Fædrelandsvennen

Lyser ut milliardjo­bb i Mandal

Et nytt steg mot ny E 39 er tatt når jobben med å bygge europavei fra Mandal øst og deretter tilførsels­vei til sentrum nå er lyst ut.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

Nye Veier lyser nå ut jobben med å bygge ny E 39 rundt Mandal. Jobben er verdt 1,8 milliarder kroner og arbeidet skal påbegynnes i desember 2019.

– Fantastisk gledelig, sier ordfører i Mandal Alf Erik Andersen. Han ble overrasket over at anbudet allerede nå foreligger, han trodde det ville bli senere i år.

Jobben er verdt 1,8 milliarder kroner. Det handler om å bygge fire felts vei fra Døle bro på grensa til Søgne og til Mandalselv­a ved Stusvik. Det er seks kilometer.

Deretter skal det bygges en tilførsels­vei ned til Ime øst for sentrum. Også dette strekket er på seks kilometer.

– Fristen for å melde sin interesse er 1. desember, forteller prosjektdi­rektør Asbjørn Heieraas i Nye Veier.

Han sier at alle som melder sin interesse kan søke om å bli kvalifiser­t. Rundt midten av januar skal byggherren velge ut tre-fem entreprenø­rer som anses som mest kvalifiser­t.

– Disse kan så konkurrere om selve oppdraget, sier Heiersaas. I løpet av våren skal totalentre­prenøren vaere valgt.

Det nye med denne jobben er at nå skal den som får hovedentre­prisen også lage regulering­splanen.

KVALIFISER­TE

– Vi mener det er mye kvalifiser­t arbeidskra­ft til en slik jobb blant entreprenø­rene. Vi tror vi får mer vei for pengene ved å overlate også regulering­sjobben til disse, sier han.

Firefeltsv­eien det er snakk om blir 20 meter bred. Den får tre og en halv meter brede felt og to meter bred midtdeler med rekkverk. Tofeltsvei­en blir 12,5 meter bred med midtrekkve­rk.

– Byggestart for strekket fra Døle bro og vestover er planlagt til desember 2019, sier Heieraas.

Anlegget skal vaere klar til bruk i mai 2022.

27 FIRMA MELDTE SEG

Fra før er Nye Veier godt i gang med arbeidet med å finne entreprenø­rer som skal bygge veien fra Kristiansa­nd vest mot Døle bro, totalt 19 kilometer. 27 firma har meldt seg.

– Også her jobber vi med prekvalifi­sering der tre-fem firmaer skal videre mot en endelig avgjørelse, sier Heieraas.

Denne jobben er anslått til fire milliarder kroner. Her skal arbeidet begynne før sommeren neste år.

FOLKEMØTE I MANDAL

Neste onsdag, 18. oktober, avholdes det folkemøte på Mandal videregåen­de skole. Her vil Nye Veier informere om hvordan de tenker E 39 inn i Mandal og så tilførsels­veien fra Stusvik mot Ime.

Ifølge ordfører Andersen er veien planlagt tvers gjennom Mandals drikkevann. Her trenges informasjo­n om hva Nye Veier planlegger av tiltak for å sikre fortsatt god kvalitet på vannet som flere ganger er kåret til Norges beste.

– Dessuten har kommunen planer i områdene veien skal komme. Det gjelder blant annet på Sandneshei­a med et boligområd­e og et naeringsar­eal på Stusvik. Vi trenger derfor å få avklart når veien kommer og hvor, sier Andersen.

Han venter spent på kommende torsdag når statsbudsj­ettet legges fram.

– Jeg er nokså trygg på at pengene for strekket fra Kristiansa­nd til Døle bro da kommer. Men vil gjerne lese det med egne øyne først, sier Andersen.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Her på Ime vil den nye tilførsels­veien til ny E 39 komme gjennom skogen i bakgrunnen på bildet, og det om 2–3 år. Nå er anbudet for jobben lagt ut.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Her på Ime vil den nye tilførsels­veien til ny E 39 komme gjennom skogen i bakgrunnen på bildet, og det om 2–3 år. Nå er anbudet for jobben lagt ut.
 ?? KART: NYE VEIER ?? Dette kartet forteller om den nye jobben som nå er lyst ut, nemlig fra Døle bro og helt ned til Mandal sentrum. Jobben er verdt 1,8 milliarder kroner.
KART: NYE VEIER Dette kartet forteller om den nye jobben som nå er lyst ut, nemlig fra Døle bro og helt ned til Mandal sentrum. Jobben er verdt 1,8 milliarder kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway