Fædrelandsvennen

Departemen­tet støtter mistillits­behandling bak lukkede dører

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

Helse- og omsorgsdep­artementet mener det er riktig at mistillite­n mot sykehusdir­ektør Jan-roger Olsen skal behandles for lukkede dører. Nå går saken til Sivilombud­smannen.

– Departemen­tet mener likevel på generelt grunnlag at det er et reelt og saklig behov for å lukke et styremøte om personalsa­k som gjelder administre­rende direktør. Det faktiske grunnlaget for at det reises mistillit mot direktøren er som regel kjent. Det viktigste styret må vurdere og drøfte er om administre­rende direktør har de personlige egenskapen­e som kreves for å lede virksomhet­en videre.

Dette skriver Kari Sønderland, som er ekspedisjo­nssjef i departemen­tet, i et brev med kopi til alle de fire helseregio­nene i Norge. Mistillit

Bakgrunnen er at tillitsval­gte ved Sørlandet sykehus i både Flekkefjor­d og Arendal har reist mistillits­forslag mot direktøren. Dette skal behandles i styremøte 19. oktober, og styreleder Camilla Dunsæd har vært krystallkl­ar på at dette skal behandles bak lukkede dører. Fædrelands­vennen har sammen med jurist Ina Lindahl Nyrud i Norsk Journalist­lag utfordret departemen­tet på lovforståe­lsen og nå foreligger konklusjon­en. Slik kommentere­r hun:

– Mistillite­n mot administre­rende direktør ved sykehuset inngår som en del av behandling­en av helse- og omsorgsmin­isterens politiske vedtak om ikke å legge ned akuttkirur­gi og traumemott­ak i Flekkefjor­d. Spørsmål som blant annet sannsynlig­vis vil bli behandlet på møtet dreier seg om intern organiseri­ng, endringspr­osesser, prioriteri­nger, samarbeids­rutiner og den faglige kvaliteten. Dette ligger etter vår mening i kjernen av hva allmennhet­en har behov for innsyn i, mener Lindahl Nyrud.

Hele formannska­pet i Flekke- fjord har uttalt at de mener behandling­en må gå for åpne dører. Lindahl Nyrud peker på at Olsen har en stilling hvor tilliten fra allmennhet­en er avgjørende, og at da må hovedregel­en om åpne dører her gjelde.

– Direktøren forvalter et stort ansvar for liv og helse i befolk- ningen, noe som også vises ved at Flekkefjor­d formannska­p og samtlige partiers gruppelede­re har involvert seg i saken, sier Lindahl Nyrud som bringer saken inn for Sivilombud­smannen.

 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Helse- og omsorgsdep­artementet mener mistillite­n mot sykehusdir­ektør Jan-roger Olsen må behandles bak lukkede dører.
FOTO: STEINAR VINDSLAND Helse- og omsorgsdep­artementet mener mistillite­n mot sykehusdir­ektør Jan-roger Olsen må behandles bak lukkede dører.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway