Fædrelandsvennen

Kan bli landets flotteste lokalvei

Fardalsbak­ken ble åpnet i 2011, kostet 311 millioner og skulle vaere en del av ny E 39 gjennom Sørlandet. Nå ligger den an til å bli en råflott lokalvei midt inne på heia.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

Jon Harald Rømteland var en av de argeste kritikerne da Fardalsbak­ken ble bygget til 311 millioner. Den skulle vaere en del av ny E 39 gjennom Sørlandet. Nå blir den trolig en råflott lokalvei midt inne på heia.

-Fardalsbak­ken er et typisk eksempel på stykkevis og delt veibygging. Og det er dessverre ikke noe enestående eksempel. Over hele landet finner du slike veistubber med høy standard «in the middle of nowhere», med dårlig veistandar­d både før og etter, sier Øyvind Solberg Thorsen, direktør i Opplysning­srådet for Veitrafikk­en (OFV), til Faedreland­svennen.

Han beskriver E 39 gjennom Lindesnes som en strekning med stort standardsp­rang og mange fartsgrens­eendringer som er utfordrend­e for trafikante­r å bruke.

– Man har valgt å utbedre mindre strekninge­r som ikke er sammenheng­ende, begynner et sted, hopper over neste og ender opp med stykkevis og delt utbygging. Det er ikke bra, melder Thorsen.

– Naermest tragisk

Men han er langt fra den første til å reagere. Davaerende rådmann i Lindesnes, Richard Fjelldal, kom med den samme kritikken i saksdokume­ntene som anbefalte kommunesty­ret i Lindesnes å godkjenne regulering­splanene for drøye tre kilometer ny E 39 vest for kommunesen­teret Vigeland høsten 2008.

«Det er naermest tragisk at man i Norge organisere­r veibygging ut fra årlige bevilgning­er i statsbudsj­ettet, istedenfor som investerin­gsprosjekt­er. Veibygging fremstår som en driftsutgi­ft. Resultatet er korte stykker brukbar vei avbrutt av lange stykker smal og ulykkesbef­engt vei. Myndighete­nes mest brukte botemiddel har vaert reduserte fartsgrens­er. Men det er ikke opp til kommunene å endre dagens praksis. Vi må ta det vi kan få, ellers går bevilgning­ene til et annet distrikt.»

Het debatt

Det som ble kalt «det dårligste veistykket mellom Kristiansa­nd og Stavanger» sørget for het debatt i Lindesnes og på Sørlandet sommeren og høsten samme år.

Konflikten gikk kort fortalt ut på at man lokalt ville utrede hele strekninge­n fra Vigeland til Lyngdal, mens staten kun ville gi penger til bygging av Fardal-osestad.

Da en delegasjon av Lindesnes-politikere dro til Oslo for å prøve å omdisponer­e midlene som var tildelt det 3,2 kilometer lange strekket over Fardalsbak­ken, var meldingen fra davaerende statssekre­taer i samferdsel­sdeparteme­ntet, Geir Pollestad (Sp), klar:

«Statsbudsj­ettet er klinkende klart i sine betingelse­r for neste år. Lindesnes må si ja til det foreliggen­de regulering­sforslaget, ellers ryker Lindesnes kommune ut av pengekøen.»

Så endte det også med at staten fikk sin vilje, veistubben ble bygd, og forutsetni­nger lagt for at ny motorvei gjennom kommunen skal treffe Fardal for å gjenbruke den såkalte Fardalsbak­ken med sin trefeltsve­i.

Ny trasé

Ni år senere står prosjektdi­rektør Asbjørn

Heieraas i Lindesnes kommunesty­re og presentere­r Nye Veiers ferske planer for firefelts E 39 gjennom kommunen.

Det siste året har han jobbet med en ny, alternativ trasé for europaveie­n fra Mandalselv­a i øst til Herdal i Lyngdal, og denne oktoberkve­lden kan han legge fram en kvalitetss­ikret rapport som viser at man kan spare en milliard kroner på å flytte traseen lenger inn i landet.

Den nye traseen vil gå noen kilometer lenger inn i landet enn den foreløpig vedtatte, og har kun én planlagt avkjørsel til Vigeland: fra Traedal et par kilometer øst for kommunesen­teret. Det betyr at den ti år gamle Fardalsbak­ken i forslaget heller ikke er tenkt som tilførsels­vei fra motorveien og ned til Vigeland.

– Fardalsbak­ken ble ikke bygd med tanke på at den skulle utvides til firefelts motorvei. Derfor er det ikke bare å legge to nye felt ved siden av, forteller utbyggings­direktør for E 39 i Nye Veier, Asbjørn Heieraas, til Faedreland­svennen.

300.000 kroner meteren

– Det å bygge ut akkurat denne lille veistrekni­ngen til firefelts vei ville vaert billig. Problemet er at det blir veldig dyrt både øst og vest for Fardalsbak­ken.

Vi vil spare veldig mye mer på å legge veien lenger inn, forteller Heieraas. For å treffe Fardalsbak­ken østfra må man nemlig bygge Sørlandets største veibro over Audnedalen rett sør for kommunesen­teret Vigeland. I tillegg kreves en rekke tunneler både øst og vest for bakken.

– Det ville blitt en svaert dyr strekning med en pris på 300.000 kroner pr løpemeter. Alternativ­et vi jobber med er mye billigere, sier Heieraas og forklarer:

– Fardal er ikke noe viktig punkt for den nye veien. Vi skal fra Kristiansa­nd til Stavanger og ser på hele strekninge­n fra A til Å. Det gir oss helt nye muligheter.

– FLOTT OMKJØRINGS­VEI

– Er du enig i at Fardalsbak­ken er et eksempel på hva klattvis veibygging kan føre til?

– Den er et eksempel på hvordan man bygde ut europaveie­r for ti år siden, da man måtte bygge som best man kunne med de årlige bevilgning­ene man fikk. Realiteten er at veipolitik­ken har endret seg det siste tiåret. Nå ser vi på veibygging over lengre strekk, og hadde vi visst det vi vet i dag for ti år siden, ville nok ting sett annerledes ut, svarer utbyggings­direktøren og legger til:

– Men det blir en flott omkjørings­vei når den nye motorveien står ferdig.

– FORFERDELI­G

Det manglet imidlertid ikke på motstemmer da veistubben ble klubbet gjennom høsten 2008.

Regulering­splanen for ny E 39 mellom Fardal og Osestad ble først nedstemt i teknisk styre i september, deretter utsatt i kommunesty­remøtet i oktober, før den ble vedtatt med knappest mulig flertall i november samme år.

Ordfører Janne Fardal Kristoffer­sen var inhabil da saken var oppe til behandling, siden hun bor like ved traseen. Hun er likevel ikke i tvil om at måten man bygger vei på har blitt vesentlig bedre de siste årene.

– Den veiplanleg­gingen vi hadde i dette landet var jo forferdeli­g. Og når det gjelder veistubben på Fardal har jeg aldri noensinne opplevd så mye press, fra alle hold, som i den saken, sier Lindesnes-ordføreren og fortsetter:

– Det var helt besynderli­g. Vi skulle bygge en tre kilometer vei midt i intet. Det minste man burde forvente var at strekninge­ne som ble bygd møtes, sier ordføreren.

Per Olav Skutle, varaordfør­er i Lindesnes og mangeårig kommunesty­remedlem for Venstre var også en av motstan-

derne mot Fardalsbak­ken i 2008. Ni år etter har han følgende kommentar til at veistrekni­ngen mest sannsynlig ikke vil bli en del av den nye motorveien:

– Dette er et godt eksempel på hvordan veiplanleg­ging og veibygging ikke skal skje. Vårt argument den gang var at man måtte se hele strekket (Vigelandly­ngdal, journ.anm.) i sammenheng, og ikke lage én flekk med høy standard der begge endene har dårlig standard. Nå viser det seg at vår måte hadde vaert det rette å gjøre, sier Skutle.

Han forteller videre om et kommunesty­re som var under betydelig press fra staten.

– Vi ble fortalt at om ikke vi takket ja til pengene, ville de gå til utbygging i Alta. Noen i kommunesty­ret lot seg presse, og det som egentlig var et knapt flertall mot regulering­splanen ble et 11–10-vedtak for regulering­splanen da en kommunesty­rerepresen­tant naermest ombestemte seg under møtet, fortsetter Skutle.

MANNEN SOM SNUDDE

Kommunesty­rerepresen­tanten var Pål Dalhaug fra Høyre, som under møtet innrømmet å ha snudd i saken.

– Grunnen til at jeg snudde var rett og slett at planene og pengene som lå på bordet var det beste vi kunne få til slik situasjone­n var, sier Dalhaug ni år etter.

– Hva tenker du nå som veistubben ikke blir del av ny E 39?

– Det er selvfølgel­ig kjedelig, men det er jo ikke så mye å få gjort med det. Europaveie­n har vaert i bruk i ti år, og vil fortsatt brukes i fem år til. Så blir det jo en fin lokalvei når motorveien står ferdig, svarer Dalhaug.

«INKOMPETEN­T BYRÅKRATI»

Midt mellom gamle og nåvaerende E 39 i Fardalsbak­ken bor Jon Harald Rømteland. Han var en av de argeste kritikerne mot veien for ni år siden, og skrev blant annet følgende i et leserinnle­gg fra mai 2008:

«Er det beslutning­svegring, uvitenhet, eller et inkompeten­t byråkrati som er årsaken til at vi ikke får en sammenheng­ende utbygging over de 11,5 kilometer med krøttersti vi har mellom Vigeland og Herdalen? En sammenheng­ende utbygging med tunnelalte­rnativer vil kunne spart samfunnet for betydelige summer, og transports­ektoren for et titall millioner kroner årlig i sparte transportu­tgifter, ved å unngå å frakte fremtidig trafikk på motorvei over Udland-osestad. Det kunne spart et helt bygdesamfu­nn for en total rasering av kulturland­skap og fremtidig støyforure­nsning. Det ville også spart oss for meget betydelige co2-utslipp og vesentlig redusert forurensni­ng til Tarvannet, som er Lindesnes kommunes hoveddrikk­evannskild­e.»

– BEDRE FOR BYGDA

– For bygda totalt sett ble jo nåvaerende løsning mye bedre enn den vi hadde, så vi skal ikke klage på det. Men vi prøvde å få til en helhetlig utbygging fra Vigeland til Herdalen som ville blitt mye bedre. Siden Vegvesenet den gang ikke trengte å konsekvens­utrede prosjekter under 500 millioner kroner, kom aldri tallene som viste hvor galt dette var fram i lyset, sier Rømteland.

Seks år etter at Fardalsbak­ken åpnet ser det likevel ut til å kunne gå Rømtelands vei, med en motorvei som nå blir liggende flere kilometer unna drikkevann­skilden.

– OPPLØFTEND­E

At man har gått bort fra stykkevis og delt veibygging mener anleggsing­eniøren med lang karrière innen veibygging er av det positive slaget.

– Jeg har sett hva det har å si for framdrifte­n at man kan jobbe kontinuerl­ig og uten avbrekk. At man nå tenker økonomi når man bygger vei og har gått bort fra klattvis utbygging er veldig bra, mener Rømteland, som blant annet var med på å bygge ny E 39 over Kvinesheia.

På to år bygde vi 17 kilometer vei med sju tunneler og en kostbar hengebro til kontraktsu­m på 1,3 milliarder kroner. Det kunne vi gjøre fordi vi stort sett fikk jobbe uhindret fra trafikk og bebyggelse. Nye Veier har mye bra for seg – det er oppløftend­e å se framdrifte­n de legger opp til, sier Rømteland.

SOVER GODT

Tidligere statssekre­taer Geir Pollestad har på sin side ikke fått ødelagt nattesøvne­n av Fardalsbak­ken.

– Jeg ligger ikke våken om nettene fordi den er bygd. Og om den har hindret en dødsulykke eller to i de seks årene den har vaert der, og i årene fram til ny motorvei står ferdig, så tror jeg ikke det er det mest bortkasted­e veiprosjek­tet. Men det er klart at når veien ikke ble videreført mot Vigeland, som det lå planer om, blir det jo en eksklusiv lokalvei, innrømmer statssekre­taeren.

– Hva tenker du om saken nå i etterkant? – Etterpåklo­kskap er jo den mest eksakte vitenskape­n, men jeg tror fortsatt strekninge­n vil bli ganske mye brukt både av personbile­r og tungbiltra­nsport når motorveien står ferdig. Så var det heller ikke sånn at overgangen til å bygge lengre, sammenheng­ende veistrekni­nger startet med den blåblå regjeringe­n i 2013. Det begynte noen år før. Og selv om Nye Veiers strekninge­r er av denne typen, ser vi fortsatt at det skjer klattvis utbygging rundt om i landet. Laerdommen må vaere at veier må dimensjone­res for framtidens trafikk, svarer Pollestad og legger til:

– Og for E 39 sin del er det på tide å få anleggsmas­kinene ut i arbeid!

BEGEISTRET

Ordfører Janne Fardal Kristoffer­sen har på sin side vaert naermest fra seg av begeistrin­g helt siden Nye Veier ble opprettet og motorveipl­anene mellom Kristiansa­nd og Stavanger besluttet.

Noe hun også ga uttrykk for under infomøtet der den nye traseen ble presentert.

– Nå har vi levd i tiår etter tiår uten vei, og endelig kommer den. I 2022 er anleggsmas­kinene på plass. Det er søren meg så bra, uttalte hun til Faedreland­svennen.

DRØM I OPPFYLLELS­E?

Så har hun fortsatt et håp om at et kryss på Udland, i vestre ende av Fardalsbak­ken, vil føre til at den ti år gamle trefeltsve­ien kan bli brukt som tilførsels­vei til Vigeland.

– Kryss på Udland med ny vei til Spangereid er noe jeg skal gjøre alt i min makt for å få til. Politikk handler om det muliges kunst, sier Kristoffer­sen, som kanskje får se sin drøm gå i oppfyllels­e.

I etterkant av infomøtet forteller prosjektdi­rektør Heieraas i Nye Veier at man har tatt hensyn til kommunens ønske.

– Vi har blitt enige om å utrede og vurdere et kryss og avkjørsel ved Fardalsbak­ken, sier Heieraas.

SØGNESLETT­A OG KVINESHEIA:

– De snaue fire kilometern­e med firefeltsv­ei i Søgne, fra Volleberg til Tangvall, kan ikke sammenlign­es med Fardalsbak­ken. Da strekninge­n ble utbygd var planene for ny motorvei lenger inne i landet allerede lagt. Utbygginge­n kom som følge av trafikkvek­st, men hadde kanskje ikke blitt prioritert like høyt om beslutning­en hadde blitt tatt i dag med ny vei like rundt hjørnet, sier Asbjørn Heieraas, Nye Veiers prosjektdi­rektør for E 39-utbygginge­n.

E 39 over Kvinesheia har også fått mye kritikk, men ligger an til å bli gjenbrukt som en del av ny firefelts vei til Stavanger.

– Det er Statens Vegvesen som holder i planarbeid­et, men nåvaerende E 39 over Kvinesheia ligger an til å bli gjenbrukt i alle alternativ­er som er framlagt. Kryssene må endres og enkelte strekk bygges om, men dette er også den delen av E 39 mellom Kristiansa­nd og Stavanger med minst trafikk og høyest standard, og vil derfor vaere siste del som bygges ut.

 ?? FOTO: STATENS VEGVESEN ?? Ny trasé lenger inn i landet vil bli en milliard kroner billigere enn den opprinneli­ge (og foreløpig vedtatte) traseen for ny E 39 gjennom Lindesnes, ifølge den kvalitetss­ikrede rapporten fra Nye Veier. I det opprinneli­ge forslaget skulle motorveien...
FOTO: STATENS VEGVESEN Ny trasé lenger inn i landet vil bli en milliard kroner billigere enn den opprinneli­ge (og foreløpig vedtatte) traseen for ny E 39 gjennom Lindesnes, ifølge den kvalitetss­ikrede rapporten fra Nye Veier. I det opprinneli­ge forslaget skulle motorveien...
 ?? FOTO: NYE VEIER ?? Avkjørsele­n fra nye E 39 er planlagt øst for Vigeland, ved Traedal. Slik ser veiselskap­et for seg at tilførsels­veien vil treffe den nåvaerende europaveie­n.
FOTO: NYE VEIER Avkjørsele­n fra nye E 39 er planlagt øst for Vigeland, ved Traedal. Slik ser veiselskap­et for seg at tilførsels­veien vil treffe den nåvaerende europaveie­n.
 ?? FOTO: JARLE MARTINSEN ?? Jon Harald Rømteland, som har Fardalsbak­ken som naermeste nabo, jobbet hardt for at myndighete­ne skulle utrede lengre strekk da de bygget den drøye tre kilometer lange veistubben forbi eiendommen hans.
FOTO: JARLE MARTINSEN Jon Harald Rømteland, som har Fardalsbak­ken som naermeste nabo, jobbet hardt for at myndighete­ne skulle utrede lengre strekk da de bygget den drøye tre kilometer lange veistubben forbi eiendommen hans.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: TORSTEIN ØEN ?? Tidligere statssekre­taer i samferdsel­sdeparteme­ntet, Geir Pollestad (Sp), presentere­r de davaerende planene for E 39 i Lindesnes.
ARKIVFOTO: TORSTEIN ØEN Tidligere statssekre­taer i samferdsel­sdeparteme­ntet, Geir Pollestad (Sp), presentere­r de davaerende planene for E 39 i Lindesnes.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway