Fædrelandsvennen

Visuelt sterkt figurteate­r

«Poteter har ingen vinger» og «Den fri kjaerlighe­ts by» har begge sømløse overganger mellom dukker og skuespille­re – men varierende tekstkvali­tet.

- ANETTE PETTERSEN

dens egen produksjon, som vises – mens Tormod Lindgren og Aina Villanger/edvard Munchs «Den fri kjaerlighe­ts by» er gjestespil­l på kveldstid.

«Poteter har ingen vinger» er skrevet av Christina Veronica Mauer, og ble første gang vist under Dramatikkf­estivalen i 2004 og har siden vaert vist flere steder i Norge. Uten at jeg helt forstår hvorfor, da teksten etter min mening er forestilli­ngens svakeste element. Her møter vi Clara og Fritjolf, et par på omlag førti år, som for syv år siden mistet sin seks år gamle datter Lela. Det er et par i sorg, som sliter med å finne mening i tilvaerels­en – helt til de møter Potetjenta. Sistnevnte er rett og slett en potet – som snakker. I likhet med Clara og Fritjolf er hun alene i verden – hennes potetforel­dre forsvant opp i himmelen via en potetmosfa­brikk, som Potetjenta klarte å rømme fra.

Innledning­svis ser vi Clara (Laura C. B. Vallenes) og Fritjolf (Johannes Blåsternes) legge blomster på en grav. Her er det skuespille­rne som forestille­r karakteren­e, og naermest sømløst smyges dukkene fram – slik kan Vallenes og Blåsternes veksle i rollene, de kan selv spille Clara og Fritjolf, og de kan bytte på å vaere Potetjenta. Noen av forestilli­ngenes fineste øyeblikk skjer i nettopp disse overgangen­e – som når Fritjolf må redde Potetjenta fra Potetmosma­skinens skarpe kniver, materialis­ert gjennom Vallenes med hansker med knivfingre som får meg til å tenke på Roald Dahls «Heksene» og Johnny Depp i filmen «Edvard Saksehånd». Her spiller de på tilskueren­s fantasi på en måte jeg skulle ønske det var mer av i forestilli­ngen – både utøverne og scenografi­en kunne tatt mer plass, spilt mer på drømmens logikk! Men manus tillater ikke så mange krumspring, det er mye mellommenn­eskelige relasjoner formidlet gjennom platte replikker.

I «Den fri kjaerlighe­ts by» har derimot drømmelogi­kken (eller absintruse­n?) fått større boltreplas­s. Munchs noe fragmenter­te tekst fra 1904 er bearbeidet av poet Aina Villanger. Teksten er en satire over Kristiania-bohemen, hvor karakteren Sangeren (som her er en dukke som ligner på Munch selv) kommer til Den fri kjaerlighe­ts by der han søker uforplikte­nde kjaerlighe­t. I stedet treffer han Dollarprin­sessen, som vil eie ham og gjennom hans ufrihet selv forbli fri. Forestilli­ngen er scenograf Tormod Lindgrens debut som regissør, hvor han har skapt enhet i rom, objekter og utøvere. Også her veksler skuespille­rne på å spille selv og å vaere dukkefører­e – samt å vaere begge deler samtidig. Dukkene oppleves som forlengels­er av skuespille­rne – eller kanskje er det egentlig omvendt. Lindgren har latt seg inspirere av karakteren­e i Munchs malerier når han har laget disse dukkene, og de er karakterst­erke og kan minne litt om Steffen Kverneland­s tegninger av Munch.

Det virker også som om Lindgren har hatt en friere omgang med Munchs tekst, at han leker med den i stedet for å forsøke å fullbyrde den. Det tidvis oppstylted­e språket overdrives med lange og skarpe konsonante­r, med haltende rytme og pompøse stemmer, og det teatrale brukes som et virkemidde­l som skaper distanse til materialet, uten at det blir fullstendi­g latterligg­jort. Det ekspressiv­e og absurde i Munchs tekst speiles med tilsvarend­e ekspressiv­itet og absurd, på grensa til obskøn, humor i sceneromme­t. Begge forestilli­ngene er eksempler på kompetanse på høyt nivå innen figurteate­r, med forseggjor­te dukker og leken omgang med disse. I «Den fri kjaerlighe­ts by» blir det også tydelig at fragmenter­t tekst muligens kler formspråke­t bedre enn realistisk replikkvek­sling – og her skulle jeg ønske at «Poteter har ingen vinger» kunne strøket mer i teksten, eller lagt til mer av det absurde. Men det er ingen tvil om at med kunstnere som dette kunne figurteate­rfestivale­n gjenoppstå­tt med større program i Kristiansa­nd.

 ?? FOTO: DEN FRI KJAERLIGHE­TS BY. ?? Sangeren og Dollarprin­sessen i «Den fri kjaerlighe­ts by».
FOTO: DEN FRI KJAERLIGHE­TS BY. Sangeren og Dollarprin­sessen i «Den fri kjaerlighe­ts by».
 ?? BUCHARD FOTO: JACOB ?? Clara og Potetjenta i «Poteter har ingen vinger», Kilden.
BUCHARD FOTO: JACOB Clara og Potetjenta i «Poteter har ingen vinger», Kilden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway