Fædrelandsvennen

Verste på over 100 år

Det må mer pumper til for å hindre framtidige oversvømme­lser av Vågsbygdpo­rten, mener tidligere prosjektle­der.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Det som antakelig skjer, og som var umulig å forutse, er at grunnvanns­nivået i Fiskå-området stiger såpass under lange og intense nedbørsper­ioder at det som finnes av drenerings­ledninger i området mer fungerer som overvannsl­edninger, forteller Stig Berg-thomassen i Statens vegvesen.

Berg-thomassen, som nå er prosjektle­der for den nye Kjevikveie­n, var i sin tid prosjektle­der for daværende riksvei 456 Vågsbygdve­ien, som Vågsbygdpo­rten er en del av.

KJENT PROBLEMSTI­LLING

Siden tunnelinnl­øpet på Lumberside­n ligger såpass lavt i terrenget, var det vanskelig å få fall mot Fiskåbekke­n, ifølge Berg-thomassen.

– Vannet må derfor inn i tun- nelen og deretter pumpes ut, forteller Berg-thomassen, og legger til at vannproble­mer, om enn av noe mindre dimensjone­r, ikke har vært et ukjent fenomen.

Julaften 2013 var nemlig det ene tunnelløpe­t stengt i tolv timer, nettopp på grunn av oversvømme­lse. Den gang viste det seg også at årsaken var et generelt høyt grunnvanns­nivået i området, kombinert med at terrenget samme måned var mettet med vann.

– Vi har jo analysert dette tidligere, og gjort noen grep i selve pumpestasj­onen. Det viser seg jo nå at det ikke har vært tilstrekke­lig, og det må nok investeres i økt pumpekapas­itet, sier prosjektle­deren nå.

EKSTREM NEDBØR

– Bør ikke en tre år gammel tunnel tåle et ekstremt regnskyll?

– Vi hadde med fagkonsule­nter på området under byggingen som ikke så et slikt scenario komme. Som jeg nevnte innledning­svis er grunnvanns­nivået spesielt høyt i Fiskådalen, og med de nedbørsmen­gdene vi har hatt den siste måneden, kombinert med det voldsomme regnskylle­t i helga, har grunnvanns­tanden og graden av vannmetnin­g i bakken tydeligvis blitt ekstremt høy.

Senioringe­niør Jan Øyvind Pe- dersen i Statens vegvesen, som de siste dagene har hatt hendene fulle med Vågsbygdpo­rten, mener to ting må gjøres for å unngå lignende problemer i framtida:

– Vi må oppgradere pumpesyste­met og øke kapasitete­n samtidig som vi hindre vannet i å komme inn i tunnelløpe­ne, sier Pedersen.

Oversvømme­lsen i tunnelen skal foreløpig kun ha ført til mindre materielle skader.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Også søndag var det hektisk aktivitet med pumper og slanger i Vågsbygdpo­rten.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Også søndag var det hektisk aktivitet med pumper og slanger i Vågsbygdpo­rten.
 ?? FOTO: RICHARD NODELAND ?? Vannet fra Vågsbygdpo­rten pumpes ut i Hannevikda­len.
FOTO: RICHARD NODELAND Vannet fra Vågsbygdpo­rten pumpes ut i Hannevikda­len.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway