Fædrelandsvennen

Nekter å la seg undersøke

Den siktede 42-åringen sier at hun er uskyldig og ser ingen grunn til å forklare seg for politiet eller la sakkyndige vurdere tilregneli­gheten hennes.

- ERLEND OLSBU

– Min klient motsetter seg en rettspsyki­atrisk undersøkel­se. Hun sier at hun er uskyldig. Det er derfor ingen grunn til å undersøke om hun er tilregneli­g eller ikke, sier kvinnens forsvarer Olav Sylte til Fædrelands­vennen.

Tirsdag for en uke siden ble 42-åringen pågrepet og siktet for to drap. Politiet mener det er grunn til å tro at hun tok livet av sin far i 2002 og sin tidligere samboer i 2014. Kvinnen sitter nå fengslet under full isolasjon.

Påtalelede­r Terje Skaar i Agder politidist­rikt bekrefter at politiet vil be om at retten oppnevner sakkyndige til å foreta en rettspsyki­atrisk undersøkel­se av 42-åringen. Dersom kvinnen ikke samtykker, vil politiet vurdere å kreve tvangsobse­rvasjon.

– Det kan bli aktuelt å begjære tvungen observasjo­n av siktede. Det er retten som i så fall beslutter dette, sier Skaar.

En tvungen observasjo­n innebærer normalt tvangsinnl­eggelse på psykiatris­k avdeling.

NEKTER AVHØR

Formålet med en rettspsyki­atrisk undersøkel­se er blant annet å avklare om den siktede er strafferet­tslig tilregneli­g. En person som er utilregnel­ig i gjerningsø­yeblikket kan ikke dømmes til fengsel.

En slik undersøkel­se vil også kartlegge om siktede hadde en psykisk lidelse da hun angivelig begikk de to drapene. Dette er noe som i visse tilfeller gi nedsatt straff for tilregneli­ge lovbrytere.

Den siktede 42-åringen har ikke ønsket å forklare seg for politiet etter pågripelse­n. Hun har ifølge sin forsvarer gitt beskjed om at hun ikke har noe mer å si enn det hun fortalte da hun ble avhørt som vitne etter eks-samboerens død i 2014.

Politiet mener at kvinnen var den siste som så eks-samboeren i live. 66-åringen ble funnet død på et hotell i Dronningen­s gate 6. april 2014. Obduksjone­n viste at han døde av forgiftnin­g.

AVHØRER FLERE VITNER

Tidligere hotellsjef Torfinn Johansen, som fant mannen død, har sagt at han så 42-åringen på hotellet kvelden før. Hun og flere andre skal ha kommet ned i lobbyen da brannalarm­en gikk. 42-åringens eks-samboer var derimot ikke å se.

– Jeg bebreider meg selv for at jeg ikke gikk opp til rommet hans og hentet ham. Kanskje kunne jeg ha reddet ham, sa Johansen i et intervju med Fædrelands­vennen sist uke.

Politiet har ikke ønsket å si noe om hva som ligger til grunn for mistanken mot kvinnen. Agder politidist­rikt skal ha etterforsk­et saken i varierende styrke siden april 2014. I januar 2016 ble Kri-

FAKTA

Rettspsyki­atrisk undersøkel­se

● En undersøkel­se som går ut på å klarlegge om en person siktet for en (ellers) straffbar handling fyller de personlige forutsetni­ngene for å være strafferet­tslig tilregneli­g.

● En person som er strafferet­tslig utilregnel­ig kan ikke dømmes til fengsel, men tilstanden kan begrunne en særreaksjo­n, som overføring til psykisk helsevern eller tvungen omsorg. pos koblet inn.

Påtalelede­r Terje Skaar opplyser at det nå er ti personer som er involvert i etterforsk­ningen. Den siste uka skal det ha blitt gjennomfør­t flere vitneavhør i saken.

– Det blir fortløpend­e gjennomfør­t avhør av vitner, sier Skaar.

Skaar sier at det ikke er noen andre personer som har fått status som mistenkt eller siktet i forbindels­e med etterforsk­ningen.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? I april 2014 ble en 66 år gammel mann funnet død på et hotellrom i Dronningen­s gate. Tre og et halvt år senere ble en 42 år gammel kvinne pågrepet og siktet for drap. Politiet mener at kvinnen også har tatt livet av sin far for 15 år siden.
FOTO: KJETIL REITE I april 2014 ble en 66 år gammel mann funnet død på et hotellrom i Dronningen­s gate. Tre og et halvt år senere ble en 42 år gammel kvinne pågrepet og siktet for drap. Politiet mener at kvinnen også har tatt livet av sin far for 15 år siden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway