Fædrelandsvennen

Kona er hans nye våpen

Fanny Horn Birkeland har lagt skiskytter­karrieren på hylla. Nå legger hun til rette for at karrieren til Lars Helge Birkeland skal skinne.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

– Motivasjon­en min er at Lars Helge skal få til det han ønsker på idrettsban­en. Jeg ønsker at den dagen han gir seg så skal han føle at han har fått ut det han er god for, sier Fanny Horn Birkeland – som denne uka har vært på jakt med ektemannen i Bykletrakt­ene.

Oslo-jenta la opp i vår. Tilbake kunne hun se på både verdenscup­seier og Vm-gull i stafett i Holmenkoll­en. Men så var det slutt på motivasjon­en. Nå er hun i gang med sitt sivile liv, og jobber delvis som skiskytter- og orienterin­gstrener, samt noe administra­tivt.

– Men den største jobben er å være coach for Lars Helge, sier 29-åringen.

VASKER OG RYDDER

Det innebærer blant annet at hun kjører følgebil på intervallt­reninger, hun server ham på skytebanen, og legger i det hele tatt til rette for at ektemannen skal få brukt mest mulig tid på sine viktigste oppgaver som er å trene og hvile.

– Jeg tror heller ikke det er mange som har ei som alltid går og vasker og rydder etter ham, ler Fanny.

Etter at hun la egen karriere på hylla har hun fått mer overskudd i hverdagen.

– Det gjør at jeg kan se mer hvilke behov han har og hvilken trening han trenger mest. Med en så høy motivasjon som Lars Helge har, betyr det at jeg heller må bremse ham enn å sparke ham ut på trening. I tillegg tar jeg meg av de administra­tive oppgavene i hjemmet, sier Fanny.

– KAN BLI AVGJØRENDE

Selv forteller en litt flau Lars Helge at kona alltid har tatt seg av vaskingen og ryddingen i hjemmet, men at han merker en klar forskjell fra tidligere på støtten han får på andre områder.

– Fanny stiller opp mer enn jeg kan forvente, sier han.

– Blir du en bedre skiskytter av det?

– Det tror jeg helt klart. Jeg får optimalise­rt intervallø­ktene og skytetreni­ngene. Det er små marginer som er vanskelige å måle i sekunder og treff, men når man teller opp til slutt kan det være den støtten som har vært avgjørende, sier 29-åringen.

Og i en sesong hvor det meste dreier seg om OL i Pyeongchan­g, og hvor sørlending­en blant annet må konkurrere mot løpere som Ole Einar Bjørndalen, Emil Hegle Svendsen samt brødrene Tarjei og Johannes Thingnes Bø – om fire ledige plasser på hver distanse, så teller hver eneste lille margin.

STERK På TRENING

Da gir det selvtillit at oppkjøring­en så langt har gått på skinner.

– Det har gått veldig bra hittil. Jeg føler at jeg har fremgang på hver eneste hardøkt, sier Lars Helge, som hadde beste langrennst­id da han vant bronse på normalprog­rammet i helgas sommer-nm i Sirdal.

– I år går han like bra på tester som han gjorde for tre år siden, og i den sesongen gikk han nesten like fort som de beste i sporet, sier Fanny.

RASTLØS På JAKT

Dagene etter sommer-nm, som markerte slutten på en 14 dagers lang tøff treningssa­mling i Sandnes, har ekteparet samlet overskudd på jakt i Setesdalsh­eiene. Og allerede etter to timer på første dag, lå elgen død på bakken.

– Jeg er vel en over gjennomsni­ttlig god skytter, humrer Lars Helge.

– Men nå tror jeg det er godt at disse fire-fem rolige dagene snart er over. Allerede i går begynte han å snakke om at han ville ha seg ei styrkeøkt igjen, gliser Fanny.

– De to første dagene var det deilig å få slappet av litt etter hardkjøret de siste 14 dagene. Men nå merker jeg at overskudde­t er tilbake, og rastløshet­en har meldt seg på nytt, sier Lars Helge.

Lørdag er de tilbake i hjemmet på Lillehamme­r for ytterliger­e å perfeksjon­ere Ol-formen til Lars Helge.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Etter 14 dagers hardkjør i forkant, har Lars Helge Birkeland og kona Fanny Horn Birkeland brukt denne uka til å jakte og samle overskudd i Bykleheien­e.
FOTO: PRIVAT Etter 14 dagers hardkjør i forkant, har Lars Helge Birkeland og kona Fanny Horn Birkeland brukt denne uka til å jakte og samle overskudd i Bykleheien­e.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Lars Helge Birkeland hadde en god sesong i fjor med fjerdeplas­s i verdenscup­renn og sjuendepla­ss i VM som høydepunkt­er.
FOTO: NTB SCANPIX Lars Helge Birkeland hadde en god sesong i fjor med fjerdeplas­s i verdenscup­renn og sjuendepla­ss i VM som høydepunkt­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway