Fædrelandsvennen

I båt for å redde bedriftene i bygda

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Mandag kjempet folk i Birkenes for å berge industrien i bygda. Både for Foss Bad og 3G Fibreglass har det vært kritisk.

Det har bare stått om noen centimeter før viktig produksjon ble rammet.

– Vannet stoppet å stige fem centimeter før det kom på nivå med hovedetasj­en. Da vi forlot fabrikken rundt halv to var vannet på retur, så vi satser på videre produksjon på onsdag, sier Øystein Foss, administre­rende direktør ved Foss Fabrikker.

Hos 3 G Fibreglass har det også vært kritisk:

– Vi satte krisestab fra søndag morgen og har jobbet intensivt for å sikre at vannet ikke siver inn i fabrikken, sier administre­rende direktør Heine Østby

På RETUR

Mandag ettermidda­g kunne Østby konstatere at vannet trolig har nådd sitt høyeste nivå og at det vil synke de kommende dagene. De ser derfor ut til å ha klart å holde produksjon­en i gang til tross for flommen.

Flere andre næringsdri­vende kjempet også mot vannmassen­e mandag

I Birkenes dro Tor Svendsen og Joachim Østerhus fra Birkenes Bil i båt til industriom­rådet Tollnes sammen med folk fra andre bedrifter i området.

De har ikke tid til å snakke med avisen.

– Vannet står til langt over kundemotta­ket og de har heist bilene så høyt de kan for å unngå skader. Nå skal de hjelpe til med å redde en dieseltank på 3000 liter fra et annet firma som de har fått vite at er på vei ned elva, sier Silje Westgård Hansen som er samboer med Tor Svendsen

SPERRET

Folk som kom kjørende fra Birkenes mot veit møtte vannmassen­e ved Bersevanne­t like ved Birkenes sentrum

Folk kom i båter, kanoer og kajakk.

– Huset mitt ligger ganske greit til, men jeg kommer meg jo ingen vei, sier Per Olav Stavelin som bor i byggefelte­t Bakkemoen og som brukte kajakk da han skulle til butikken.

Mandag formiddag var det ikke mulig å komme til Bakkemoen med bil fra Birkenes sentrum. Det var heller ikke mulig å komme dit fra sør. Der ble bilene stanset av vannet ved Drangsholt.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Tor Svendsen (framme) og Joachim Østerhus (bak) fra Birkeland Bil fikset båt for de som skulle til og fra industriom­rådet Tollnes i Birkeland. I båten sitter også Oddvar Ivarson, Daniel Pizarro, Olaf Salvesen og Shefquet Maxharray.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Tor Svendsen (framme) og Joachim Østerhus (bak) fra Birkeland Bil fikset båt for de som skulle til og fra industriom­rådet Tollnes i Birkeland. I båten sitter også Oddvar Ivarson, Daniel Pizarro, Olaf Salvesen og Shefquet Maxharray.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Per Olav Stavelin måtte bruke kajakk da han skulle i butikken på mandag.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Per Olav Stavelin måtte bruke kajakk da han skulle i butikken på mandag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway