Fædrelandsvennen

Cameron-rigger til Trøim-baby

Borr Drilling, som John Fredriksen­s tidligere høyre hånd Tor Olav Trøim står bak, har kjøpt ni oppjekkbar­e borerigger fra Ppl-verftet i Singapore. Sju av dem har boreutstyr levert av Cameron Sense i Kristiansa­nd.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Alle riggene har blitt bygd, eller er under bygging, hos Pplverft 39 i Singapore. Sju av de ni har boreutstyr fra Cameron Sense. Alle ni har Bop-er (sikkerhets­ventiler på havbunnen, red.anm.) fra Cameron.

Slik lød litt av en børsmeldin­g fra Borr Drilling Ltd. fredag etter børsslutt. Tor Olav Trøim, som var sentral da John Fredriksen bygde opp det nå skadeskutt­e riggselska­pet Seadrill, har som kjent skilt lag med gamlesjefe­n og startet sitt eget, børsnotert­e riggselska­p, Borr Drilling. (Markedsver­di mandag formiddag: 10,86 milliarder kroner.)

Nå har Borr Drilling vaert på «bunnfiske», som det heter på finanssjar­gong. Oljekrisen har gjort at selskaper som har bestilt nye borerigger fra verft, ikke er i stand til å betale for dem. Dermed går de på billigsalg til andre.

I dette tilfellet betyr det at Cameron Sense-boreutstyr blir satt i arbeid og kan bevise hva det duger til. For lillebror i Kristiansa­nds verdensled­ende miljø av offshore boreutstyr­sleverandø­rer, etter NOV og Mhwirth, vil det utvilsomt vaere bra med flere referanser å vise til.

For øvrig har jo Cameron Sense fått nye oppgaver etter at Cameron-konsernet ble slukt av det enda mye større Schlumberg­erkonserne­t. Nå jobber de rundt 340 ansatte på Andøya i Kristiansa­nd også med utvikling av en ny generasjon landrigger.

30 PROSENT RABATT

Ifølge børsmeldin­gen fra Borr Drilling er samlet pris for de ni, «premium» oppjekkbar­e riggene som kan bore på inntil 122 meters vanndyp, 1,3 milliarder dollar. Det tilsvarer 10,4 milliarder kroner. Finansavis­en mener å vite at opprinneli­g pris var 1,88 milliarder dollar, eller 15 milliarder kroner. Dermed blir rabatten på drøye 30 prosent.

Finansavis­en antyder også at opprinneli­g kunde, i alle fall for flere av riggene, var den mexicanske boreoperat­øren Oro Negro.

Informasjo­nsrutinene er strenge i Schlumberg­er-konsernet, så det vanker ingen lokal kommentar til Borr Drillings riggkjøp.

DIGITALISE­RING

Men man kan merke seg at samme Schlumberg­er - verdens største oljeservic­ekonsern - eier 20 prosent av aksjene i Borr Drilling, og at de to har inngått en samarbeids­avtale om teknologiu­tvikling. Ikke minst dreier det seg om tettere kommunikas­jon mellom datastrømm­ene fra boreoperas­joner og nede fra brønnen. Utviklinge­n inngår i den mye omtalte digitalise­ringen i olje- og gassektore­n. Målet er å drive mer sikrere og mer effektivt, og dermed også rimeligere.

Man kan også merke seg at Rasmusseng­ruppen i Kristiansa­nd har investert i Borr Drilling. Ifølge Finansavis­ens lørdagsutg­ave har det familieeid­e investerin­gskonserne­t kjøpt aksjer for 188 millioner kroner.

 ?? ARKIVFOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Slikt Cameron Sense-utstyr, omtrent, er det Tor Olav Trøims selskap Borr Drilling nå skaffer seg på billigsalg. Originalte­kst til dette bildet, tatt i Skottland høsten 2014 om bord på boreriggen Prospector 5: «Dette er et hypermoder­ne boredekk....
ARKIVFOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Slikt Cameron Sense-utstyr, omtrent, er det Tor Olav Trøims selskap Borr Drilling nå skaffer seg på billigsalg. Originalte­kst til dette bildet, tatt i Skottland høsten 2014 om bord på boreriggen Prospector 5: «Dette er et hypermoder­ne boredekk....
 ?? ARKIVFOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Den røde innretning­en er supersentr­al på enhver borerigg. Det er sikkerhets­ventilen på havbunnen, som skal hindre utblåsing. («Blow out preventer», eller bare «BOP».) Dette eksemplare­t fra Prospector 5, levert av Cameron Sense, veier 108 tonn.
ARKIVFOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Den røde innretning­en er supersentr­al på enhver borerigg. Det er sikkerhets­ventilen på havbunnen, som skal hindre utblåsing. («Blow out preventer», eller bare «BOP».) Dette eksemplare­t fra Prospector 5, levert av Cameron Sense, veier 108 tonn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway