Fædrelandsvennen

– Store deler av avlingen har

Hundrevis av rundballer og masse plast er ryddet i Mandalselv­a i helga. Under flommen forrige uke gikk både fôr og avlinger tapt for bøndene.

-

– Mange av rundballen­e som ble tatt av elva, lå i utgangspun­ktet på trygge plasser, sier leder av Marnardal bondelag, Sjur Lauvdal.

Det var Marnardal og Mandal bondelag som tok initiative­t til storaksjon­en etter flommen. Da forsvant mange hundre rundballer, saerlig i Marnardal. Mange av dem raknet og plastremse­r ble hengende i kvister og traer nedover elva.

– UBRUKELIG SOM FÔR

Fredag ble det samlet sammen flere hundre rundballer, og de ble plassert på Skjaevesla­nd i Øyslebø. Styremedle­m i bondelaget, Birte Usland forteller at en del av dem var intakte og hele, mens mange måtte pakkes om.

– Dersom det er kommet luft og vann inni, begynner forråtnels­en fort og det blir ubrukelig som fôr, forteller hun.

Tapte rundballer erstattes ikke med mindre bonden har tegnet egen forsikring for dette.

– Klarer bøndene som har mistet rundballer å få tak i nok fôr til dyra?

– Det er vi usikre på. Det har vaert vanskelige vaerforhol­d på Vestlandet også, så vi vet ikke om det er nok til overs, sier hun.

ROSER DE FRIVILLIGE

Lørdag samlet 20 personer seg, de fleste fra land, og gikk langs elva for å rydde plasten. De oppdaget til sin glede at noen allerede hadde vaert ute og fått fjernet en del ved Øyslebø. Fortsatt er det plast igjen i elva, men resten må ifølge Usland tas fra båt når strømmen i elva har roet seg enda mer.

Sjur Laudal forteller at de skal ha en ny organisert dugnad om to uker.

– Så går vi ut og rydder andre dager når vi har tid. Vi må også rose bygdefolke­t og andre som har gått tur i området. De har gjort en kjempeinns­ats. Vi trenger all den hjelpen vi kan få, sier Lauvdal.

25 SØPPELSEKK­ER

Lørdagens ryddedugna­d resulterte i rundt 25 store søppelsekk­er fylt med plast.

– Flere steder hang plasten i traer, fem meter over bakken. Da måtte vi bruke lange stenger. En del må også hentes med båt senere, sier bondelagsl­ederen.

– Fredag hjalp vi en av bøndene med å legge på ny plast. Heldigvis hadde han ikke mistet alle rundballen­e. Vi fikk berget en del, så nå har han nok fôr til vinteren. Jeg tok kontakt med et firma i Kristiansa­nd, som sponset med plast til en verdi opp mot 10.000 kroner, forteller Lauvdal videre.

Hvor store tap bøndene har blitt påført etter flommen er foreløpig vanskelig å anslå.

– De rundballen­e som reiste av gårde med elva er et rent tap. Man kan ikke knipse med fingrene, og så få penger for det. Enda verre er

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway