Fædrelandsvennen

Holdt på å drukne da vann flommet inn i kjelleren

- TORBJØRN WITZØE

Da vannet fosset inn, ble det umulig å komme seg ut gjennom døra i kjelleren. Løsningen ble et vindu oppunder taket.

– Jeg fryktet en stund at det ikke ble mulig å komme seg ut. Etter bare noen få minutter stod jeg med vann til over livet. Heldigvis klarte jeg å klyve opp på en sofa som fløt forbi, og via denne ta meg ut gjennom et vindu, sier Tor Christian Hansen.

Det var natt til søndag at 26-åringen var i ferd med å sette ting i kjellereta­sjen høyt for berge dem fra vannet som hadde begynt å sige inn. Plutselig hørte han et smell. Store vannmasser dannet en vegg mot kjellerinn­gangen.

– Moren min ropte at jeg måtte komme meg ut, men det var umulig å bevege seg mot vannet som fosset inn. Jeg vasset til livet, men vannstande­n bare økte og økte. Hadde jeg ikke kommet meg oppå den flytende sofaen og fått klatret ut av vinduet, er jeg redd jeg kunne ha druknet, sier Tor Christian Hansen.

Far til 26-åringen, Trond Hansen, var på kurs i helgen og opplevde ikke dramaet på nært hold. Synet som møtte han da han kom hjem var ikke noe hyggelig. Vannet som stod helt opp under taket i kjellereta­sjen var blandet med kloakk og parafin fra nedgravde oljetanker i nabolaget.

– Jeg er ganske sikker på at huset må kondemnere­s. Det var for øvrig nyoppusset i fjor. Nå må vi få oss en ny plass å bo. Dette huset er det i alle fall ikke mulig å bo i, sier Trond Hansen.

Rundt et av nabohusene har brannvesen­et lagt ut oljelenser for å samle opp parafin.

Familien Hansen kjøpte huset i 1993, og har aldri tidligere opplevd noe lignende. Det har heller ikke de 10 naboene i og ved Nye Kirkeveg på Nodeland som også fikk kjellere og delvis hovedetasj­ene fylt med vann.

– Søndag stod vannet 170 centimeter opp på kjellergul­vet mitt. Siden har jeg prøvd å holde unna ved hjelp av pumpe, forteller Thor Arne Thorkildse­n.

Selv har Thorkildse­n bodd i huset sitt i 22 år. Aldri tidligere har han hatt mer enn fem centimeter med vann i kjelleren mens elva har vært på sitt høyeste.

 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Tor Christian Hansen holdt på å bli innestengt i kjelleren da huset på Nodeland ble fylt med vann.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Tor Christian Hansen holdt på å bli innestengt i kjelleren da huset på Nodeland ble fylt med vann.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway