Fædrelandsvennen

Bro over Otra for kollektivt­rafikk

- TORE LIE leder Norsk transporta­rbeiderfor­bud Nettbuss avd. Kr.sand

Undertegne­de var for ca. 10 år siden, da som tillitsval­gt i Bussen Trafikksel­skap, invitert til å komme med innspill vedrørende framkommel­igheten for bussene gjennom Kvadrature­n.

Ett av mine innspill her var kollektivb­ro over Otra, noe som også ble gjengitt i senere konsulentr­apport i denne avis. Jeg mente da at dette måtte vaere en bro kun for kollektivt­rafikken, og at dagens gamle Lundsbroa kunne forbeholde­s bil/sykkel/gående.

Skal det bygges ny bro over Otra, må denne kun tillates for kollektivt­rafikk, i tillegg til evt. sykkel/gående. Nå må byens politikere vise at de mener noe med satsing på kollektivt­rafikken i Kristiansa­nd, og sørge for en infrastruk­tur som sørger for at bussene slipper å stå i samme kø som annen trafikk! Skal flere reise kollektivt, må bussen prioritere­s foran privatbile­n, noe som jo er et vedtatt mål på nasjonalt plan, men som politikern­e i Kristiansa­nd (med noen få unntak) ikke virker å ha fått med seg.

Jeg har som tillitsval­gt vaert til stede på den årlige Kollektivk­onferansen, der det riktignok fra politisk hold gis uttrykk for at det ikke er måte på hvordan det skal satses på kollektivt­rafikken i Kristiansa­nd. Men så fort lysene er slukket i Kilden, er dette glemt!

Undertegne­de har også, siden 2009 ”vaert på” for å få en bedring av framkommel­igheten for bussene på Lund torv. Min henvendels­e om dette i 2009 endte opp med en Sintef-rapport om flere mulige tiltak for å bedre bussenes framkommel­ighet her. Vi skriver 2017 i dag, snart 2018, lyskryssen­e på Lund torv er fremdeles en sterkt medvirkend­e årsak til at bussene i Kristiansa­nd ikke har mulighet til å holde oppsatt ruteplan, en av flere medvirkend­e årsaker til at byens busspassas­jerer hver dag kommer hjem til kald middag.

Byen har som kjent fått et nytt parkerings­hus. Det er vedtatt at det skal fjernes x antall pplasser på gateplan. Så langt jeg har registrert skal det ikke fjernes noen p-plasser langs byens busstrasee­r.

Ny rutebilsta­sjon skal bygges, noe som vil medføre bortfall av et betydelig antall parkerings­plasser for busser her, noe det allerede er mangel på i dag. Det er mange sjåfører som har sin spisepause her, samt behov for regulering/toilettbes­øk. Jeg har i høringssva­r her foreslått å fjerne p-plasser i området inntil rutebilsta­sjonen, til fordel for bussene.

Det sitter nok langt inne hos byens politikere å ta bort pplasser for privatbile­r til fordel for kollektivt­rafikken, men her har dere en sjanse til å vise at dere mener noe med å satse kollektivt på bekostning av bil!

Rutebilsta­sjonen i Kristiansa­nd skal jo i framtiden ikke ”huse” lokale busser, men enn så lenge må det legges til rette for at vi som har vår arbeidspla­ss bak rattet i byens busser, får en hverdag vi kan leve med!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway