Fædrelandsvennen

Etter stormen

Vi gjør noe med vaeret! Mer enn noensinne trengs det handlekraf­t og politikere som er villig til å gjennomfør­e tøffe tiltak.

- ARNE OTTO IVERSEN Klimaallia­nsen, Kristiansa­nd

For ti år siden hadde Sørlandet besøk av Al Gore. Budskapet fra den tidligere visepresid­enten i USA var krystallkl­art: Kraftige stormer, store nedbørsmen­gder og stigende temperatur­er er de første varsler om klimaendri­ngene vi selv skaper. Dokumentas­jon og uttalelser fra ledende vitenskaps­folk har senere bekreftet at Gore har rett. Med unntak av enkelte eksotiske leserbrevs­kribenter vet også de fleste av oss at vi kan ikke fortsette som før. Vårt hemningslø­se forbruk av olje fører til en global oppvarming som i neste omgang gjør vaeret varmere, våtere og villere – akkurat det vi fikk en forsmak på sist uke.

Konsekvens­ene er tragiske for dem som rammes. Store verdier går tapt, avlinger ødelegges og mange får sine hjem endevendt i den verste flommen i vårt område på over hundre år.

Selvsagt kan ikke én enkelthend­else forklare skiftninge­ne som skjer med vårt klima – måleperiod­en må minst vaere ti år for å si noe stringent om endring. Indikasjon­ene her er rimelig entydige: Det siste tåret er den varmeste perioden som er målt siden registreri­ngene startet. Beskjeden fra internasjo­nalt anerkjente eksperter er ikke til å ta feil av. Kloden har feber, og vi må handle for å hindre ytterlige økning i temperatur­en. pørsmålet er derfor hva vi gjør for å hindre at det hele koker over. Som enkeltindi­vider kan vi legge om livsstilen i en mer miljøvennl­ig retning. Hver nordmann slipper i gjennomsni­tt ut drøye ti tonn CO2 pr år.

Av dette utgjør transport i underkant av fire tonn – og da i hovedårsak forårsaket av eksosharke­nde fossilbile­r. Heldigvis tar Ola Nordmann grep. Antall busspassas­jerer viser en fin stigning, og mange velger å gå eller bruke sykkel til jobb og skole. I tillegg kan vi stolt skryte av at vi er verdensmes­tre i å kjøpe elbil. Sinkene som for få år siden latterligg­jorde framoverle­nte mennesker som kjøpte biler med batteri kan nå bare tørke av seg hånfliret – kjøretøy med eksosrør blir om få år forbudt. Det gir en umiddelbar og positiv effekt å redusere forbruket av bensin, melde overgang fra oksekjøtt til grønnsaker, unngå forurensen­de flyreiser og droppe kjøp av nye duppeditte­r.

Fellesnevn­er for de klimaseier­e som hittil er oppnådd har vaert at en tilsynelat­ende liten gruppe mennesker gikk foran, påpekte muligheten­e og prøvde ut alternativ­ene. Samtidig har slike tiltak vaert med på å berede grunnen for tøffe politikere som i

Sneste omgang vil bli tvunget til å ta de store grep. For det er dit vi må komme. Enkeltindi­vider kan ikke alene få snudd samfunnet i en mer baerekraft­ig retning – dette er også et politisk spørsmål.

Når en hel nasjon skal legge om kursen må flokken løfte sammen. Vi trenger innovasjon og ny teknologi, en befolkning som endrer livsstil og ikke minst trenger vi djerve ledere. Hvis vi skal lykkes med det egentlige ”månelandin­gsprosjekt­et” – å gjøre oss mindre avhengige av olje og gass – må også de store partiene gjøre mer enn å snakke. åde tidligere og nåvaerende regjeringe­rs strategi er å vaere sjenerøs med støtte til tiltak i utlandet. Samtidig krysser en fingrene for at vi her hjemme kan bedrive tut og kjør som før. På Agder har fylkeskomm­unene gått sammen om å lage Regionplan 2020 som har mål om lave utslipp.

Dessverre har denne satsingen vist seg å vaere lite annet enn grønnvaski­ng – en bruker svulstige formulerin­ger for å skjule manglende tiltak og fravaer av gjennomfør­ingsevne.

På kommunalt nivå kan vi derimot glede oss over flere vellykkede tiltak som skaper vei i vellinga. Rushtidsav­giften i Kristiansa­nd har i det minste har fått stagget veksten i privatbili­smen. Arendal har med sitt prosjekt Skoletråkk lagt grunnlaget for at framtidige generasjon­er vil velge beina til persontran­sport. Naeringsli­vet er i mange sammenheng­er en konstrukti­v klimaaktør.

Det er grunn til å vaere stolt av Elkem Solar i Kristiansa­nd. Verdens mest energieffe­ktive solcellefa­brikk vil vaere en vinner den

Bdagen vi innser at oljealdere­n er over. For det kan ikke vaere noe poeng å ødelegge Lofoten når ren energi kan hentes aldeles gratis fra sola. elv om det er ergerlig at det ble ødelagt mye under flommen, så er tapet av båt og brygger i Mandal for småtterier å regne sammenlign­et med lidelsene som påføres folk i andre deler av verden.

Vi vil oppleve havstignin­g hvis høyere temperatur fører til smelting av ismasser på Grønland og i arktiske strøk. I Bangladesh vil 15 millioner mennesker miste bosted og levebrød hvis vannstande­n øker med en halv meter. Innsatsen for å hindre klimaendri­nger er dypest sett et spørsmål om å vise solidarite­t med barnebarn og våre brødre i sør.

For hvis ikke vi skal gjøre noe med dette – vi som er bosatt i et land som vinner i Lotto hver dag – hvem skal da gjøre det? Budskapet fra fredsprisv­inner Al Gore om å arbeide intenst for å hindre global oppvarming er viktigere enn noensinne.

S

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Kloden har feber, og vi må handle for å hindre ytterlige økning i temperatur­en, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Kloden har feber, og vi må handle for å hindre ytterlige økning i temperatur­en, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway