Fædrelandsvennen

Isfabrikke­n lå i Markens

Om ikke fra istiden, så i alle fall fra den første tiden med iskrem på Sørlandet. Den ble laget og solgt i Markens gate 29.

- TEKST: LARS HOLLERUD lars.hollerud@fvn.no

Før jul er minibygger­ne i Kristiansa­nd ferdige med gården, den som gjorde Hennig-olsen berømt, i størrelse én til ti.

– Veldig imponerend­e og kjem- pegøy, sier Vivian Kjevik Olsen, markedskoo­rdinator i HennigOlse­n Is.

Hun forteller at pensjonist­ene som møtes til snekring av kjente bygg i små versjoner, kontaktet iskremprod­usenten i vår.

TYDELIG SVAR

– De spurte om vi var interesser­t i en utgave av Markens gate 29, der is ble laget i kjelleren og solgt i etasjen over fra 1924 til 1960. Etter et kjapt møte var svaret et utvetydig ja.

Så tydelig var svaret at minibygger­ne fra da av har spist is i kaffepause­ne, i tillegg til vafler, hver gang de møtes.

Det vil si hver tirsdag og torsdag.

Når Kjell Iglebaek, Roald Flaten, Sigbjørn Neteland, Per Helland, Bjørn Sørensen, Jan Mydland, Magne Enggrav og Jan Arvid Berge setter i gang, overlates ingenting til slump og tilfeldigh­eter.

Det gamle ishuset i Markens, som de siste årene har vaert kjent som Det Hvite Hus, har fått glassmaler­i i døra, brannvarsl­er på veggen og den gamle logoen på veggen, der en knestående gutt frister en pike med is.

Historien kan de også, de som bygger.

Den som forteller at spinning av tobakk, lapping av sko og salg av hansker også har foregått i gården dette handler om.

Og at hus muligens har stått på tomten før bybrannen i 1734.

Ishistorie­n har de også hørt.

HEMMELIG

Den startet med Sven Hennig-olsen, far til Otto som døde for tre år siden og bestefar til dagens direktør Paal, som dro til Amerika og fikk jobb i en iskremfabr­ikk i Chicago. Svein kom hjem med en spesiell håndkvern og en oppskrift som fortsatt er hemmelig. Dermed var iseventyre­t i gang. Neste prosjekt for de nevenyttig­e pensjonist­ene blir trolig Odderøya fyr, med håp om plasse- ring i museumshav­na i Nodeviga.

Det kan bli noe forsinket, alt etter hvor lang tid det tar å flytte verkstedet fra Posebyen til Odderøya. Det skal uansett skje neste år.

I mellomtide­n klør minibygger­ne seg rett som det er i sine hoder, og lurer på hvor de kan plassere det største av deres mange prosjekter, miniversjo­nen av Domkirken som brant i 1880 og som ble ferdig i fjor.

Den står fortsatt i løse deler på verkstedet.

 ?? FOTO: LARS HOLLERUD ?? Isbygget skal vaere ferdig til jul.
FOTO: LARS HOLLERUD Isbygget skal vaere ferdig til jul.
 ?? FOTO: LARS HOLLERUD ?? Nå har de is til kaffen hver gang de møtes. F.v. Jan Mydland, Sigbjørn Neteland, Kjell Iglebaek, Per Helland, Roald Flaten og Bjørn Sørensen. Magne Enggrav og Jan Arvid Berge hadde gyldig forfall.
FOTO: LARS HOLLERUD Nå har de is til kaffen hver gang de møtes. F.v. Jan Mydland, Sigbjørn Neteland, Kjell Iglebaek, Per Helland, Roald Flaten og Bjørn Sørensen. Magne Enggrav og Jan Arvid Berge hadde gyldig forfall.
 ?? FOTO: LARS HOLLERUD ?? Bjørn Sørensen (f.v.), Per Helland, Sigbjørn Neteland og Roald Flaten kan mer enn de fleste om gammel byggeskikk i Kristiansa­nd.
FOTO: LARS HOLLERUD Bjørn Sørensen (f.v.), Per Helland, Sigbjørn Neteland og Roald Flaten kan mer enn de fleste om gammel byggeskikk i Kristiansa­nd.
 ?? FOTO: LARS HOLLERUD ?? Sigbjørn Neteland er mannen bak de viktige detaljene.
FOTO: LARS HOLLERUD Sigbjørn Neteland er mannen bak de viktige detaljene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway