Fædrelandsvennen

Denne familien har fortsatt «potetferie»

- TEKST: MARIE N. KALVEHAGEN marie.kalvehagen@fvn.no

Seks av ti nordmenn legger ut på tur i høstferien. Men hos familien Try i Søgne brukes fortsatt ferien til det opprinneli­ge formålet, nemlig potetinnhø­sting.

– For vår familie er det veldig greit at barna får fri i høstferien. Ikke for å reise bort slik som andre gjør, men for å få gjort alt vi trenger før vinteren kommer, sier Bodil Try.

For ni år siden arvet Bodil og hennes mann, Per Try, en gård på Stausland i Søgne. Og siden da har feriene blitt lagt utenom høsten. For hos familien Try er det fortsatt «potetferie» i høstferien, akkurat slik det var i gamle dager.

FINT LIV UTEN SYDENTURER

I dag bruker de faerreste skolebarna ferien til å jobbe for landets bønder. Bodil mener på sin side at barna ikke tar skade av å jobbe.

– Først og fremst får de betalt, og så jobber de ikke så mye. Personlig tenker jeg på erfaringen­e fra gård som positive. De laerer seg å jobbe, sier hun.

Familien på åtte driver med poteter og epler, og høsten er derfor en svaert travel tid. Utenom familien har de kun én annen ansatt.

– Dette er en familiebed­rift, og vi er derfor avhengig av at alle bidrar. I feriene hjelper alle til, men de minste er bare med fordi de synes det er gøy. De tre eldste får årslønn, og de to i midten har jeg bedt skrive timer ettersom de kun jobber litt i ferier og etter skolen, sier Bodil.

Hun fortsetter:

– Det er mye jobb både for store og små med gård, men det er fordeler og ulemper med alt. Generelt mener jeg det er et fint liv her på gården, sier Bodil.

FOTBALLBAN­E OG STALL

Nora (16) og Eirik (11) synes av og til det kan bli litt mye jobb, men er generelt fornøyd med å bo på gård.

– Det er litt dumt at vi ikke får ferie slik som de andre i klassen, men det er noen ting som er gøy, for eksempel å kjøre gravemaski­n. I tillegg har jeg min egen fotballban­e, og det er det ikke mange andre som har.

Storesøste­r Nora (16) er også tilhenger av den store gårdsplass­en.

– Det kan bli litt mye jobb, men det er veldig gøy at jeg kan ha både hester og stall i hagen. I tillegg gir hestene meg en unnskyldni­ng til ikke å jobbe, sier hun fornøyd.

Til det svarer Bodil:

– Altså, både Nora og de tre eldste har valgt å gå naturbruk på Søgne Vgs, så de kan jo ikke ha det så galt.

«ALLE» ANDRE HAR FRI

TNS Gallup har på oppdrag for NHO Reiseliv spurt 1000 nordmenn om deres reiseplane­r i høst.

Seks av ti svarer at de skal på ferietur. Det er med andre ord ytterst få barn som bruker høstferien som «potetferie».

Enkelte mener man bør avskaffe høstferien fordi barna ikke lenger jobber når de har skolefri, hva mener du om det?

– Nei, det synes jeg ikke. Selv om det er positivt for oss, med tanke på innhøsting, har nok ungene uansett godt av litt skolefri, sier Bodil.

Av dem som har svart at de skal reise i høst, skal hele seks av ti utenlands.

– Vi kjenner selvsagt litt på at vi ikke kan ta ferie når andre har fri, men vi prøver å ta oss en tur av og til. Vi kan jo reise litt i vinterferi­en eller hvis vaeret er veldig dårlig. Vi tok blant annet nylig en tur til Stavanger da vi så at det var flom på vei, sier Bodil.

På grunn av den våte jorda etter flommen, må bonden la maskinene stå. De er likevel optimistis­ke med tanke på årets potetavlin­g.

– Vi fikk heldigvis opp en del før flommen kom, så satser vi på at vaeret blir bra så vi kan ta opp resten snart. Hvis ikke får vi gjøre det som i gamledager, uten maskin, sier Bodil.

 ?? FOTO: BJELLAND, KJARTAN ?? Familien Try bruker høstferien til å jobbe på gården i Søgne. Fra venstre: Søsknene Nora (16) og Eirik Try (11), kusine Frida Helgesen (4), Fredrik Try (4) og mamma Bodil Try.
FOTO: BJELLAND, KJARTAN Familien Try bruker høstferien til å jobbe på gården i Søgne. Fra venstre: Søsknene Nora (16) og Eirik Try (11), kusine Frida Helgesen (4), Fredrik Try (4) og mamma Bodil Try.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Familien Try har plukket noen av årets siste epler. Fra venstre: Eirik Try, Nora Try, Bodil Try, Frida Helgesen og Fredrik Try.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Familien Try har plukket noen av årets siste epler. Fra venstre: Eirik Try, Nora Try, Bodil Try, Frida Helgesen og Fredrik Try.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway