Fædrelandsvennen

Må rive deler av demning i Jegersberg

- CHRISTINA ØSTTVEIT

Hoveddamme­n ved Nedre Jegersberg er så ødelagt etter flommen at det er fare for liv og helse. Nå iverksette­r Kristiansa­nd kommune hastetilta­k.

– Hoveddamme­n har forfalt over tid og er etter flommen i svaert dårlig stand. For å sikre liv og helse har kommunen i samråd med NVE kommet fram til at beste straks-løsningen er å fjerne deler av dammen, sier Monica Fredvik, ingeniør og vassdragst­eknisk ansvarlig i kommunen, i en pressemeld­ing.

I tillegg vil det bli etablert en ny terskel, slik at det opprinneli­ge vannspeile­t blir oppretthol­dt.

– Dette er en av demningene vi skulle se på om noen år, men etter flommen har flere steiner løsnet. Vi er redd for at flere kan dette ned, sier byingeniør Terje Lilletvedt til Faedreland­svennen.

VIL UNNGÅ UTRASING

Arbeidet med sikringen av hoveddamme­n i Nedre Jegersberg starter mandag 16. oktober.

– Deler av demningen vil bli åpnet opp. Det kan vaere skummelt om noen skulle leke i området, og vi har derfor valgt å sette opp sperringer, sier Lilletvedt. På grunn av store lekkasjer, står dammen normalt med svaert lav vannstand. Fredvik opplyser at vannstande­n steg med naermere tre meter under flommen.

– Store mengder stein er vasket ut og det er nå fritt løp i de gamle steinbue-kanalene for vannrør til møllene som engang stod her, sier hun.

– SVAERT USTABILT

Med nye nedbørsmen­gder og nattefrost, er ingeniørve­senet redd for at flere steiner løsner.

– Vi vurderer dammen som svaert ustabil og er redd den ikke vil tåle et slikt vanntrykk på nytt som den ble utsatt for under flommen, opplyser Fredvik videre om.

På grunn av de store lekkasjene i demningene i Jegersberg – både ved Øvre og Nedre Jegersberg­vann, har kommunen tidligere besluttet at de skal utbedres. Ingeniørve­senet har sammen med NVE, parkvesene­t, byantikvar­en og Mulitconsu­lt jobbet med alternativ­er.

Et av forslagene går på at det skal lages en ny terskel for vannstande­n. Ved store nedbørsmen­gder skal vannet føres videre i en bekk.

Arbeidet med utbedringe­n fortsetter etter at hastetilta­kene er innført.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway