Fædrelandsvennen

Det brygger opp til ny strid om internasjo­n alt atomvåpenf­orbud på Stortinget

- NTB

Fredsprist­ildelingen setter ny fart på den norske debatten om et internasjo­nalt atomvåpenf­orbud, men statsminis­ter Erna Solberg (H) holder på sitt.

– Et forbud som det som er framforhan­dlet i FN, avskaffer ingen atomvåpen, sier Solberg.

Men fra fredsprisv­inner Icans leder Beatrice Fihn er beskjeden klar: Hun vil se en norsk signatur på traktaten om forbud mot atomvåpen.

– Det er på tide at vi slutter å akseptere disse våpnene. Om man er en humanitaer aktør, slik Norge vil vaere, er det ikke akseptabel­t å true med å bruke atomvåpen, sier Fihn.

NY STRID

Traktaten om forbud mot atomvåpen ble stemt fram av 122 land i FN i sommer. Norge stemte imot og har ikke satt sin signatur på den, men på Stortinget har ikke opposisjon­en gitt opp å kjempe for en ny kurs.

Allerede tirsdag vil SV fremme et forslag om at Norge signerer Fn-traktaten. Forslaget kan få flertall med Arbeiderpa­rtiets stemmer.

– Min oppfordrin­g til Arbeiderpa­rtiet er å holde fast ved det som har vaert vår linje: Skal vi få vekk atomvåpen, så må det skje gjennom avtaler som landene som har atomvåpen, deltar i, sier statsminis­teren.

– Det er viktig at Arbeiderpa­rtiet husker at den kjernefysi­ske strategien som Nato bygger på, ble utformet under den rødgrønne regjeringe­n, fortsetter hun.

FORSVARER

Solberg forsvarer beslutning­en om ikke å signere Fn-traktaten og kaller Nobelkomit­eens begrunnels­e «reflektert».

– Norge deler ambisjonen og ønsket om en verden fri for atomvåpen. Men vi kommer ikke til å støtte forslag som svekker Nato, sier hun.

Samme signal kommer fra den tidligere rødgrønne regjerings­sjefen, nåvaerende generalsek­retaer i Nato, Jens Stoltenber­g. Han mener Fn-traktaten ikke bringer målet om en atomvåpenf­ri verden naermere.

– Tvert imot risikerer den å undergrave de framskritt­ene vi i årenes løp har gjort innenfor ned-

rustning og ikke-spredning, sier Stoltenber­g til NTB.

INGEN AUTOMATIKK

På spørsmål fra NTB om Arbeiderpa­rtiet vil slutte opp om SVS forslag i Stortinget, svarer Ap-leder Jonas Gahr Støre at det «er ingen automatikk i det».

– Det er ikke vanlig for Arbeiderpa­rtiet å pålegge en regjering å stemme for en konvensjon som er vedtatt i FNS hovedforsa­mling. Det må regjeringe­n gjøre vurderinge­r av, framholder han.

Tidligere på dagen kritiserte Støre regjeringe­n i sterke ordelag for ikke å ha vaert aktiv nok i nedrustnin­gsarbeidet.

– Fn-konvensjon­en ble vedtatt i en prosess hvor Norge valgte å trekke seg ut. Det beklager vi. Vi kunne ha påvirket prosessen, ut- dyper han overfor NTB.

TIL STORTINGET

Ap mener regjeringe­n bør møte i Stortinget og redegjøre for sitt syn på atomvåpenf­orbudet og de internasjo­nale prosessene.

– Regjeringe­n må forklare hvordan den vil arbeide for det som er Stortinget­s klare mening, nemlig en norsk pådriverro­lle for et atomvåpenf­orbud, sier Støre.

Grethe Østern som represente­rer Norsk Folkehjelp i Icans internasjo­nale styre mener fredsprist­ildelingen går rett inn i den norske debatten.

– Vi fikk opprinneli­g finansieri­ng fra Utenriksde­partemente­t, og vi hadde et strategisk samarbeid med Utenriksde­partemente­t under Jonas Gahr Støre og Espen Barth Eide. Med regjerings­skiftet opphørte alt dette, sier hun.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Erna Solberg er ikke klar til å endre norsk atomvåpenp­olitikk.
FOTO: NTB SCANPIX Erna Solberg er ikke klar til å endre norsk atomvåpenp­olitikk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway