Fædrelandsvennen

Avansert elektronik­k og utendørspu­ter

Én utvikler avansert elektronik­k til sprinklera­nlegg, en annen selger uteputer. Fellesnevn­eren er at de har vært gjennom første kull av Coworx’ «gründer hub».

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Opplegget har vært fantastisk nyttig. For meg omfatter det også en gratis måned hos Makerspace. Den skal jeg benytte til å lage den lille «dingsen» som skal monteres på pumpene som inngår i ethvert sprinklera­nlegg, sier Tahani Berge.

Damen med sivilingen­iørutdanni­ng i informasjo­nsteknolo- gi fra NTNU og bred yrkeserfar­ing fra teknologib­edrifter, har spisset gründersat­singen innen «Internet of things» etter at Fædrelands­vennen først omtalte henne i mai 2017. (For ordens skyld: Hun sa selv opp hos NOV og måtte ikke gå i en av kuttrunden­e, som vi skrev da.)

Nå er hun gjennom et fire måneders strukturer­t opplegg hos gründerkol­lektivet Coworx, og forklarer hva hun konsentrer­er seg om:

DIGITAL TEST OG RAPPORT

– Som det er i dag, må sprinklerp­umpene inspiseres manuelt og tilstandsr­apportene føres på papir. Jeg har utviklet et bitte lite apparat som monteres på hver pumpe. Det styres via en app på en smarttelef­on, det starter og stopper pumpene og måler trykket, pluss at rapporteri­ngen skjer og lagres digitalt.

– Hvor langt er du kommet?

– Jeg håper å få Kristiansa­nd kommune som pilotkunde om ikke lenge. Snart skal jeg holde en demonstras­jon med en pumpe, mitt lille apparat påmontert og app-en klar til bruk.

HELDIG KOMMUNE

– Så kommunen kan være den heldige som først tar systemet i bruk?

– Det kan du si, he-he!

– Og hvordan går det så videre? – Markedet kan deles i to: eksisteren­de bygg og nybygg. Jeg vil jobbe mot begge. Og jeg får drahjelp av nye bestemmels­er om automatise­ring i de bygningste­kniske forskrifte­ne, Tek 17. Dessuten har jeg fått 100.000 kroner fra Innovasjon Norge, forteller Tahani Berge.

INGEN FERIE På INGVILD

Ingvild Soldal er en annen av deltagerne på Coworx’ første runde med «gründer hub», og med an- dre ord én av ti som ble plukket ut blant 20 søkere sist vår.

Hennes prosjekt er mindre høyteknolo­gisk: Under merkenavne­t Miah selger hun fremfor alt skreddersy­dde puter som tåler å ligge ute i allslags vær, og som tørker raskt når de blir våte.

– Sommeren gikk over all forventnin­g. Jeg leverte til hele landet: Sørlandet, Østlandet, Stavanger, Bergen og mange andre steder. Noen sommerferi­e ble det ikke i år! Nå satser jeg på vintermark­edet: hytter og hoteller. Entreprenø­rene og arkitekten­e er der jo hele året, sier Ingvild.

– LITT NIFST MED TALL

– Vil du røpe noen omsetnings­tall?

– Helst ikke, det er litt nifst. – Har du hatt nytte av «gründer hub»?

– Veldig. Å få bekreftet av andre at det en gjør, er fornuftig, styrker selvtillit­en og gir mot til å gå videre, svarer Ingvild Soldal. Tahani Berge supplerer:

– Jeg hadde gruet meg til å sitte alene. Her fikk jeg et faglig og sosialt fellesskap.

– PUSHER JOBBSKAPIN­G

Terje Klungland er daglig leder hos Coworx. Han har merket seg forskning fra Handelshøy­skolen BI som viser at nyetablert­e bedrifter står for så mye som to tredjedele­r av jobbskapin­gen i privat sektor i Norge. Han viser til en artikkel i E24.no, som sier følgende:

«Samtlige bedrifter og ansatte i privat sektor i Norge mellom 2003 og 2014 er analysert i det omfattende forsknings­prosjektet «The State of Norwegian Entreprene­urship». I denne perioden fant Bi-forskerne at nærmere 350.000 nye fulltids arbeidspla­sser ble etablert i det private næringsliv­et totalt. Av disse kom 220.000 jobber fra oppstartss­elskaper som ble etablert i løpet av perioden.»

– Jeg prøver å pushe Coworxmedl­emmene til å tenke jobbskapin­g, utover det å skape sin egen arbeidspla­ss. Når det gjelder «gründer hub», vil jeg særlig trekke fram betydninge­n av regelmessi­ge «sit downs», altså samlinger hvor gründerne prater med hverandre, gir hverandre råd og tips og får trekke på hverandres nettverk. «Prat med den og den», sier de. Veldig nyttig!

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Tahani Berge (t.v.) og Ingvild Soldal er begge gründere som har gjennomgåt­t et fire måneders strukturer­t opplegg hos Coworx, en «gründer hub». Mens Tahani utvikler og markedsfør­er et avansert, digitalt produkt i kategorien «Internet of things», selger...
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Tahani Berge (t.v.) og Ingvild Soldal er begge gründere som har gjennomgåt­t et fire måneders strukturer­t opplegg hos Coworx, en «gründer hub». Mens Tahani utvikler og markedsfør­er et avansert, digitalt produkt i kategorien «Internet of things», selger...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway