Fædrelandsvennen

Bjørn (6) ville ha apekatt – kontaktet E

Bjørn Rustad Leknes (6) ønsket seg ape som kjaeledyr, men fikk nei fra pappa. Da måtte Erna Solberg på banen.

- TEKST: EIRIN MARGRETHE FIDJE eirin.margrethe.fidje@fvn.no

Seks år gamle Bjørn Rustad Leknes er en grublende liten gutt. Han spør mye, tenker mye og stiller gjerne spørsmål ved etablerte sannheter. Som hvorfor man ikke kan ha apekatter som husdyr, når det er helt greit med hund og katt.

– Han har hatt veldig lyst på en ape, og har ønsket å reise til India for å ta med en hjem. Da jeg sa at det ikke er lov å ta med aper på fly, foreslo han båt. Jeg sa at det uansett ikke er lov, sier pappa Eirik Rustad.

Som statsviter er Bjørns pappa opptatt av lover og regler. Han trakk fram dyrevelfer­dsloven, men heller ikke det var godt nok for sønnen. Dermed ble et brev til statsminis­ter Erna Solberg løsningen. Bjørn dikterte, og begge skrev litt hver. Så ble brevet sendt, og etter hvert også glemt, i sommer.

BREV TIL BJØRN OG PAPPA

Men så, tidligere denne uka, dumpet en hvit konvolutt ned i postkassa på Gimlekolle­n. Den var sendt til Bjørn og pappa i Mauds vei 88B, og hadde logo fra Statsminis­terens kontor på baksiden.

– Det var gøy at hun svarte, slår Bjørn fast.

For med en hektisk valgkamp etter sommerferi­en så aldri pappa Eirik for seg at de ville få skriftlig svar signert statsminis­teren selv.

– Hun har jo mange andre viktige ting å ta seg av, sier han.

I brevet skriver Solberg at også hun er glad i dyr, men at apekatter ikke er avlet frem for å leve sammen med mennesker på samme måte som hunder.

«Apekatter lever heller ikke naturlig i Norge. Det skal veldig mye til at en apekatt skal kunne leve i Norge og ha det godt, og det er veldig vanskelig å få det til i en privat bolig. Samtidig har vi ikke så mange dyrleger og andre i Norge som kan mye om apekatter og kan passe på at de er friske og har det bra», skriver hun i brevet, og avslutter med å ønske både Bjørn og pappa en god høst.

– UVANLIG SPØRSMÅL

Til Faedreland­svennen skriver statsminis­ter Erna Solberg at hun gjerne setter av tid til yngre brevskrive­re.

– Jeg forsøker alltid å svare på brev fra barn. Det er ekstra viktig at barn og unge opplever at de blir hørt, sier hun, og slår fast at spørsmålet fra Bjørn ikke var blant de mest alminnelig­e.

– Det var et uvanlig spørsmål ja. Ofte handler spørsmål fra barn om miljø, forurensin­g, mobbing eller om lokale saker. Apehold var noe nytt. Det var nok første gang, skriver Solberg.

MISTET TILHENGER

Selv om Bjørn er fornøyd med at han har fått svar fra statsminis­teren, skulle han gjerne sett at svaret var noe annerledes. Pappa Eirik, som er svoren Ap-mann, forteller at sønnen som regel alltid velger å gjøre det motsatte av sin far. I forkant av stortingsv­alget i september proklamert­e seksåringe­n derfor sin støtte til Solberg. Men det var den gang.

– Nå heier jeg ikke lenger på henne, sier Bjørn til Faedreland­svennen.

Heldigvis er veien kort til apene i Dyreparken, og Bjørn har allerede hatt en tur i apejungele­n i høstferien. Hjemme må han fortsatt ta til takke med familiens katt. Nå legger seksåringe­n en slagplan for hvordan han kan skaffe seg apekatt som husdyr på lovlig vis, forteller pappa Eirik i en sms til Faedreland­svennen:

«Etter at du hadde gått sa han til oss at han skal bli statsminis­ter når han blir stor. Da kan han selv bestemme at det blir lov med ape.»

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway