Fædrelandsvennen

Viktig tildeling

Dessverre er kampen mot spredning og bruk av atomvåpen mer nødvendig enn på mange år. Det er årets Nobel-pris en viktig markering av.

-

Nesten tre ti-år etter avslutning­en av den kalde krigen skulle man kanskje trodd at kampen mot atomvåpen var avleggs. Denne typen våpen ble stort sett utviklet av de davaerende supermakte­ne for å avskrekke hverandre fra å gå til angrep på hverandre. Doktrinen som satte ord på denne strategien fikk betegnende nok forkortels­en Mad (Mutual Assured Destructio­n).

Men dessverre er denne kampen fremdeles aktuell. Og ikke bare det, den er mer nødvendig enn på mange år. Først og fremst fordi stadig nye land enten har skaffet seg atomvåpen eller har forsøkt å gjøre det. Nord-korea er et eksempel på det første. Iran er etter alt å dømme et eksempel på det siste. Desto viktigere er atom-avtalen med Iran. Og desto mer bekymrings­fulle er signalene om at president Donald Trump nå vil skrote denne. Også derfor er en Nobel-pris til arbeidet mot atomvåpen viktig.

I tillegg er det direkte skremmende å se hvordan noen av statsleder­ne som nå sitter med fingeren på atomknappe­n, oppfører seg. Både Kim Jong-un og Donald Trump har truet med å utslette hverandres nasjoner. Blant annet på den måten har de begge økt risikoen for at en krig med bruk av atomvåpen faktisk bryter ut. Beatrice Fihn, direktør i Den internasjo­nale kampanjen for å avskaffe atomvåpen (Ican), på en pressekonf­eranse fredag etter at tildelinge­n av fredsprise­n ble kjent.

Årets pris fra Nobel-komiteen innebaerer også kritikk av den norske regjeringe­n. H/frp-regjeringe­n ville ikke slutte seg til det internasjo­nale forbudet mot atomvåpen i FN. Norge var på ingen måte alene om dette og har inntatt samme holdning som de andre Nato-landene. Men interessan­t nok benyttet lederen for Den internasjo­nale kampanjen for å avskaffe atomvåpen (Ican) et intervju med VG fredag til å be Norge snu i dette spørsmålet. Og la til at «mange norske politikere har kjempet imot vårt arbeid».

I Alfred Nobels testamente står det at fredsprise­n skal gå til de som har gjort mest for «folkens förbrödran­de och afskaffand­e eller minskning af stående armeer». Årets fredspris går til kjernen i den opprinneli­ge hensikten med Nobelprise­n.

Det er direkte skremmende å se hvordan noen av statsleder­ne som nå sitter med fingeren på atomknappe­n, oppfører seg.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway