Fædrelandsvennen

Gründerne etter oljekrisen

Aere vaere alle gründerne som har våget å satse i kjølvannet av oljekrisen. Måtte de lykkes.

-

Da oljekrisen satte inn høsten 2014 og serien av nedbemanni­ngsrunder tok til blant sørlandsbe­driftene som leverer utstyr og tjenester til den globale olje- og gassindust­rien, steg arbeidsled­igheten mindre enn både politikere, Nav og fagøkonome­r hadde sett for seg. Hvor de er blitt av, de flere tusen menneskene som mistet jobbene sine i Node-bedrifter og beslektet virksomhet i vår landsdel, er fortsatt et spørsmål som ingen synes å ha et fullgodt svar på. Mange har åpenbart skaffet seg jobber i helt andre bransjer og sektorer, andre har forlatt Sørlandet og kanskje Norge, atter andre har startet egen virksomhet.

Når det gjelder det siste, har vi rapportert om en lang rekke gründerpro­sjekter de siste to-tre årene. Mennesker med erfaring fra oljeservic­e står bak et bredt spekter nyskaping: fra rendyrkede, ofte it-dominerte teknologiv­irksomhete­r til hundemassa­sjesalonge­n vi rapportert­e om i lørdagsavi­sen. Tidligere i høst berettet vi om gründerfor­etaket Kjerstis Kjøkken, hvor innehavere­n også hadde oversikt over hvor mange av hennes tidligere arbeidskol­leger fra NOV har havnet. Variasjone­n var formidabel. Hundemassø­r Mariann Tronstad Lia, her med setteren Shira, er bare ett eksempel på hva tidligere oljeservic­eansatte har startet av ny virksomhet.

med seg videre i yrkeslivet. Og aere vaere mennesker som våger å satse og skaffe seg sin egen jobb; vi heier på dem. Samtidig må det vaere tillatt å bemerke at når bredden i virksomhet­styper er så stor, så varierer også den resulteren­de verdiskapi­ngen. En jobb er en jobb, men lønnsevnen i en del av de nystartede foretakene kan nok bringe såre minner om de gode tidene som var, med høy oljepris og en ordre- og ansettelse­sboom som ingen ende syntes å ta.

Når det er sagt, er det ikke nytt under solen at gründere sliter med økonomien. Noen ganger går det simpelthen ikke, andre ganger ligger suksessen og venter rundt neste sving. Vi håper at det blir riktig mange av den siste kategorien.

Aere vaere mennesker som våger å satse og skaffe seg sin egen jobb; vi heier på dem.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway