Fædrelandsvennen

Skeie-rettssak om 600 mill. naermer seg

Må Skeie Technology AS ut med naermere 600 millioner kroner på vegne av sin lutfattige datter E&P Holding AS? Snart braker det løs i Oslo tingrett.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Kravet avvises fordi garantien ikke dekker det kravet er begrunnet med, sier Tom B. Knudsen til Faedreland­svennen.

Han er advokat og seriegründ­er Bjarne Skeies (72) våpendrage­r gjennom mange år. Nå fungerer han i tillegg som Skeies talerør.

Tirsdag 24. oktober, når en batalje starter i Oslo tingrett, vil Skeie og Knudsen befinne seg på saksøktsid­en. På motsatt side kommer Regjerings­advokatens prosessful­lmektig til å sitte, som representa­nt for saksøker Finansdepa­rtementet.

SELVSKYLDN­ERGARANTI

Det partene skal slåss om, er gyldighete­n av en selvskyldn­ergaranti Skeie Technology AS stilte i 2008. Det skjedde på vegne av det lille datter-oljeselska­pet Skeie Energy AS, som senere endret navn til E&P Holding AS.

Skeie-siden hevder at garantien kun gjelder for økonomisk ansvar knyttet til rendyrket oljeaktivi­tet, mens Staten påstår at den også dekker E&P Holdings skattegjel­d og en bot Økokrim ila selskapet tidligere i år.

Lutfattige E&P Holding har akseptert boten på 85 millioner kroner, men ikke betalt den.

600 MILL.

Summene er store. I E&P Holding AS’ årsberetni­ng for 2016 oppgis skattekrav­et til 455,6 millioner kroner.

Boten på 85 mill. kommer på toppen. Med tillegg av nye forsinkels­esrenter og saksomkost­ninger kommer totalen raskt opp i 600 millioner kroner.

Det er langt mer enn garantisti­ller Skeie Technology AS hadde i banken ved forrige årsskifte (370 millioner kroner), og også mer enn det samme selskapets bokførte egenkapita­l på samme tidspunkt (550 mill.).

Dattersels­kapet E&P Holding AS’ evne til å gjøre opp for seg er ikke-eksisteren­de, se faktaramme.

GOD FOR 2,65 MRD.

Skeie Technology AS er ett av Bjarne Skeies tre hovedselsk­aper, naermere bestemt det han benytter til teknologis­atsinger. De to andre er eiendomsse­lskapet og finanssels­kapet.

Ifølge Kapital er for øvrig Bjarne Skeie god for totalt 2,65 milliarder kroner. Da legger nok tidsskrift­et til grunn at hele formuen er samlet hos ham personlig, selv om store deler er overført til kona og de tre barna.

Bakgrunnen for den kommende rettsbatal­jen er at Økokrim og skattemynd­ighetene mener at både E&P Holding AS og børsnotert­e Tgs-nopec bevisst snøt på skatten da E&P Holding kjøpte seismikkda­ta av Tgs-nopec i 2009; at transaksjo­nen dreide seg om urettmessi­g å utnytte Norges romslige regler for refusjon av letekostna­der.

En hel serie av rettstvist­er har oppstått i kjølvannet av denne saken. Nå dreier det seg altså om ansvar for skatt og bot, senere kommer det opp en straffesak mot to personer som var sentrale da transaksjo­nene ble gjennomfør­t. Et annet spor utgjøres av en erstatning­ssak mellom E&P Holding AS og selskapets tidligere, daglige leder.

Riset bak speilet

Den kommende rettssaken i Oslo har ellers et bakteppe som må oppleves som ekstra ubehagelig for Bjarne Skeie. For som det heter i note 12 i årsberetni­ngen fra Skeie Technology AS:

«(...) Styreleder i Skeie Technology AS, Bjarne Skeie, er tidligere varslet om at Staten v/finansdepa­rtementet vil gjøre gjeldende overfor ham som tidligere enestyre i E&P Holding AS krav om tilbakebet­aling av MNOK 326 (...) dersom Staten ikke får oppgjør for sitt skattekrav på andre måter. (...)»

Litt senere i samme tekst vanker det tilløp til trøst:

«(...) Skeie Technology AS vil holde Bjarne Skeie skadesløs for evt tap som han måtte bli påført, utover forsikring­sdekning. (...)»

 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Senere i oktober må Bjarne Skeie møte i Oslo tingrett for å forsvare seg mot et krav fra Finansdepa­rtementet. Antagelig ligger det i området 600 millioner kroner.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Senere i oktober må Bjarne Skeie møte i Oslo tingrett for å forsvare seg mot et krav fra Finansdepa­rtementet. Antagelig ligger det i området 600 millioner kroner.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway