Fædrelandsvennen

UDI forstår frustrasjo­nen

-

UDI forstår at det er frustreren­de å vente lenge på svar.

– Vi skjønner godt at det kan vaere vanskelig og frustreren­de å vente lenge på vedtaket. Vi jobber hver dag med de ressursene vi har for å behandle alle saker så raskt som mulig, sier områdelede­r Line Schei Mogenstad i UDI.

– Synes dere ett år er innenfor det man kan forvente?

– Vi har forståelse for at det å vente ett år på svar oppleves som lenge. Samtidig er det slik at noen saker krever undersøkel­ser som tar tid. Vi har de siste to årene hatt generelt lang saksbehand­lingstid fordi det kom så mange asylsøkere i 2015. Nå er vi imidlertid i en annen situasjon, sier hun.

– Er det fare for at detaljer forsvinner fra minnet til asylsøkern­e når det går over halvannet år før de får forklart seg?

– Lang tid mellom hendelsen og gjenfortel­lingen kan påvirke innholdet i asylinterv­juet, men saksbehand­lerne i asylavdeli­ngen er opplaert i såkalt utredende intervjume­tode. Denne opplaering­en inkluderer blant annet kunnskap om hvordan intervjuet kan tilrettele­gges for å gi best mulig forutsetni­nger for å gjenkalle og gjenfortel­le, sier Mogenstad.

Områdelede­ren beklager at Skype-intervju har forsinket saksbehand­lingen.

UDI opplyser i sin årsrapport at de begynte med Skype-intervjuer høsten 2015, og påpeker at det var helt nødvendig.

«Metoden er saerlig ressursbes­parende for intervjuin­g av enslige mindreårig­e», påpekte UDI. Direktorat­et har intervjuet over 4000 asylsøkere via Skype, og en del av dem har også blitt alderstest­et via videotelef­on.

UDI har i år evaluert ordningen og konkludert­e ifølge en rapport med at Skype kan vaere et godt verktøy hvis det gis gode rammer. Til nå ser direktorat­et selv at det har vaert for store tekniske problemer.

Mogenstad opplyser at de fortsatt foretar videointer­vjuer av asylsøkere.

 ?? ARKIVFOTO: KJETIL REITE ?? For to år siden kom det busslass med flyktninge­r til Kristiansa­nd og resten av Sørlandet. Alle som kom har ennå ikke fått svar på sin asylsøknad.
ARKIVFOTO: KJETIL REITE For to år siden kom det busslass med flyktninge­r til Kristiansa­nd og resten av Sørlandet. Alle som kom har ennå ikke fått svar på sin asylsøknad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway