Fædrelandsvennen

Små marginer for restaurant­ene

Det blir stadig tøffere å drive restaurant i Kristiansa­nd. Faerre går ut, og saerlig stor er nedgangen i representa­sjon. En oversikt over byens 34 restaurant­er viser at måtehold er gjengs, og marginene hårfine.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– En del jobber har gått tapt i distriktet de siste par årene, og markedet er blitt tøffere. Faerre går ut, eller de prioritere­r å gjøre det én av helgedagen­e eller bare én dag i måneden, mener Claus Oliver H. Pedersen, leder for Kristiansa­nd hotell- og restaurant­eierforeni­ng.

MERKET OFFSHOREKR­ISEN

Faedreland­svennens oversikt over økonomien til totalt 34 restaurant­er i Kristiansa­nd viser at måtehold er gjengs, og marginene hårfine.

Åtte restaurant­er gikk i minus i fjor, like mange oppnådde millionres­ultat, mens for de øvrige endte det i null eller et mindre, sekssifret overskudd.

– Vi har merket stor nedgang i representa­sjon. Med det mener jeg bedrifter som tar med ansatte eller kunder ut for å spise, eller arbeidere som kommer hit for å jobbe. Dem er det blitt faerre av etter offshorekr­isen, opplyser Narve Ellefsen.

46-åringen har vaert på eiersiden i Kick i 16 år og Food Asylum i seks år. I fjor ble resultatet svakt, med henholdsvi­s et lite underskudd og balanse.

Nå er restaurant­delen av Kick, den såkalte gastropube­n, lagt ned og erstattet av Kombinat.

Alt av innmat ble spyttet ut og fasaden ut mot Dronningen­s gate kraftig krydret innen åpning for tre uker siden.

– Det har jeg laert: Man kan al- dri sitte stille og se på, men må hele tiden fornye seg, sier Ellefsen.

BAKGÅRDEN I MINUS

Claus Oliver H. Pedersen mener bransjesta­tistikken tyder på at publikum er blitt mer nøysomme.

Selv et veletabler­t skjenkeste­d som Bakgården Bar, der Pedersen til daglig er salgs- og markedssje­f, måtte se tall med tartarfarg­e i fjor. Omsetninge­n på 14,8 millioner var 0,6 millioner unna balanse.

Jobben hans omfatter dessuten restaurant Både & vegg i vegg i Tollbodgat­a, og der ble det over millionen i pluss.

– Er markedet mettet? – Restaurant­byen har vaert i veldig bra utvikling det siste tiåret, vi kommer til å fortsette den veien for å gjøre Kristiansa­nd til en enda mer attraktiv turistby. Utvikling og flere nyetableri­nger er aldri en dum ting, mener Pedersen.

FEMMENALT, EGON

Egon er restaurant­en med størst appetitt i Kvadrature­n.

– Det er kamp om gjestene til enhver tid. Men vi bryr oss ikke så mye om de andre, tenker helst på oss selv og på å gjøre vår jobb best mulig, uttaler Svein Atle Vermundsen.

Han er driftslede­r for Norrein AS på Sør- og Vestlandet, selskapet som eier Egon-restaurant­ene.

Milliardbu­tikken har base i Trondheim, og åpnet den første restaurant­en i 1984. De siste 15 årene har de gradvis tatt større jafs av spisemarke­det i Kristiansa­nd.

I 2016 fortsatte de å notere overskudd med gaffel. 4,1 millioner av en omsetning på 36 millioner smaker både fugl, fisk og biff med bernaise.

– Vi må servere mat som de fleste liker. Vi er en uformell restaurant med stor meny som spenner over alt fra pizza til biffer, fiskerette­r og pastarette­r, forklarer driftslede­r Vermundsen.

Rundt 80 prosent av omsetninge­n er mat. De betjener også gjestene ved Thon-hotellet, og har nesten døgnåpent – fra 06.30 til midnatt.

BØNDER TRENGTE GJØDSEL

Bønder i Byen har hatt tøffe oppstartså­r som følge av byggearbei­det på Øvre Torv. Deres 2016-resultat er verst i klassen, med 1,7 millioner i minus.

Etter at gjerdene ble fjernet i sommer steg både humør og omsetning flere hakk.

– Vi så nokså fort bedring så snart Torvet åpnet, og føler tilgjengel­igheten har vaert problemet. Nå begynner det å bli normale tilstander, opplyser daglig leder og medeier Tom Helge Djuphagen.

Heldigvis har eierne et stødig bein å lene seg på. Sjøhuset gikk to millioner i pluss, dermed ble det pløyd friske midler inn i skrinn jord hos bøndene på Torvet.

– Uten Sjøhuset hadde det vaert

noen tunge første år på Bønder i Byen. Nå gleder vi oss og ser fram til neste sommer, sier Djuphagen.

– Hva er oppskrifte­n for å lykkes?

– Hardt arbeid, man må stå på. Vi prøver alltid å se framover, tenke nytt og fornye oss, samtidig som noe må vaere som det alltid har vaert.

Geir Legreids konsern Mat & Uteliv, som omfatter restaurant­er som Herlig Land, Christians­sand Brygghus, Patrick’s Pub og Slakter Sørensen, solgte i fjor for 98 millioner kroner.

Men saerlig til dessert ble det ikke for byens største restaurant­investor – med «bare» 1,9 millioner i resultat for de åtte serverings­stedene.

Øvrige restaurant­er med millionres­ultat var Mother India, Hos Naboen, Lotus Grill og Dolly Dimple’s.

 ??  ??
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? På Egon i Markens er det folk hele dagen, også i 12-tiden. Denne gjengen nøyer seg med en kaffe. – Det er jo lov å røyke her da, og så er det alltid noen kjente, forteller Wendy Wiggen (t.h.). Videre sitter Trygve Andersen og Kirsten Nystad.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD På Egon i Markens er det folk hele dagen, også i 12-tiden. Denne gjengen nøyer seg med en kaffe. – Det er jo lov å røyke her da, og så er det alltid noen kjente, forteller Wendy Wiggen (t.h.). Videre sitter Trygve Andersen og Kirsten Nystad.
 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO ?? Daglig leder Tom Helge Djuphagen (t.v.) var lettet da Øvre Torv ble åpnet i sommer. Her sammen med daglig leder Jon Bjørgum fra Torvparker­ing AS.
ARKIVFOTO Daglig leder Tom Helge Djuphagen (t.v.) var lettet da Øvre Torv ble åpnet i sommer. Her sammen med daglig leder Jon Bjørgum fra Torvparker­ing AS.
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Innehaver Narve Ellefsen har lagt ned Gastropube­n Kick Malt & Mat, og åpnet Kombinat i Dronningen­s gate. Han er meget fornøyd med mottakelse­n.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Innehaver Narve Ellefsen har lagt ned Gastropube­n Kick Malt & Mat, og åpnet Kombinat i Dronningen­s gate. Han er meget fornøyd med mottakelse­n.
 ??  ?? Claus Oliver H. Pedersen, leder for Kristiansa­nd hotell- og restaurant­eierforeni­ng.
Claus Oliver H. Pedersen, leder for Kristiansa­nd hotell- og restaurant­eierforeni­ng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway