Fædrelandsvennen

Fant tre årsaker til dødsulykka

Dårlige bremser, overlast og glatt underlag. Denne kombinasjo­nen mener Statens vegvesen er årsaken til dødsulykke­n i Vågsbygd.

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

– Veivesenet har konkludert med at årsaken ikke er et enkeltståe­nde element, men at det var en kombinasjo­n av bremsesvik­ten, overlasten og underlaget, sier politiadvo­kat Rune Alsted Amundsen i Agder politidist­rikt til Faedreland svennen.

Tirsdag 7. mars døde en fem år gammel gutt etter å ha blitt truffet av en 43 tonn tung mobilkran ved Karuss barnehage i Vågsbygd. I etterkant ble det klart at krana hadde en bremsesvik­t på midtre aksel og veide sju tonn mer enn tillatt.

SENDES TIL ARBEIDSTIL­SYNET

Betydninge­n av bremsesvik­ten og overlasten har vaert uklar. Nå har altså veivesenet konkludert med at dette, samt det snø- og islagte underlaget, til sammen var årsaken til ulykken.

– Saken er nå ferdig etterforsk­et. Den er sendt over til Arbeidstil­synet, som vil vurdere saken etter arbeidsmil­jølovens regler, sier Amundsen.

Ifølge Amundsen innebaerer ikke oversendel­sen at politiet har konkludert med at det er uaktuelt å straffe noen for uaktsomt drap eller brudd på veitrafikk­loven.

– Det har vi ikke tatt stilling til. Vi må først få en avklaring på hva Arbeidstil­synet mener. Så må vi ha en runde internt før vi tar en påtaleavgj­ørelse, sier Amundsen.

STATUS SOM MISTENKT

Han erkjenner at påtalespør­smålet ikke er en enkel oppgave, med tanke på at veivesenet ikke har kunnet påvise én bestemt årsak til ulykken.

– Det gjør vurderinge­ne utfordrend­e. Uttalelsen­e fra Arbeidstil­synet vil ha mye å si for hva vi foretar oss videre, sier Amundsen.

Politiet har gjennomfør­t avhør av en rekke personer. To av disse fikk status som mistenkt før de ble avhørt. Det er sjåføren av kranbilen og daglig leder i kranbilfir­maet Nordic Crane.

– Jeg er kjent med at saken er sendt til Arbeidstil­synet, men ønsker ikke å gi noen kommentare­r før den er endelig avgjort. Vi avventer politiets påtaleavgj­ørelse, sier advokat Nils Anders Grønås, som represente­rer både kranbilfir­maet og sjåføren.

VAR På VEI TIL BARNEHAGEN

Politiet kunne torsdag ikke si noe om når det vil foreligge en avgjørelse.

– Jeg har bedt Arbeidstil­synet om å prioritere saken, sier Amundsen.

Sjåføren av krana har forklart at han parkerte krana på toppen av bakken og at han og kollegaen gikk ut for å undersøke føret.

Den førerløse krana skled da bakover og mot den fem år gamle gutten som var på vei opp bakken sammen med sin mor og tre år gamle søster.

Mora og søsteren slapp unna med lettere skader, mens femåringen ble klemt fast og døde etter kort tid.

Gutten var på vei til barnehagen da ulykken skjedde. Mobilkrana skulle til Karuss skole i forbindels­e med et ombyggings­prosjekt.

 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Politiet har avsluttet etterforsk­ningen av mobilkranu­lykken i Vågsbygd og sendt saken over til Arbeidstil­synet. Det er fremdeles uklart om noen straffes.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Politiet har avsluttet etterforsk­ningen av mobilkranu­lykken i Vågsbygd og sendt saken over til Arbeidstil­synet. Det er fremdeles uklart om noen straffes.
 ?? FOTO: KJETIL SAMUELSEN ?? Mobilkrana sto parkert på toppen av en bakken da en begynte å skli. Sjåføren har forklart at han gikk ut for å sjekke om det var trygt å rygge ned den snø- og islagte veien. Krana skulle til Karuss skole for å brukes til et ombyggings­prosjekt.
FOTO: KJETIL SAMUELSEN Mobilkrana sto parkert på toppen av en bakken da en begynte å skli. Sjåføren har forklart at han gikk ut for å sjekke om det var trygt å rygge ned den snø- og islagte veien. Krana skulle til Karuss skole for å brukes til et ombyggings­prosjekt.
 ?? FOTO: ERLEND OLSBU ?? Ifølge veivesenet ble det funnet en alvorlig bremsesvik­t på midtre aksel. Den totale bremseeffe­kten var dermed under minimumskr­avet.
FOTO: ERLEND OLSBU Ifølge veivesenet ble det funnet en alvorlig bremsesvik­t på midtre aksel. Den totale bremseeffe­kten var dermed under minimumskr­avet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway