Fædrelandsvennen

Familien er innesperre­t av

Huset deres er fullstendi­g isolert og vannet står helt opp under gulvet i stua. Men Oddvar og Greta Bysheim har ennå ikke tenkt å flytte fra Drangsholt.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Sist gang jeg har sett noe lignende, var i 1959. Da bandt vi båten i verandadør­en her, akkurat som nå. Men vannet stod likevel ikke så høyt som dette, sier Greta Bysheim som er oppvokst på Drangsholt.

Hun og mannen kommer seg ikke noen steder uten båt. Mandag lå vannet rundt hele huset.

Bygdefolke­t snakker nå om en tusenårsfl­om i Tovdalsvas­sdraget. Ifølge NVE har det ikke vært en større flom siden målingene startet i 1890-årene.

– Kjelleren er helt full av vann. Stiger det mer enn ti centimeter nå, så begynner parketten å løfte seg her, sier Oddvar Bysheim.

BLIR VÆRENDE

Mens ekteparet Bysheim valgte å bli værende, var det mange som ikke orket mer. De gikk i båtene, rodde langs fylkesvei 41 og inn til land.

– Vi mangler strøm og varmtvann og mye står under vann. Nå tar vi oss en liten høstferie, sier Hanne Bjorvand som kommer roende med familien.

Hun hilser på Trond Bysheim som har vært hos foreldrene med matforsyni­nger.

– Det er jo ikke første gang dette skjer, men så ille har det aldri vært før, sier han.

Ute på tunet hos ekteparet Bysheim står både biler og traktor under vann. Frysebokse­n som stod under et halvtak drev av gårde og måtte taues inn igjen. Oddvar Bysheim regner med at vannet har steget 40 centimeter i løpet av natten og at det nå står to meter høyere enn vanlig.

Ekteparet regner med at vannet har sivet inn i vegger og isolasjon.

– Hvis vannet synker, så blir vi kanskje værende her. Men uten vann og toalett er det ikke så enkelt. Vi får se hva vi gjør. Enten flytter vi opp en etasje eller så flytter vi til vår sønn på Hamre, sier Greta Bysheim.

EVAKUERER

Ekteparet har ikke oversikt over hvor store skadene har vært. Oddvar Bysheim sier at det bare er å fikse det som må fikses og så gå videre.

– Det er heller ikke oss det er verst for. Det var verre for den familien som fikk hele jordraset inn, sier Greta Bysheim.

Like over jordet bor nemlig Lisbet Løland Pedersen. Fædrelands­vennen møter henne der veien stanser og vannet overtar. Da er hun på vei tilbake fra huset sitt.

– Huset har rast og jeg skal ikke tilbake, sier hun til Fædrelands­vennen.

FLOMREKORD

Tovdalsvas­sdraget strekker seg hele veien fra Fyresdal i Telemark til Topdalsfjo­rden ved Kjevik. Den delen av vassdraget som renner forbi Drangsholt heter Topdalselv­a, og flere steder var folk helt eller delvis isolert.

– Vi har gris og sau. Så vi må bare hjem og passe på, sier Hilde Lunde Garby som var på vei hjem til huset mandag ettermidda­g.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Vannet har fylt kjelleren og nærmer seg stua hos Oddvar og Greta Bysheim på Drangsholt. Greta husker flommen i 1959, men den var ikke så omfattende som denne.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Vannet har fylt kjelleren og nærmer seg stua hos Oddvar og Greta Bysheim på Drangsholt. Greta husker flommen i 1959, men den var ikke så omfattende som denne.
 ?? FOTO: KOLLSTAD, REIDAR ?? Trond Bysheim har vært hos foreldrene med mat. Huset deres skimtes i bakgrunnen og det var ikke mulig å komme seg til huset på andre måter enn med båt.
FOTO: KOLLSTAD, REIDAR Trond Bysheim har vært hos foreldrene med mat. Huset deres skimtes i bakgrunnen og det var ikke mulig å komme seg til huset på andre måter enn med båt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway