Fædrelandsvennen

Sveriges Oscar-håp

- CATHRINE SORDAL

DRAMA/KOMEDIE The Square

Sverige 2017 Aldersgren­se: 12 år

«The Square» er årets Gullpalmev­inner og Sveriges Oscar-kandidat. Filmen byr på et mørkt, men også komisk og satirisk blikk på dagens samfunn. Regissør og manusforfa­tter Ruben Östlunds forrige film «Turist» vant blant annet en Golden Globe. Forventnin­gene var derfor store til hans nyeste prosjekt, og for det meste lever filmen opp til forventnin­gene.

Christian (Claes Bang) er kunstneris­k leder for et samtidsmus­eum som er tilknyttet det kongelige palasset i Stockholm. Museet skal speile samtiden og være en viktig stemme i samfunnsde­batten, men uten å skremme bort sponsorer og mesener, som for øvrig også er museets mest ivrige besøkere.

Museet skal åpne den nye utstilling­en «The Square» som tar opp temaer som nestekjærl­ighet og menneskeve­rd. Ting tilspisser seg imidlertid for Christian etter uforutsett­e hendelser. Høye idealer kan være vanskelige å leve opp til.

Filmen er for lang med sine to timer og 25 minutter, for mellom de fabelaktig­e scenene er det mye unødvendig fyllmasse.

Det som er bra, er imidlertid veldig bra, og trekker opp helhetsinn­trykket. Östlund bygger opp en spenningsf­ølelse i hver scene som gjør at en sitter fremoverle­nt og bare venter på hva som skal skje. Men det aller viktigste med Östlunds arbeid er at han har en stemme, og han bruker den.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway