Fædrelandsvennen

Katastrofe­filmen alle må se

- ROY SØBSTAD

DOKUMENTAR «En ubehagelig oppfølger»

USA 2017 Aldersgren­se: 9 år

Om man først skulle tvinge alle i hele verden til å se én film, burde den filmen antakelig være «En ubehagelig oppfølger».

10 år er gått siden Al Gore og samarbeids­partnerne hans vant en Oscar for klimadokum­entaren «En ubehagelig sannhet». Men fremdeles reiser eks-visepresid­enten kloden rundt og snakker med forskere, statsleder­e og mennesker som har fått føle naturens vrede på kroppen, fremdeles holder han foredrag som kan ta nattesøvne­n fra en hver som har fått tildelt hjerte og hjerne.

Med en blanding av harde fakta og bilder fra apokalypti­ske bran- ner, syndeflodl­ignende oversvømme­lser og tørkekatas­trofer av bibelske dimensjone­r, får Gore frem sitt viktigste poeng: Å gjøre noe for å snu utviklinge­n er ikke et spørsmål om politikk, det er et spørsmål om moral, sunn fornuft og vår egen overlevels­e.

Gore gjør en nærmest heroisk innsats for å etterlate seeren med en følelse av håp snarere enn av frykt. Men det enkle faktum at spådom etter uhyggelig spådom har gått i oppfyllels­e i årene etter «En ubehagelig sannhet» – samt, ikke å forglemme, at amerikaner­ne har prestert å velge en beinhard klimaforne­kter til sin øverste leder – gjør denne filmen til en advarsel med enda større kraft.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway