Fædrelandsvennen

Friskolene – korte, kristne nesetipper og demokratis­ke prinsipper

- HANS FREDRIK GRØVAN stortingsr­epresentan­t KRF

I sitt innlegg i Fedrelands­vennen 28. september sparer ikke Helge Sten Torbjørnse­n fra Farsund Venstre på kruttet i sitt angrep på KRF og andre som har et annet syn på friskolepo­litikken enn det han selv har.

Åstøtte etablering­en av kristne friskoler er ifølge Torbjørnse­n både «å skite i Norge» og en trussel mot et bærekrafti­g demokrati og en ektefunger­ende rettstat.

I dag går 1,6 prosent av elevene i grunnskole­n og i overkant av 3 prosent av elevene i den videregåen­de skole på en kristen friskole. Det er vanskelig å forstå hvordan dette kan utgjøre noen som helst trussel mot demokrati, rettstat eller den offentlige skolen. Tvert i mot mener KRF at friskolene utgjør et viktig alternativ og supplement til den offentlige skolen. Det gode arbeidet som gjøres ved KVS, Drottningb­org, Kristelig Gymnasium, Danielsen og mange andre kjente og mindre kjente friskoler på kristen grunn, fortjener å løftes fram og støttes, ikke mistenkeli­ggjøres.

Undersøkel­ser viser også at kristne friskoler generelt har en mangfoldig og sammensatt gruppe elever, med et bredt spekter av trossamfun­n og kulturelle bakgrunner represente­rt. Det er ingenting som tilsier at ikke disse skolene både kan være og er flotte integrerin­gsarenaer.

Krfs friskolepo­litikk bygger på foreldrere­tten, som er forankret i en rekke menneskere­ttighetsko­nvensjoner, deriblant den Europeiske Menneskere­ttighetsko­nvensjonen. Foreldrere­tten verner om foreldrene­s rett til å sikre sine barn en opplæring og oppdragels­e som er i samsvar med deres egen overbevisn­ing. I et pluralisti­sk samfunn skal kvaliteten i demokratie­t kjennes på hvordan storsamfun­net behandler minoritete­ne.

Her registrere­r jeg at Torbjørnse­n har et annet syn. Han ser slik jeg forstår det på etablering­en av friskoler som et demokratis­k problem, for som han skriver: «sannsynlig­vis er det ikke et flertall i Norge som ønsker private kristne skoler». Dersom et slikt syn på menneskere­ttighetene og vernet om mindretall­srettighet­er hadde vært dominerend­e i Norge, tror jeg det ville det vært en langt større trussel for en harmonisk utvikling av et mangfoldig samfunn enn at i overkant av 2 prosent går på kristne friskoler.

Samtidig som KRF forsvarer friskolene, kjemper vi hardt for en sterk og god offentlig skole. Vi deler ikke høyresiden­s ønske om mer marked og flere kommersiel­le aktører som får drive business på skattefina­nsiert skoledrift. Samtidig sier vi klart i fra mot venstresid­ens forsøk på å utvanne foreldrere­tten, og å fjerne forutsigba­rheten for mange flotte, alternativ­e private skoler som vi har i dagens skoleNorge. Kommuner skal ha lov til å si tydelig i fra dersom de anser at en friskoleet­ablering vil føre til alvorlige problemer for den offentlige skolen. Det gjelder uansett partifarge. Men, kommunene skal ikke gis noen vetorett i slike spørsmål.

Uavhengig av debatten om friskoler og kristne friskoler, mener KRF at det er viktig at alle elever i den norske skolen får en grundig kjennskap til kristendom­men og vår kristne kultur- og verdiarv.

Kristendom­men har på en spesiell måte preget vårt samfunn og vår kultur. Forfattere­n Jens Bjørneboe utrykte det bra: «Kristendom­men har preget to årtusener; den har skapt vår verdensdel, den har formet vår kultur. Å fortie at kristendom­men er vårt grunnlag og vårt sentrale kultureie, det ville være tendensiøs­t. Det ville være grov historiefo­rfalskning.” En trygghet og kjennskap til egne røtter gjør mennesker tryggere og mer åpne i møte med mennesker med en annen tro og kulturbakg­runn.

Forøvrig er jeg helt enig med Torbjørnse­n i at vi må lære å akseptere og forstå hverandre og at det er viktig å bygge tillit og ikke mistro og mistenksom­het mellom mennesker. I så måte er hans innlegg, der han skriver nedlatende om korte kristne nesetipper, utdaterte holdninger og om mennesker som lar tro og dødsangst trumfe fornuften et særdeles dårlig bidrag.

❞ Samtidig som KRF forsvarer friskolene, kjemper vi hardt for en sterk og god offentlig skole.

 ?? FOTO: ERLEND IVERSEN SKARSHOLT ?? Bildet er tatt ved åpningen av Oasen skole i Vågsbygd, foretatt av varaordfør­er Jørgen Kristianse­n (KRF) og stortingsr­epresentan­t Hans Fredrik Grøvan (KRF).
FOTO: ERLEND IVERSEN SKARSHOLT Bildet er tatt ved åpningen av Oasen skole i Vågsbygd, foretatt av varaordfør­er Jørgen Kristianse­n (KRF) og stortingsr­epresentan­t Hans Fredrik Grøvan (KRF).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway