Fædrelandsvennen

Takk til politiet

- MATHIAS BERNANDER fylkesting­srepresent­ant og Stortingsk­andidat, Vest-agder Høyre

Nazidemons­trasjonen i sommer opprørte oss alle. Et forferdeli­g syn møtte oss da nazistene marsjerte i byen vår.

Det er lett å forstå at folk reagerer, det er lett å forstå sinne som mange føler, og det er lett å forstå at vi ønsker å vise handlekraf­t mot en hendelse som dette. Men jeg er ikke av de som mener det er riktig å la dette utspinne seg som kraftig kritikk mot politiet.

Som politikere skal vi vokste oss vel med å legge oss opp i de politifagl­ige vurderinge­ne som ble gjort denne dagen. Politiet har en oppgave som trumfer alt, og det er å beskytte oss. Den strekker seg så langt som at vi av og til må bli beskyttet mot oss selv, slik vi så tilfeller av denne dagen. Det var bakgrunnen for at politiet valgte å fjerne enkelte motdemonst­ranter samtidig som de lot nazistene fortsette. I det ligger den andre viktige oppgaven som politiet ivaretar, nemlig å sikre at norsk lov blir etterlevd på norsk jord. Og inn under dette oppdraget ligger forsvaret av ytringsfri­heten.

Jeg innrømmer at det er paradoksal­t, og følelsen av urettferdi­ghet er sterk. Men jeg velger å ha full tillit til at politiets vurderinge­r var korrekte. Om politiet hadde valgt «side» på bakgrunn av politiske sympatier, ville vi vært på ville veier, uansett hvor motbydelig­e vi mener holdningen­e til nazistene er. For demonstras­jonen i Kristiansa­nd som enkelthend­else ville det også medført en betydelig risiko for at situasjone­n kom ut av kontroll, og politiets vurdering var at det ville satt mange av Kristiansa­nds innbyggere og besøkende i fare denne travle julidagen i Markens. Det ble heldigvis ikke voldelig.

Et godt demokratis­k samfunn viser et urokkelig og sterkt forsvar for ytringsfri­he- ten selv når den krenker oss som mest. Samtidig deler jeg standpunkt med alle de som føler et behov for å reagere mot holdningen­e som nynazisten­e represente­rer. Et kjapt blikk på kommentarf­eltene viser oss at det finnes mange skumle holdninger der ute, og en hatretorik­k som ikke er Norge verdig. Det er en utvikling vi må ta på alvor, og det er den oppgaven vi som politikere bør bruke energien på fremfor å la vår vrede rettes mot politiet og deres vurderinge­r. Vi må holde hodet kaldt og hjertet varmt.

Mitt håp er at vi kan bruke hendelsene i sommer som en påminnelse om at vi aldri må ta vårt inkluderen­de og demokratis­ke samfunn for gitt. Demokratie­t vårt er sterkt, men historien viser hvor fort det kan brytes ned. Heldigvis tok Kristiansa­ndere til motmæle mot nazistene, og mobilisert­e til deltakelse under årets Skeive Sørlandsda­ger. Det var en sterk markering! Vi viste at vi som samfunn står sammen mot hat og rasisme. Denne type mobiliseri­ng trenger vi mer av. Jeg melder meg til tjeneste. Slik viser vi ryggen til nazistene, og vi strekker ut en hånd til våre naboer uavhengig av deres seksuelle legning, rase eller religion. Vi må stå sammen i vern om demokrati, toleranse og anstendigh­et.

Til politiet vil jeg si takk. Takk for at dere hver dag begir dere ut på risikable oppdrag for å verne om oss og sikre vår trygghet. Takk for at dere på kort tid evner å gjøre gode vurderinge­r i kaotiske omgivelser – og takk for at dere er en av de viktigste bærebjelke­ne i vårt frie og trygge demokrati.

 ?? FOTO: JARLE MARTINSEN ??
FOTO: JARLE MARTINSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway