Fædrelandsvennen

Sjarmerend­e Askeladd

- CATHRINE SORDAL

EVENTYR Askeladden – I Dovregubbe­ns hall

Norge 2016 Aldersgren­se: 9 år

Forventnin­gene er ganske store når Askeladden skal portretter­es av en levende skuespille­r, i stedet for en Ivo Caprino-dukke.

Og Vebjørn Enger («Kompani Orheim») klarer det med glans. Eilie Harboe er i vinden for tiden, og selv om denne rollen ikke er så utfordrend­e som den hun hadde i «Thelma», spiller hun prinsessen med både mot, muskler og glimt i øyet, og slår et slag for likestilli­ngen mens hun nekter å gifte seg med hvem som helst. Selv ikke når det fører til at Dovregubbe­n våkner og kommer for å ta henne.

Espen Askeladd og brødrene hans legger ut på en lang og farefull ferd for å redde henne. Hakk i hæl kommer den onde prins Fredrik, spilt ypperlig av Allan Hyde («True Blood»), som også vil ha prinsessen og halve kongeriket, og han skyr ingen midler for å få viljen sin.

Regissør Mikkel Brænne Sandemose («Gåten Ragnarok») har laget en sjarmerend­e film som stort sett treffer der den skal. Jeg ble imidlertid skuffet over trollet som burde vært mye kulere, og hatt mye større plass i historien.

Dovregubbe­ns hall er ikke mer enn en kjedelig hule, og monsteret i tjernet er heller ikke det helt store. Filmen er på sitt beste i de mer komiske scenene. Men alt i alt er det en underholde­nde film som absolutt er severdig, men den mangler det lille ekstra for å bli magisk.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway