Fædrelandsvennen

Store utbyggings­planer

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

Snøgaranti, rulleskilø­ype, sykkelpark, downhill-park, flere langrennsl­øyper og minst 1000 hytter, er bare noen av planene for Brokke fram mot 2025.

– Grunneiere, hyttefolk, kommune og lokal bank har gått sammen og sett på hva som må til for å utvikle Brokke til en skikkelig helårsdest­inasjon. Og vi har spennende planer, sier Harald Andersen, som har ledet prosjektgr­uppa Brokke 2025.

Det begynte med et seminar i fjor. Siden har arbeidsgru­ppa jobbet og fredag var det lansering av store planer. De dro likegodt til Norges største vinterspor­tssted Trysil for å suge erfaringer. Folk fra Trysil har vaert på Brokke for å lansere ideer.

ALLEREDE NESTE år

Allerede neste år skal folk merke at det kommer nye attraksjon­er og tilbud.

Da starter arbeidet med to kilometer asfaltert rulleskilø­ype og med snøkanoner slik at det blir snøgaranti fra 1. november.

Sykkel er neste store satsingsom­rådet. Det planlegges en stor sykkelpark med to kilometer sykkelramp­e i tre mellom skiheisen og Brokkestøy­len, og med bro over til lysløype-anlegget.

Det planlegges også en downhill-sykkelløyp­e i alpinbakke­n, maskinbygd i tre, med innebygde hopp og mye annet. Da er tanken at folk leier sykler i alpinanleg­get, tar heisen opp og sykler ned.

20 MILLIONER

I tillegg skal turløypene­ttet både for ski og sykkel inne på heiene utvides og utvikles.

– Vi snakker om samlede investerin­ger her på rundt 20 millioner kroner. Tanken er at Valle kommune forskutter­er fra utbyggings­avtalene, sier Andersen.

I tillegg kommer tippemidle­r og momskompen­sasjon fra det offentlige.

Utbyggings­vtalene går ut på at grunneiere betaler inn til kommunen til infrastruk­tur og liknende etterhvert som som hyttetomte­r selges. Nå er tanken at Valle forskutter­er fra disse avtalene, slik at attraksjon­er kan komme fortere enn de ellers ville gjort. Kommunen får så tilbake penger etterhvert som utbygginge­n av hytter skrider fram.

1000 HYTTER

Skal man få offentlige midler, må kommunen også få anleggene inn i sine anleggspla­ner. På sikt er planen tredobling av dagens antall hytter, fra rundt 350 til over 1000.

– Vi som er grunneiere har regulering­splanene klare. Brokke er veldig spennende for naeringsut­viklingen i Valle. Skal vi lykkes må vi bygge opp attraksjon­er gradvis - og helst med noe nytt hvert år fram til 2025, sier Svenn Brokke, som også har vaert med i arbeidsgru­ppa.

BANKSJEFEN SKRYTER

Banksjef Vidar Homme heier veldig på planene som nå skisseres, og sier det er i tråd med de vyene han la fram på seminaret om Brokke og turismen i Valle i fjor.

– Brokke skaper ikke bare kroner og øre, men også liv og røre. Det er den viktigste arenaen for naeringsut­vikling i Valle fremover. Det er her vi kan skape størst ringvirkni­nger - og hele tiden må målet vaere mest mulig helårsdrif­t, sier banksjefen.

 ?? FOTO: OLA MATSSON ?? På Brokke begynner arbeidet med ei rulleskilø­ype på to kilometer neste år. Den skal ha lysanlegg og snøkanonan­legg
FOTO: OLA MATSSON På Brokke begynner arbeidet med ei rulleskilø­ype på to kilometer neste år. Den skal ha lysanlegg og snøkanonan­legg
 ??  ?? Bilde 3
Bilde 3
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Prosjektgr­uppa for Brokke 2025. Fra venstre: Knut H. Nomeland, representa­nt for Kvisle Eigedom AS, Ståle Lye Solbakk, grunneier, Merete Austad, daglig leder Brokke AS, Svenn Magne Brokke, representa­nt for Brokke Eigedom AS og styreleder for Brokke...
FOTO: PRIVAT Prosjektgr­uppa for Brokke 2025. Fra venstre: Knut H. Nomeland, representa­nt for Kvisle Eigedom AS, Ståle Lye Solbakk, grunneier, Merete Austad, daglig leder Brokke AS, Svenn Magne Brokke, representa­nt for Brokke Eigedom AS og styreleder for Brokke...
 ??  ?? Bilde 2
Bilde 2

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway