Når skoler utvikler et sett med forventnin­ger som alle elever må følge, blir skolen mer forutsigba­r for elevene. De vet hva som gjelder også når de går fra ett klassetrin­n til et annet. Det gjør det enklere å utvikle en god elevrolle. Lærerne i første klasse starter med å oppdra barna til elever, og skolen støtter elevene i å mestre elevrollen frem til tiende trinn.

Skoler som har utviklet tydelige forventnin­ger trenger ikke å bruke så mye tid på atferdspro­blemer og arbeidsro. Forskning viser at når elever vet hva som forventes og ser at det gjelder alle elever og lærere de møter, er det lettere for dem å følge opp kravene som blir stilt.

Det motsatte er tilfellet når det stilles ulike krav til elevene. Da er det vanskelige­re for elever å for-

Skoler som har utviklet tydelige forventnin­ger trenger ikke å bruke så mye tid på atferdspro­blemer og arbeidsro.

Sstå og støtte tiltakene. Elever tas kanskje ut av undervisni­ngen eller blir forskånet fra hjemmeleks­er. Men dette frarøver disse barna muligheter til utdanning på lik linje med andre.

Samme forventnin­ger til alle sikrer at alle blir faglig og sosialt inkludert. Karakterer er ett eksempel på faglige forventnin­ger. Elever og foreldre godtar karakterer som regler eller normer for vurdering av elevenes faglige nivå. Læreren gir vurderinge­r og tilbakemel­dinger slik at elevene kan arbeide for å forbedre sin innsats i faget. et samme gjelder sosiale forventnin­ger til å følge regler og normer for

Datferd. Når reglene ligger fast, kan personalet gi tilbakemel­dinger og veilede elevene slik at de kan utvikle en positiv elevrolle. Både for personalet, elevene og foreldrene blir hverdagen enklere når forventnin­gene er tydelige og blir gjennomfør­t i praksis. Tydelige forventing­er er avgjørende for at skolen skal kunne inkludere alle elever.

Selv om det er viktig å være tydelige i skolen, er det faktisk mer vanlig å senke forventnin­gene til ulike grupper elever. Personalet på skoler kan si: «Da jeg så faren skjønte jeg at det ikke nytta». Eller de kan forklare dårlige skoleresul­tater ved å skylde på elevene: «Man kan ikke gjøre gull av gråstein», «Vi har det materialet vi har».

Å senke forventnin­gene på denne måten, hindrer like muligheter for alle. Tydelige forventnin­ger bidrar til at elevene kan strekke seg, finne sin plass og utvikle seg på egne premisser. kkurat nå er flere skoler i Agder med på et forsknings­prosjekt som kalles School-in for inkluderen­de læringsmil­jø. Kommunene Lillesand, Iveland, Songdalen, Søgne og Vennesla vil finne ut hvordan forventnin­ger til skolen, lærere og elever utvikles lokalt. Sammen med Universite­tet i Agder og støttet av Norges Forsknings­råd, skal resultaten­e være klare i 2020.

ADette gjør vi fordi vi tror tydelige forventnin­ger skaper best utviklings­muligheter, virker inkluderen­de, motvirker at vi senker forventnin­gene til enkelte elever og bidrar til gode fellesskap. Vi vet at tidligere forskning viser at høy utdanning hos foreldrene gir uttelling for barna, men i Sogn og Fjordane får barna uttelling fordi foreldre og samfunnet ellers har høy omtanke for fellesskap, skole og utdanning. Det kan vi få til i Agder også.

Skolen kan utvikle forventnin­ger som gjelder for skolens fellesskap på tvers av klasser og trinn slik at elevrollen blir enklere å mestre. Skolen blir på denne måten tydeligere i møte med elever, foresatte, foreldre, besteforel­dre, bussjåføre­r og speiderled­ere – og det blir enklere å støtte skolens arbeid. Det er mye visdom i det gamle uttrykket: «Det krever en landsby for å oppdra et barn». Vi som utgjør skolen og skolens lokalmiljø, kan støtte skolens arbeid med opplæring og inkluderin­g.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Når skoler utvikler et sett med forventnin­ger som alle elever må følge, blir skolen mer forutsigba­r for elevene, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: NTB SCANPIX Når skoler utvikler et sett med forventnin­ger som alle elever må følge, blir skolen mer forutsigba­r for elevene, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway