Fædrelandsvennen

Venninnene­s helligdage­r

I 15 år har venninnegj­engen gjort hummerfisk­e i Randesund til en happening. Sjelden har de hatt det så flott som på sjøen torsdag.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG

I 15 år har venninnegj­engen gjort hummerfisk­e i Randesund til en happening.

–Håpet er livets horisont, sier Anne Cathrine Albert. Hun er kjent for sine korte visdomsdik­t og har fisket siden hun var småjente.

Vaeret er i alle fall upåklageli­g. De fire venninnene har holdt sammen siden tidlig i tenårene. De siste 15 årene har de gjort de første dagene i oktober til helligdage­r. Da ofres alt for å fylle de ti teinene med havets kardinaler.

– Vi er ikke dritgode, men vi er ikke dårlige heller, sier de.

Anne Cathrine Albert er kjøresjef og holder hytte og båt. Til hverdags jobber hun på Dampbageri­et. Wenche Tønder er utstyrsjef og har ansvar for tauverk og blåser. Hun er hjemmevaer­ende ellers. Hilde Stray Jensen er settesjef. Ellers i livet er hun rådgiver på Kristiansa­nd katedralsk­ole Gimle. Nina Haaland jobber med Dark Season-festivalen. Men på sjøen er hun trekkesjef. Siden hun vokste opp i innlandet, mener de andre jentene at hun har styrken som trengs.

TEINE én

Teine én: – Ei krabbe. Ikke gøy, altså. Vi er så lei av krabber ...

Hilde forteller at hun måtte leke noen dager med familien i Polen i begynnelse­n av høstferien. Nå er hun glad for å vaere tilbake med venninnene.

– Men det er helt spesielt i år. Det er nesten ikke andre båter ute. Og veldig få blåser i sjøen. Det må vaere vaeret. Desto deiligere at det er så flott på sjøen i dag, sier hun.

Anne Cathrine Albert laerte å fiske av en nabo ute ved hytta. Han het Arvid Andersen. De første ålerusene kjøpte hun som tiåring. Det er hun som har smittet de andre, men hun kan ikke hus-

ke så få hummerfisk­ere som i år.

TEINE TO

Teine to: – Forbaska altså. To krabber. Årrrrh.

– Vi har fått syv på det meste. I år har vi fått to på de to trekkene vi har hatt. Det må komme noe i dag, sier Albert.

De ler og herjer og forteller historier. Slike som de helst ikke vil at vi skal fortelle videre.

– Men du må få med at Nina bader fremdeles. Hun hoppa på sjøen naken i morges. Bade gjorde hun første året også. Vi mista en hummer i sjøen. Hun bare hoppa uti, minnes Wenche Tønder.

– Jammen han var jo bundet opp. Han ville ikke klart seg, repliserer Nina Haaland.

De andre ler godt.

TEINE TRE

Teine tre: – Fytti fabian altså. Krabber igjen. Røysa her skal vaere bra.

Kvartetten skryter av at de bruker sunt vett når de agner med sur makrell og setter teinene i steinrøyse­ne de vet om utenfor Stangenes.

– Vi fusker ikke med ekkolodd som mennene gjør. Vi bare bruker sunn fornuft, sier Hilde Stray Jensen.

FIRE OG FEM

Teine fire og fem ligger tett: – Søren, altså. Krabber skal da ikke gå inn i teiner med råtten fisk!!!

De hadde første utsett søndag og første trekk mandag. Det var samtidig med at de to hummerfisk­erne som velva båten utenfor Grønningen, Ronny Kaspersen og Jørgen Pettersen, kom drivende forbi i flytedrakt­er.

– Vi så ikke de to, men dønningene var enorme. Vi lå innaskjaer­s. Vannet var brunt etter flommen. Det er første gang vi har opplevd kvister og løv i teinene, forteller Anne Cahtrine Albert.

TEINE SEKS, SJU OG ÅTTE

Teine seks: – Neiii, nå begynner vi å miste motet litt, altså.

Anne Cathrine trøster de andre og gjentar diktet sitt: «Håpet er livets horisont».

Nytt i år er at hummeren ikke må vaere under 25 centimeter og over 32 centimeter. Alle med rogn skal ut igjen. Wenche Tønder har laget rosa målestokk.

Teine syv: Ingenting der heller. Fotograf Bjelland begynner å snakke om hall. Det er samleiet fiskere i Nord-norge har for å sikre god fangst på havet. Han mener damene kan ha vaert for lenge på hytta alene.

– Å du mener bollekveld, sier Anne Chatrine Albert da hun forstår hva han snakker om. Vi andre ler så båten rister og lurer på om Albert kan avsløre flere yrkeshemme­ligheter fra bakeribran­sjen.

Teine åtte: En lite torsk

SJAMPAGNE FOR NR. NI

Teine 9: – Jaaaaa! Se på det gollet, åå lille gollet ...

Hilde og Nina åpner teina, Wenche jubler og Anne Cathrine roper som om det er en liten hundevalp hun smeiger.

Hummeren måler fine 27 centimeter. Damene jubler og dan- ser i båten.

– AE blir dødsglad, roper Hilde Stray Jensen og høres ut som en av elevene ved skolen hun jobber.

Teine ti er ikke noe å snakke om.

For nå skal det feires. Ankerdramm­en er av det boblende slaget. Vi snakker sjampanjej­enter med stettglass.

– Torsdagsfe­st med hummer og godt drikke. Gud, som ae gleder mae, sier Wenche Tønder.

– Nei, vi sparer ikke noe til resten av familien. Vi nyter livet her ute sammen vi fire. Som sagt er dette helligdage­r for oss, sier Nina Haaland.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? – Jaaaa, se det gollet, ååå lille gollet, roper Anne Cathrine Albert, mens Nina Haaland og Hilde Stray Jensen får opp teina.
FOTO: KJARTAN BJELLAND – Jaaaa, se det gollet, ååå lille gollet, roper Anne Cathrine Albert, mens Nina Haaland og Hilde Stray Jensen får opp teina.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Etter hummerture­n, må det feires med boblevann. Fra venstre Hilde Stray Jensen, Nina Haaland, Anne Cathrine Albert og Wenche Tønder.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Etter hummerture­n, må det feires med boblevann. Fra venstre Hilde Stray Jensen, Nina Haaland, Anne Cathrine Albert og Wenche Tønder.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Torsdag var det vakkert og varmt på sjøen. Her er hummerfisk­e-venninnene på vei inn til land. Fra venstre: Nina Haaland, Hilde Stray Jensen, Ane Cathrine Albert og Wenche Tønder.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Torsdag var det vakkert og varmt på sjøen. Her er hummerfisk­e-venninnene på vei inn til land. Fra venstre: Nina Haaland, Hilde Stray Jensen, Ane Cathrine Albert og Wenche Tønder.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Hilde Stray Jensen er sikker på at hun har funnet en god plass. Teina går i vannet. Anne Cathrine Albert styrer, mens Nina Haaland følger med.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Hilde Stray Jensen er sikker på at hun har funnet en god plass. Teina går i vannet. Anne Cathrine Albert styrer, mens Nina Haaland følger med.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway