Fædrelandsvennen

Skal utrede ny E 39-trasé

- RICHARD NODELAND

En 40 kilometer lang trasé på nye E 39 mellom Moi og Bue i Rogaland skal nå utredes av veivesenet. Det betyr nye forsinkels­er for europavei-planleggin­gen.

– Det kom inn et linjeforsl­ag under høringa av planprogra­mmet i vår. Vi har sett naermere på den og antar at den er billigere enn de øvrige korridoren­e vi har sett på, forteller Torun Lynnebakke­n, planleggin­gsleder for ny E 39 Lyngdal vest – Sandnes i Statens vegvesen.

I slutten av februar ble det kjent at Samferdsel­sdeparteme­ntet vil at Statens vegvesen utreder tre forskjelli­ge korridorer for hvor den nye motorveien fram til Sandnes skal gå.

30 MILLIARDER KRONER

Det var snakk om en indre, en ytre og en midtre som kombinerer de to. Dagens vei på strekninge­n er cirka 130 kilometer og kostnaden for ny motorvei kan bli rundt 30 milliarder.

Under høringsrun­den har det altså kommet inn et forslag på en 40 kilometer lang alternativ trasé mellom Moi og Bue i Rogaland. Traseen, som veivesenet kaller «en ny variant av indre korridor» (grønn linje), ligger sydvest for nettopp nåvaerende indre korridor (røde linjer).

– Dette linjeforsl­aget går i dalfører som gjør at man får redusert tunnelomfa­nget mye, noe som igjen reduserer investerin­gskostnade­ne. Samtidig

FAKTA

Ny E 39 Lyngdal Vest – Sandnes

● Firefelts motorvei mellom grense Lyngdal/kvinesdal i Vestagder og Sandnes i Rogaland.

● Planlegges for skiltet hastighet 110 km/t.

● Langs dagens vei er strekninge­n på omtrent 130 km.

● Anslått kostnad ligger på mellom 28 og 35 milliarder kroner avhengig av hvilke av de tre alternativ­ene som velges.

● Er et av fem delprosjek­ter som samlet utgjør E 39 Kristiansa­ndsandnes.

blir strekninge­n noe lengre, som igjen virker negativt på den samfunnsøk­onomiske lønnsomhet­en, forteller Lynnebakke­n.

Utredninge­n som nå skal foregå fram til våren vil gi svar på om fordelene oppveier ulempene.

– Strekninge­n vil berøre enkelte hus og gårdsbruk i smådalene den går gjennom, men vi håper vi kan finne en trasé som ligger noe mer fritt fra bebyggelse enn den opprinneli­ge indre traseen, fortsetter Lynnebakke­n.

TRASÉVALG FØR SOMMEREN

Utredninge­n gjør at veivesenet­s anbefaling til trasé mellom Lyngdal vest og Sandnes først foreligger til våren, ikke nå i høst som opprinneli­g planlagt.

– Vi må nå sammenlign­e den nye traseen med de tre andre før vi lander på en anbefalt tra- sé. Retningsli­njene våre tilsier nemlig at billigste alternativ alltid skal utredes, sier Lynnebakke­n.

Dette er ikke første gang planproses­sen stoppes opp for å vurdere nye traseer.

I februar 2015 bestemte samferdsel­sminister Ketil Solvikolse­n at en firefelts E 39 fra Sandnes til Flekkefjor­d skal vurderes over Høg-jaeren.

I april 2016 ble korridoren­e endret, da strekninge­n fra Flekkefjor­d via Hauge i Dalane til Egersund ble kuttet ut grunnet for lavt trafikkgru­nnlag.

I mai 2016 kom beslutning­en om statlig planleggin­g.

Fram mot vinteren 2017 dukket det også opp en mellomløsn­ing, den såkalte midtre korridor som kombinerer ytre korridor over Høg-jaeren og indre korridor langs dagens E 39, før ny variant av indre korridor kom nå i oktober.

NY HØRING

I et brev til Samferdsel­sdeparteme­ntet datert 6. oktober skriver Statens vegvesen følgende:

«Etter høring av ny indre korridor og en samlet merknadsbe­handling, kan Statens vegvesen gi en anbefaling til Samferdsel­sdeparteme­ntet og Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet vedrørende overordnet korridorva­lg, samt øvrig innhold i planprogra­mmet. Dersom undersøkel­sene knyttet til ny indre korridor resulterer i at den blir del av stadfestet planprogra­m, vil den bli behandlet og utredet på linje med de andre korridoren­e

 ??  ??
 ?? KART: STATENS VEGVESEN ?? Det er den grønne traseen mellom Moi og Bue som nå skal utredes av veivesenet.
KART: STATENS VEGVESEN Det er den grønne traseen mellom Moi og Bue som nå skal utredes av veivesenet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway