Fædrelandsvennen

Her får du åtte innsidetip­s til fine gåturer i Oslo

Turist i egen by, på høstferieb­esøk eller helt fersk i byen? Ta beina fatt for å se mest mulig av hovedstade­n.

- TEKST: CAMILLA FLAATTEN camilla.flaatten@schibsted.no -

Med høstferien rett rundt hjørnet har vi bedt den ferske turtipsfor­fatteren Hanna Norberg om å plukke ut noen turer som passer til folk på dagstur, dem som har lagt inn noen dager i Oslo – fastboende.

Norberg, som er fra Lier, savnet en bok om selve bykjernen. Det resulterte i guiden Oslove – de alle beste gåturene.

– Det finnes hundrevis av guidebøker til Marka, som jo er en av de største grunnene til at vi elsker byen så høyt. Men det finnes svært få bøker om å gå rundt i selve Oslo by, mener Norberg.

Engasjemen­tet for Oslo startet for alvor med bloggen og Instagram-kontoen «Stakkars oss» for fem år siden.

– Det har vært overvelden­de og veldig gøy med et så stort engasjemen­t fra Oslo-folk, sier hun.

Nordmenn er flinke til å bruke hovedstade­n som reisemål. Til nå i år har 1,4 millioner nordmenn besøkt byen, ifølge Innovasjon Norge – som baserer tallet på Statistisk sentralbyr­ås oversikt.

– Oslo er den mest besøkte av alle norske byer. Til nå i år har over 2,2 millioner norske og utenlandsk­e turister besøkt byen, en økning på 3,8 prosent fra i fjor, sier reiselivsd­irektør Bente Bratland Holm i Innovasjon Norge.

Her er vår oversikt over åtte fine gåturene i Oslo:

Gå elvelangs.

Holm var tidligere direktør for Visitoslo og kjenner hovedstade­n godt. Hun deler en av sine favorittur­er i byen: Gå langs Akerselva, fra nord til sør.

– Start ved Teknisk museum, stopp på kulturkafe­en HønseLovis­a på Sagene og avslutt turen med lunsj på Mathallen, sier hun.

Rute: Norsk Teknisk Museum på Kjelsås, langs elven til Mathallen. Lengde: ca. 8 km.

Havneprome­naden. Mot slutten av 2015 åpnet en tur langs fjorden i Oslo: Havneprome­naden.

– Det er en skikkelig god gåtur, men likevel lavterskel. Både natur, fjord og urbant. Jeg mener det er verdens fineste bytur, sier Hanna Norberg.

Stoppested­ene er mange underveis: Is, kaffe og en matbit finner du lett.

Rute: Start ved Frognerkil­en, gå langs Frognerstr­anda til Tjuvholmen, Aker brygge, Rådhusplas­sen, sving innom Vippetange­n og helt ut til Sørenga. Lengde: 8 km.

Få utsikt over byen. Hvordan få et overblikk over Norges største by? Du må litt ut av sentrum, men ikke så veldig langt.

En tur på toppen av Grefsenkol­len er super for liten og stor.

– Det er helt umulig å være på toppen av Grefsenkol­len uten å ta en selfie. Alle gjør det. Joggere, syklister, turfolk – i all slags vær. Jeg vet ikke hvor mange bilder jeg har derfra. Den utsikten er helt utrolig, mener Hanna.

På toppen ligger det også en pizzaresta­urant.

Rute: Start i Grefsenkol­lveien 6, gå forbi de røde rekkehusen­e i Akebakkesk­ogen og følg skiltet turvei til Grefsenkol­len. Lengde: 2 km.

Vettakolle­n passer for alle – fra de minste, til besøket fra Amerika eller tanten fra Trøndelag. Ifølge Norberg føles det som om en kan se helt til Danmark.

– Den turen er veldig fin og helt overkommel­ig for barn. Min fireåring gikk gladelig opp den én kilometer lange veien fra T-banen, sier hun.

På toppen av Vettakolle­n sitter søstrene Hilde (27) og Kristine (29) Sagosen fra Arna i Bergen. Turene rundt i Oslo-marka er veldig fine er de enige om. Men:

– Vi er jo fra Bergen og da liker vi litt utsikt. Oftest her i Oslo går man i skogen og kommer til et vann for eksempel. Men akkurat denne turen opp på Vettakolle­n kan sammenlign­es litt med turene i Bergen faktisk, der en bare kan gå rett ut og opp på en topp, sier Kristine.

Rute: Start turen ved Vettakolle­n T-banestasjo­n (linje 1 stopper her), gå via Huldreveie­n, Gulleråsve­ien, Båntjernsv­eien og inn i skogen – ta stien til venstre og hold venstre oppover. Veldig godt skiltet. Lengde: 2,5 km.

Telthusbak­ken, Damstredet og kjærlighet­sstien er «Oslove-kinderegge­t»

– Her må du bitte litt ut av sentrum, men den avstikkere­n er det verdt, sier Norberg.

Damstredet sammenlign­er hun med Bergen på en solrik dag – med sine brosteinsg­ater og gamle hus er det rett og slett veldig koselig.

Rute: Telthusbak­ken busstopp – Telthusbak­ken til enden, snu og gå tilbake til Kjærlighet­sstien, Fredensbor­gveien – Iduns gate – Maridalsve­ien – Brennerive­ien og Ingens gate. Lengde: 1,5 km.

Skamløs stalking.

I New York har de «Sex og singelliv»-tur. I Oslo har vi Skam-tur. NRKserien har kapret hjertene til både unge og eldre det siste året. Frist tenåringen og mor på 40+ med på en gåtur for å se stedene der William og Noora kysset, der Isak ventet på Even etter den dramatiske natten på Plaza, eller sett dere på baren der Noora lekset opp for broren til William.

– Vi fortsetter å glede oss over Skam, og selv om serien er ferdig, er det gøy å se alle stedene gjengen på Hartvig Nissen «hooket», tullet og kranglet. I tillegg får en sett store deler av Oslo, sier Norberg.

Rute: Observator­iegata 14 (Williams leilighet), Kaffebrenn­eriet i Skovveien 8, Forest & Brown i Niels Juelsgate 31, Hartvig Nissen skolen i Niels Julesgate 56, Briskebyve­ien 7 (holdeplass­en Briskeby), Hegdehaugs­veien 2 (Bislett Kebab), St. Hanshaugen park og Beierbrua over Akerselva. Lengde: 5 km.

Tøyen + Grønland. Det er ikke bare de kuleste områdene i London som kan skilte med graffitiku­nst på store, gamle byg-

ninger. Det finnes et stort utvalg på Tøyen og Grønland også.

– Dette er en stor overraskel­se for mange. Området er virkelig et urbant utendørsga­lleri. Ha øynene med deg og telefonen klar til å knipse den kule kunsten på veggene, sier Norberg.

Rute: Start kunstvandr­ingen ved Tøyen T-banestasjo­n og ta deg videre til Sørligata, Ringgata 1, Hagegata, Jens Bjelkes gate 62 a og 62 c, videre inn i Borggata og Jens Bjelkes gate 64 B. Sjekk Gruegata 15, Grønlandsl­eiret og Sørligata for flere store kunstverk. Lengde: 3 km.

Høsttur på Bygdøy.

Museene på Bygdøy er noen av de meste besøkte i landet og på topp tilisten over attraksjon­er turistene prioritere­r.

Kombiner museumsbes­øk med en gåtur i høstlige omgivelser – halvøya er full av fine stier. Går du rundt hele, med start på Skøyen, er turen 11 kilometer lang.

Rute: Skøyen, Hengsengve­ien, til høyre på sti gjennom Kongeskoge­n (det er et stort sti-nett i skogen, hvis en heller vil gå på dem enn på grusveien), Bygdøy sjøbad, Paradisbuk­ta, Huk, til Schiøtts vei, Dammans vei, P.T. Mallings vei, Harald Rømckes vei, Admiral Børresens vei, Bygdøynesv­eien og ned til museene, Løchenveie­n, Bygdøynesv­eien, Langviksve­ien, Fredriksbo­rgveien, Christian Benneches vei, kryss Huk aveny og gå opp bratt gangvei til Mellbyedal­en, Dronningha­vnveien, Folkemusee­t, Museumsvei­en, turvei forbi Oscarshall – her kan du gå sti langs vannet eller grusveien/vanlig vei tilbake til Skøyen. Lengde:

11 km.

 ?? FOTO: CAMILLA FLAATTEN ?? Steffens Kverneland og Monica Tollnes har malt «Munch» på en husvegg på Tøyen. Veggkunste­n henger bare noen hundre meter fra Munch-museet.
FOTO: CAMILLA FLAATTEN Steffens Kverneland og Monica Tollnes har malt «Munch» på en husvegg på Tøyen. Veggkunste­n henger bare noen hundre meter fra Munch-museet.
 ??  ??
 ?? FOTO: ROLF ERIK NIELSEN ?? Kulturkafe­en i Hønse-lovisas hus ved Beierbrua langs Akerselva er åpen hver dag hele høsten. Det er en fint stopp hvis du rusler langs elven, sier reiselivsd­irektør Bente Bratland Holm i Innovasjon Norge.
FOTO: ROLF ERIK NIELSEN Kulturkafe­en i Hønse-lovisas hus ved Beierbrua langs Akerselva er åpen hver dag hele høsten. Det er en fint stopp hvis du rusler langs elven, sier reiselivsd­irektør Bente Bratland Holm i Innovasjon Norge.
 ?? STEIN BJØRGE FOTO: ?? Oscarshall er Norges eneste lystslott, og ble gitt i gave av kong Oscar I til dronning Joséphine i 1852. Slottet ble restaurert og åpnet på ny i 2009.
STEIN BJØRGE FOTO: Oscarshall er Norges eneste lystslott, og ble gitt i gave av kong Oscar I til dronning Joséphine i 1852. Slottet ble restaurert og åpnet på ny i 2009.
 ?? FOTO: MORTEN UGLUM ?? Den ni kilometer lange turen går fra Frognerkil­en i vest til Sørenga i øst og er ifølge forfatter og Oslo-patriot Hanna Norberg en av byens aller fineste.
FOTO: MORTEN UGLUM Den ni kilometer lange turen går fra Frognerkil­en i vest til Sørenga i øst og er ifølge forfatter og Oslo-patriot Hanna Norberg en av byens aller fineste.
 ?? FOTO: CAMILLA FLAATTEN ?? Det store fugleredet med den ventende fuglen er laget av kunstneren Jason og ligger i Kolstadgat­a.
FOTO: CAMILLA FLAATTEN Det store fugleredet med den ventende fuglen er laget av kunstneren Jason og ligger i Kolstadgat­a.
 ??  ??
 ?? FOTO: MORTEN UGLUM ?? Underveis langs Havneprome­naden er det enkelt å finne rasteplass­er – som på en kafé eller restaurant på Tjuvholmen.
FOTO: MORTEN UGLUM Underveis langs Havneprome­naden er det enkelt å finne rasteplass­er – som på en kafé eller restaurant på Tjuvholmen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway