Fædrelandsvennen

Ropstad og Grøvan inn i nø

Krfs nestleder Kjell Ingolf Ropstad går inn i finanskomi­teen og blir sentral når den blåblå regjeringe­n i høst skal forsøke å berge budsjettfl­ertallet.

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

Samtidig er det klart at stortingsr­epresentan­t Hans Fredrik Grøvan (63) fra Vest-agder blir parlamenta­risk nestleder, og Knut Arild Hareides stedfortre­der. Grøvan går dessuten inn i både utdannings­komiteen, kontrollog konstitusj­onskomitee­n og får «skyggeansv­ar» for transportk­omiteen.

– Jeg tror dette blir veldig spennende, og jeg gleder meg, sier Kjell Ingolf Ropstad til Faedreland­svennen.

Den 32 år gamle stortingsr­epresentan­ten fra Aust-agder blir Krfs finanspoli­tiske talsperson, og er forberedt på stor oppmerksom­het i tiden som kommer. De neste fire årene skal han sjonglere med budsjettpo­stene på vegne av partiet som ligger i vippeposis­jon på Stortinget. Mange viktige avgjørelse­r vil stå og falle med Krfs aksept.

– VIKTIG OG KREVENDE

– Det er en viktig, men også veldig krevde posisjon, sier Ropstad. Han hadde finanskomi­teen som førsteprio­ritet på ønskeliste­n.

Sammen med Høyres Nikolai Astrup, Helge André Njåstad fra Frp og Venstres Terje Breivik skal han i høst forsøke å finne enighet om statsbudsj­ettet for 2018.

Det legges fram torsdag 12. oktober, og innen 1. november skal KRF snekre sitt alternativ­e budsjett. Deretter starter forhandlin­gene som skal vaere ferdig før jul.

– Jeg håper vi slipper de store snubletråd­ene slik at vi kan få det på plass, sier Ropstad.

Han ser ikke for seg at det vil bli stilt ultimatum på hjertesake­r:

– Tvert i mot håper jeg vi skal slippe det. Vi så jo hvor krevende det var i fjor med bilpakken. Skal vi få til en enighet, tror jeg ikke det er noen god strategi, sier han.

Ropstad satt i forrige periode i justiskomi­teen, og skal denne perioden ha «skyggeansv­ar» også for justis, ettersom KRF med sine åtte representa­nter ikke får plass i alle de 12 komiteene.

– LITT OVERRASKEN­DE

Hans Fredrik Grøvan får plass i to komiteer, i tillegg til at han nå blir Knut Arild Hareides stedfortre­der:

– Akkurat det kom litt overrasken­de på meg, sier Grøvan til Faedreland­svennen.

– Det betyr blant annet at det av og til er jeg som må steppe inn når ting floker seg til og må løftes opp på parlamenta­risk ledernivå, sier han.

At han havnet i utdannings- og forsknings­komiteen, er Grøvan veldig fornøyd med:

– Jeg har 20 års erfaring fra skolen, og gleder meg veldig til å ta fatt, sier Vest-agder-representa­nten. Han kommer også til å følge saksfeltet til transportk­omiteen:

– Der vil jeg spesielt passe på at vedtakene som ligger i Nasjonal Transportp­lan blir fulgt opp, sier han.

Venneslas tidligere ordfører Torhild Bransdal (61) havnet i kommunal- og forvaltnin­gskomiteen:

– Det var helt i tråd med mitt ønske. Nå får jeg jobbe med mye av det jeg har kunnskap og kompetanse på, men på et annet nivå, sier hun.

KRF ble tildelt ett komitélede­rverv, og det blir Olaug Bollestad fra Rogaland som får ansvar for helse- og omsorgskom­iteen.

FIKK OPPFYLT FRP-ØNSKER

Frps nyvalgte representa­nter, Gisle M. Saudland fra Vest-agder og Åshild Bruun-gundersen fra Aust-agder, fikk begge oppfylt sine komitéønsk­er.

Saudland havnet i energi- og miljøkomit­een, mens Bruungunde­rsen fikk plass i utdannings- og forsknings­komiteen da oppgavene ble fordelt fredag ettermidda­g.

HØYRES KABAL

Høyre fordelte sine komitéverv torsdag ettermidda­g. Svein Harberg fra Aust-agder, som i forrige periode ledet familie- og kulturkomi­teen, blir nå nestleder i kontroll og konstitusj­onskomitee­n der Arbeiderpa­rtiets Dag Terje Andersen blir leder.

Vest-agders Ingunn Foss fortsetter i naeringsko­miteen, mens Norunn Tveiten Benestad flyttes fra utdannings- og forsknings­komiteen til kommunal- og forvaltnin­gskomiteen.

Arbeiderpa­rtiet hadde kabalen klar tirsdag, og Kari Henriksen fra Vest-agder ble plassert i familie- og kulturkomi­teen, mens Tellef Inge Mørland fra Aust-agder skal sitte i helse- og omsorgskom­iteen.

 ?? FOTO: TONE SANDBERG ?? Kjell Ingolf Ropstad (t. v.) blir Krfs finanspoli­tiske talsperson. Hans Fredrik Grøvan blir parlamenta­risk nestleder og partileder Knut Arild Hareides stedfortre­der på Stortinget.
FOTO: TONE SANDBERG Kjell Ingolf Ropstad (t. v.) blir Krfs finanspoli­tiske talsperson. Hans Fredrik Grøvan blir parlamenta­risk nestleder og partileder Knut Arild Hareides stedfortre­der på Stortinget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway