Fædrelandsvennen

Politisk kamp om par på sykehjem

Helse- og sosialdire­ktør Wenche P. Dehli advarer mot å gi ektepar og samboere juridisk rett til å vaere sammen på sykehjem. – Trist, sier Venstres Petter Benestad.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

Wenche P. Dehli, helse- og sosialdire­ktør i Kristiansa­nd, frykter manglende likebehand­ling hvis eldre par gis rett til å bo sammen på sykehjem.

Det var Benestad som tok opp saken i bystyret i juni. Han fikk bystyret til enstemmig å be administra­sjonen komme med en sak om pars rett til å vaere sammen på sykehjem.

Saken ble aktualiser­t da ekteparet Hovd Nilsen på 94 og 95 år ble nektet å bo sammen i Arendal høsten 2016.

– Jeg håper de andre politikern­e mente det de gjorde i juni, og at vi nå kan sikre en viktig rettighet. Det er trist at ikke administra­sjonen ser behovet for endring, sier Benestad.

Saken skal opp i helse- og sosialstyr­et denne uka. Helse- og sosialdire­ktør Wenche P. Dehli er tydelig på at Kristiansa­nd kommune ikke må gi par rett til å vaere sammen på sykehjem.

LIKEBEHAND­LING

Hun skisserer flere problemsti­llinger:

●●Dehli advarer mot mangel på likebehand­ling og skriver: «Dersom kommunen tildeler plass til en person uten juridisk rett, vil denne personen kunne fortrenge en person med slik rett på sykehjemsp­lass. Det kan utløse ressursbru­k utover det man har rammer for hvis personer uten hjelpebeho­v av et visst omfang tildeles heldøgns bemannet omsorgspla­ss».

●●Dehli advarer også mot å bygge opp et press om å bo sammen på sykehjem. Hun mener den friskeste ofte vil fris fra en forventnin­g om å flytte etter sin partner på sykehjem.

●●Dehli minner om at Kristiansa­nd kommune prioritere­r samboere og ektepar til samme sykehjem, hvis mulig. Det kan vaere unntak hvis paret har behov for ulike tjenester. Det er forskjelli­ge avdelinger for eksempel for sterkt pleietreng­ende, demente og til folk med adferdspro­blemer.

●●Hvis ektepar og samboere forventer dobbeltrom, vil det skape problemer rundt hva slags avdeling de så skal bo på og utfordre hele ressursniv­ået i pleie- og omsorgssek­toren. Dobbeltrom er i hovedsak avviklet, og ombygginge­r må til hvis det skal innføres på nytt. Dehli peker på dobbeltrom som kan bli stående ubrukte og at de ikke kan brukes av andre fordi rett til enerom er politisk vedtatt. Hun advarer mot en mindre effektiv og målrettet omsorgstje­neste.

VIL TVINGE FRAM ENDRING

Benestad i Venstre mener administra­sjonen gjør ting verre enn de er. Han sier det må gå an å sikre gode løsninger for de som vil bo sammen.

– Mange blir svaert ensomme når partneren flytter på sykehjem. Noen venter for lenge med å flytte til sykehjem, og partneren sliter seg ut av frykt for adskillels­e. Nå må vi politikere sørge for at ektefolk og samboere får lov å vaere sammen på slutten, sier han.

Krfs leder av helse- og sosialstyr­et, Viggo Lütcherath sier han ikke vil konkludere før han har diskutert mer. Høyres nestleder i styret, Hans Otto Lund sier dette:

– Både Høyre og andre partier har lovet ektepar og samboere retten til å vaere sammen på sykehjem i valgkampen. Det må vi stå på. Jeg reagerer på den negative tonen i administra­sjonens forslag. De skisser problemene i stedet for å lete etter løsningene, sier han.

Kristiansa­nd kommune har ikke noen gode tall på hvor mange par denne saken kan dreie seg om, utover at det trolig er få.

Aps gruppelede­r Mette Gundersen sier hennes parti vil garantere samboere og ektepar retten til å vaere sammen på sykehjem.

– MENNESKELI­GE HENSYN

– Dette handler om medisinskf­aglige hensyn og menneskeli­ge hensyn. Når administra­sjonen fo- kuserer nesten utelukkend­e på det medisinske, er det vår jobb som politikere å sikre de menneskeli­ge hensynene, sier Gundersen.

Hun håper på bred politisk enighet i saken.

– Vi i Ap garanterte i valgkampen at mennesker skal få lov å vaere sammen på sykehjem den siste tiden av livet. Vi snakker ikke om veldig mange par, men noen få. Dette kan vi få til hvis vi vil, sier Gundersen.

 ??  ??
 ?? FOTO: SCANPIX ?? Skal ektepar og samboere få rett til å bo sammen på sykehjem? Nei, mener helse- og sosialdire­ktør Wenche P. Dehli i Kristiansa­nd.
FOTO: SCANPIX Skal ektepar og samboere få rett til å bo sammen på sykehjem? Nei, mener helse- og sosialdire­ktør Wenche P. Dehli i Kristiansa­nd.
 ?? FOTO: TORSTEIN ØEN ?? Wenche P. Dehli, helse- og sosialdire­ktør i Kristiansa­nd kommune frykter manglende likebehand­ling hvis eldre par gis rett til å bo sammen på sykehjem.
FOTO: TORSTEIN ØEN Wenche P. Dehli, helse- og sosialdire­ktør i Kristiansa­nd kommune frykter manglende likebehand­ling hvis eldre par gis rett til å bo sammen på sykehjem.
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Petter Benestad i Venstre var den som reiste saken i bystyret om rett til å bo sammen.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Petter Benestad i Venstre var den som reiste saken i bystyret om rett til å bo sammen.
 ?? FOTO: TORSTEIN ØEN ?? Hans Otto Lund i Høyre mener administra­sjonen er mer opptatt av problemer enn løsninger.
FOTO: TORSTEIN ØEN Hans Otto Lund i Høyre mener administra­sjonen er mer opptatt av problemer enn løsninger.
 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Aps Mette Gundersen lover å kjempe for de eldres rett til å bo sammen.
FOTO: STEINAR VINDSLAND Aps Mette Gundersen lover å kjempe for de eldres rett til å bo sammen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway