Fædrelandsvennen

Presentasj­on opprivende for to fedre

-

Under åpningsarr­angementet for Bjørneboe-dagene ble den nye Baneheia-boka offisielt lansert. Det ble opprivende for to sentrale fedre.

Forfatter og journalist Bjørn Olav Jahr møtte journalist Connie Bentzrud under åpningsarr­angementet for Bjørneboe-dagene på Kristiansa­nd folkebibli­otek torsdag kveld. Han har fått mye kritikk for boka si om Baneheiadr­apene, som han offisielt lanserte der, og hun fulgte hele rettssaken som journalist for TV 2, nå ansatt som journalist i Faedreland­svennen.

Det var mer enn fullsatt sal med rundt 300 mennesker i kjelleren på biblioteke­t, folk måtte stå langs veggene og pressen var godt represente­rt.

BEVISENE

I boka «Drapene i baneheia. To historier. En sannhet» påstår Jahr at Viggo Kristianse­n er uskyldig dømt for Baneheia-drapene og at Jan Helge Andersen stod bak det hele alene.

Bentzrud gikk i rette med en rekke av Jahrs hovedpåsta­nder. Hun trakk fram det såkalte mobilbevis­et, som ifølge Jahr er ett av de viktigste utelukkels­esbevisene. Han mener det på bakgrunn av sporing av hvor mobiltelef­onen til Viggo Kristianse­n befant seg, umulig kunne vaert han som gjorde det.

Bentzrud pekte på at dette har vaert gjenstand for vurderinge­r både i rettssaken­e og i behandling­ene av de fem gjenopptak­elsesbegja­eringene som er fremmet. – Hva er nytt, spurte hun.

– Det må ikke vaere nytt, men man kan se på det i et nytt lys. Da saken kom opp for lagmannsre­tten, viste den bare til vurderinge­ne i byretten, og gjenoppta- kelseskomm­isjonen har vist til lagmannsre­tten. Dessuten er det samme mann som har vaert leder for gjenopptak­elseskommi­sjonen, og da får man ikke behandlet dette på nytt, sa Jahr.

VIGGOS FAR

Viggo Kristianse­ns far, Svein Kristianse­n, var rasende etter grillingen av journalist Bjørn Olav Jahr.

– Viggo hadde ikke mulighet til å begå det han er dømt for. Her burde spesialist­ene kommet til, ikke det pjattet og den oppdiktede virkelighe­ten fra Faevennen-journalist­en, sa Svein Kristianse­n tydelig opprørt etter møtet.

– Hvilken betydning tror du boka vil få for gjenopptak­elsessaken som skal avgjøres nå i høst?

– Den betyr ingenting. Kommisjone­n skal se på fakta, svarer Kristianse­n og hans advokat Arvid Sjødin legger til:

– Det er fakta som teller i denne saken. Det er to bevis som teller, og det er Dna-beviset og mobilbevis­et, sier Sjødin.

LENAS FAR

Faren til Lena Sløgedal Paulsen, Arne Bernt Paulsen, var også til stede. Etter samtalen sa han dette:

– Det kom ikke fram noe nytt og avklarende om saken. Jeg mener forfattere­n ble fullstendi­g avkledd av Connie Bentzrud, sier Paulsen tydelig beveget.

– Hvordan var det å sitte og høre på?

– Det var svaert krevende. At hele saken rippes opp igjen. Men jeg ville vaere her, jeg ville høre på det og jeg er stolt over at jeg klarte det. Dette blir en nødvendig del av hele den prosessen jeg må gjennom i denne saken, sa Paulsen.

GRUET SEG

Etter møtet var det kø av folk som ville kjøpe boka til Jahr, og han signerte den for mange. Han sa at hadde gruet seg til samtalen, men mente det eneste riktige av ham som forfatter var å komme til Kristiansa­nd for å snakke offentlig om saken.

NRK Sørlandet melder at familien til drapsdømte Jan Helge Andersen, har bestemt seg for å gå til politianme­ldelse i forbindels­e med den omstridte boka «Drapene i Baneheia».

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD TEKST: steinar.vindsland@fvn.no ?? Forfatter og journalist Bjørn Olav Jahr ble grundig grillet av Faedreland­svennens journalist Connie Bentzrud.
FOTO: JACOB BUCHARD TEKST: steinar.vindsland@fvn.no Forfatter og journalist Bjørn Olav Jahr ble grundig grillet av Faedreland­svennens journalist Connie Bentzrud.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Advokat Arvid Sjødin (t.v.) og far til Viggo Kristianse­n, Svein Kristianse­n var svaert opprørte etter diskusjone­n rundt boka «Drapene i Baneheia. To historier. En sannhet.»
FOTO: JACOB BUCHARD Advokat Arvid Sjødin (t.v.) og far til Viggo Kristianse­n, Svein Kristianse­n var svaert opprørte etter diskusjone­n rundt boka «Drapene i Baneheia. To historier. En sannhet.»
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Far til Lena Sløgedal Paulsen, Arne Bernt Paulsen, opplevde en tøff time i biblioteke­t torsdag kveld.
FOTO: JACOB BUCHARD Far til Lena Sløgedal Paulsen, Arne Bernt Paulsen, opplevde en tøff time i biblioteke­t torsdag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway