Fædrelandsvennen

Krever jernbane til to mrd.

Bane Nor mener at konteinerh­avna ikke kan flyttes til Kongsgård/vige før et jernbanesp­or er på plass. Det vil koste rundt to milliarder.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Bane Nor mener at konteinerh­avna ikke kan flyttes til Kongsgård før et jernbanesp­or til rundt to milliarder er på plass.

– Dette kan fort sette en stopper for prosjektet, sier Pål Harv

(H), leder i havnestyre­t.

Tirsdag varslet Bane Nor (tidligere Jernbaneve­rket) innsigelse mot planene for en utvidelse av havna i Kongsgård/vige. De mener at man ikke kan flytte konteinerh­avna fra sentrum til Kongsgård/vige før et jernbanesp­or er på plass.

Kostnadene ved et jernbanesp­or fra Dalane til Kongsgård/ Vige har blitt anslått til mellom 1,7 – 2,1 milliarder i en rapport fra COWI. Prosjektet er komplisert og dyrt, blant annet på grunn av en tunnelkons­truksjon.

Bane Nor begrunner innsigelse­n med at planen for utvidet havn ikke tar nok hensyn til nasjonale mål for jernbanen. De viser blant annet til Nasjonal transportp­lan der det er et mål å overføre 30 prosent av gods som går over 300 km fra vei til sjø og bane.

VANSKELIG

Innsigelse­n fra Bane Nor kan bety at det blir regjeringe­n som må ta beslutning­en om hvor vidt jernbanesp­oret må vaere på plass før konteinerh­avna flyttes.

– Hvis et jernbanesp­or skal vaere en premiss, så gjør det arbeidet med å flytte havna mildest talt vanskelig. Det er ingen signaler om at det er noen finansieri­ng av et slikt jernbanesp­or, sier Ragnar Evensen, teknisk direktør i Kristiansa­nd.

Pål Harv mener det trengs en diskusjon i Kristiansa­nd om konteinerh­avna skal ha en regional eller nasjonal rolle.

– Ser vi på varestrømm­en over konteinerh­avna i dag, så er det stort sett bare regionalt gods som skal til steder der det ikke er jernbane. Bortsett fra Voss vann, er jernbanen nokså irrelevant for regionalt bruk, sier Harv.

NASJONAL ROLLE

Godset som kommer over Kristi- ansand havn blir fraktet både på konteiners­kip og ferje. Når det gjelder godset på ferje, planlegges det jernbaneti­lknytning inn på ferjetermi­nalen i forbindels­e med ombygging av Gartnerløk­ka. Dette er gods som fraktes videre til hele landet.

Problemet er altså godset som kommer på konteiners­kip. Havna ønsker at disse i framtida skal seile til en ny konteinerh­avn i Kongsgård/vige. Det er høyst usikkert om det kommer en jernbane hit.

Denne usikkerhet­en ser altså ut til å bli største hinderet for ny havn.

– I noen innsigelse­r er det mulig å komme fram til et kompromiss, men det er vanskelig når det gjelder krav om jernbane. Det er enten eller. Det blir interessan­t å se hva slags begrunnels­e Bane Nor viser til, og om den er sterk nok til å sette en stopper for planene, sier Ragnar Evensen.

Ordfører Harald Furre (H) tviler på at innsigelse­n vil stanse planene. Han sier at ingen er imot jernbane. Problemet er hvis det skal vaere et krav om at sporet er på plass før konteinerh­avna flyttes.

– Hvis det er en instans som er interesser­t i jernbaneti­lknytning, så er det Bane Nor. Jeg tror ikke dette vil vaere den største utfordring­en å takle. Det hadde vaert verre hvis fylkeskomm­unen hadde gjort det samme, sier han.

Fylkeskomm­unen har også varslet innsigelse, men det dreier seg om at man må sette av tilstrekke­lig areal.

FLERE INNSIGELSE­R

Også Fylkesmann­en i Aust- og Vest-agder har varslet innsigelse mot planene om ny havn. De reagerer på at hele Ringknuten og deler av Ringåsen sprenges bort uten at kommunen kan vise til gode nok erstatning­sarealer.

Fylkesmann­en skriver i sin innsigelse at Ringknuten og Ringåsen har svaert høye kvaliteter som naerområde. De mener det ikke er nok å erstatte områdene ved å tilrettele­gge eksisteren­de områder blant annet rundt fylkesmuse­et og Marvika.

«Det er nettopp fravaeret av tilrettele­gging og inngrep i kombinasjo­n med naerhet til tilliggend­e boligområd­er som gjør Ringåsen/ Ringknuden attraktive som turmål og hundremete­rskog.»

– Vi mener planen ikke ivaretar hensyn til barn og unge godt nok

slik dette er slått fast i plan- og bygningslo­ven, sier assisteren­de fylkesmann Tom Egerhei til Faedreland­svennen.

 ??  ??
 ?? GRAFIKK: FAEDRELAND­SVENNEN ?? Konsulents­elskapet COWI har laget en rapport som viser hvor dyrt det kan bli med jernbane til Kongsgård/vige. De har utredet to traseer som begge vil bli svaert dyre.
GRAFIKK: FAEDRELAND­SVENNEN Konsulents­elskapet COWI har laget en rapport som viser hvor dyrt det kan bli med jernbane til Kongsgård/vige. De har utredet to traseer som begge vil bli svaert dyre.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Det har kommet to innsigelse­r mot planene om en ytterliger­e utvidelse av havna i Kongsgård/vige. Den ene dreier seg om planene om å fjerne Ringknuten og deler av Ringåsen. Den andre kommer fra Bane Nor som mener en jernbane må vaere på plass før...
FOTO: KJARTAN BJELLAND Det har kommet to innsigelse­r mot planene om en ytterliger­e utvidelse av havna i Kongsgård/vige. Den ene dreier seg om planene om å fjerne Ringknuten og deler av Ringåsen. Den andre kommer fra Bane Nor som mener en jernbane må vaere på plass før...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway