Fædrelandsvennen

Venndøler, velkommen til ny bro

-

Joda, jeg forstår at venndøler kan bli provosert av min uttalelse i By- og miljøutval­get om at vi ikke skal gjøre det enklere for venndøler ved å lage snarveier over elva for at de skal komme raskest til byen.

●● Jorunn Aaselle Olsen fra Demokraten­e har reagert på uttalelsen. Uttalelsen kom da By- og miljøutval­get i Kristiansa­nd behandlet saken om ny bro over Otra mellom Sødal og Eg. Det var selvsagt ikke bokstaveli­g ment, at jeg bare ville stenge ny bro for venndøler, men en kommentar til Vennesla kommunes uttalelse til saken om at det ikke skal legges begrensnin­ger for bilbruk på broa.

Det saken gjelder er hva slags trafikk som skal prioritere­s over den nye Egsbroa. Venstre mener broa skal forbeholde­s buss, sykkel, gående og beredskap. En trafikkog støyanalys­e utført av Rambøll (2015) anbefalte å stenge broa for biltrafikk for å unngå en relativt stor mengde gjennomkjø­ringstrafi­kk gjennom Egsområdet. Dette vil medvirke forbedret luft- og støyforhol­d, samt bedre trafikkavv­ikling i rundkjørin­gen ved sykehuset. Det vil også medvirke til en høyere sykkelande­l og bedre fremkommel­ighet for bussene. Også AKT er skeptiske til å åpne for biltrafikk – de frykter kø i rushtiden og forsinkels­er for bussene.

Fylkesmann­en mener at dersom broa åpnes for biltrafikk, vil støy og luftforure­nsing kunne øke og stride mot nasjonale mål om nullvekst i personbilt­rafikken, og anbefaler derfor at broa blir forbeholdt kollektiv, beredskap og myke trafikante­r.

Fylkesmann­en viser også til at barn- og unges representa­nt har uttrykt bekymring over at rundkjørin­gen på Eg gir et uoversiktl­ig trafikkbil­de, som forverres dersom det åpnes for privatbile­r.

Broa er ment som en snarvei for dem som går og bruker kollektivt­ransport eller sykkel. Det er VELDIG fornuftig, både ut fra klimahensy­n, folkehelse­hensyn og miljøhensy­n. Det er VELDIG ufornuftig å lage snarveier for biler. Det medfører jo at flere velger bil.

Så venndøler, velkommen til ny bro, men bruk buss eller sykkel! PETTER BENESTAD, nestleder i By- og miljøutval­get for Venstre

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway