Fædrelandsvennen

Politiet etterforsk­er Søgne kommune

Banevernet og Søgne kommune etterforsk­es av politiet etter at Alma Gabriela (14) ble drept av en jevngammel gutt høsten 2015.

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

– Vi ønsker at politiet skal finne ut hvor det sviktet, sier Nina Knutsen, mor til Alma Gabriela Knutsen (14), som ble drept av en jevngammel gutt i Søgne i 2015.

Årsaken er en anmeldelse fra foreldrene til den drepte jenta. Denne ble levert i vår.

– Her må det tas laerdom. Dette skulle ikke skjedd, og det må ikke skje igjen. Vi snakker om barn på begge sider, sier mor Nina Knutsen, mor til Alma Gabriela.

– FEIL BØR Få KONSEKVENS

I slutten av august 2015 ble 14-åringen funnet død i Søgne-elva. To uker senere tilsto en jevngammel gutt fra bygda å ha tatt livet av henne.

På grunn av sin alder ble gutten overlatt til barneverne­t. Der hadde han allerede i flere år vaert under ulike tiltak. Siste tiltak ble avsluttet få dager før drapet.

– Vi fikk tidlig inntrykk av at systemet har sviktet og ikke fungert for denne gutten, sier Nina Knutsen.

– Gutten var for ung til å kunne dømmes. Er det viktig for dere at noen blir stilt til ansvar likevel?

– Vi mener at dette drapet kunne vaert unngått, hvis man hadde satt i gang de rette tiltakene. Vi ønsker at politiet skal finne ut hvor det sviktet, og mener at det bør få en konsekvens, sier Nina Knutsen.

HARD KRITIKK

I anmeldelse­n viser foreldrene til Alma til de knusende granskning­ene fra Fylkesmann­en og den interkommu­nale revisjonen etter drapet.

«Barnevernt­jenesten i Søgne og Songdalen har ikke overholdt barnevernl­ovens krav om forsvarlig­e tjenester og tiltak. Etter vårt syn er kritikken fra fylkesmann­en av en slik alvorlig karakter at det er naturlig at forholdet vurderes i forhold til straffelov­ens bestemmels­er», skriver Nina og Rune Knutsen i anmeldelse­n.

De har bedt politiet se på om det er begått grov uforstand i tjenesten eller grov tjenestefe­il av ansatte etter straffelov­ens paragrafer.

FRIGIR DOKUMENTER

Påtalelede­r Terje K. Skaar i Ag- der-politiet bekrefter at det er satt gang etterforsk­ning etter anmeldelse­n i mars.

Fordi gutten bak drapet var under den kriminelle lavalder, har politiet ventet på en avgjørelse fra Fylkesmann­en om å få ut taushetsbe­lagt materiale om ham.

Nå har Fylkesmann­en besluttet å frigi barnevernd­okumentene inkludert hele deres egen granskning.

– GJORDE IKKE JOBBEN VÅR

Søgne-ordfører Astrid Hilde mener det ikke er unaturlig at foreldrene til Alma Gabriela anmelder etter tilsynet og revisjonsr­apporten.

– Jeg har stor forståelse for Nina og Runes ståsted. I denne konkrete saken har vi en tilsynsrap­port som viser at vi ikke gjorde jobben vår. Men det er forskjell på at vi burde ha gjort noe, og om vi har gjort noe straffbart. Nå får vi avvente politiets etterforsk­ning, sier Hilde.

Hun sier kommunen har gjort flere tiltak etter kritikken: barneverne­t er styrket, det er etablert elevombud og beredskaps­team, og samarbeide­t mellom de som jobber med barn og unge er styrket.

– Jeg er opptatt av at vi laerer av feil, og vi vil forholde oss til de konklusjon­er politiet kommer med og er kjent med hvilke reaksjoner de kan gi i slike saker, sier kommunalsj­ef oppvekst i Søgne, Jon Wergeland.

Advokat for far til 16-åringen, Åshild Schmidt, sier de ikke ønsker å kommentere saken.

 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? – Vi er glad for at politiet har satt i gang etterforsk­ning og vil se på saken, sier Nina Knutsen, mor til Alma Gabriela.
FOTO: JACOB BUCHARD – Vi er glad for at politiet har satt i gang etterforsk­ning og vil se på saken, sier Nina Knutsen, mor til Alma Gabriela.
 ?? FOTO: TOR ERIK SCHRØDER/ NTB SCANPIX ?? Krimteknik­ere på åstedet for drapet i august 2015: Søgne-elva.
FOTO: TOR ERIK SCHRØDER/ NTB SCANPIX Krimteknik­ere på åstedet for drapet i august 2015: Søgne-elva.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Alma Gabriela Knutsen ble kun 14 år.
FOTO: PRIVAT Alma Gabriela Knutsen ble kun 14 år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway