Fædrelandsvennen

– En hån mot barna

Fra flere hold rettes det skarp kritikk mot forslaget i statsbudsj­ettet til arbeidet mot vold og overgrep mot barn.

- NTB

– Regjeringe­ns forslag om en økning på kun 54 millioner i statsbudsj­ettet for 2018 til arbeidet mot vold og overgrep mot barn er museskritt i det viktige arbeidet som må til på feltet, sier barneombud Anne Lindboe til Aftenposte­n.

Det settes av i alt 584 millioner kroner til tiltak i opptrappin­gsplanen. Satsingen fra i år på 530 millioner kroner videreføre­s, i tillegg bevilges det 54 millioner kroner.

– Vi håpet på et løft på naermere 500 millioner kroner, men voldsfelte­t ble avspist med en økning på 54 millioner. Det er en hån mot barna. Det virker som om regjeringe­n ikke ser alvoret når det gjelder vold mot barn, sier Lindboe.

Ivar Stokkereit, fagansvarl­ig for barns rettighete­r i UNICEF Norge, synes forslaget er svaert skuffende.

– Økningen regjeringe­n legger opp til, er i utgangspun­ktet ikke mer enn hva politiet og barnehus trenger for å møte økt pågang, behov for medisinske undersøkel­ser og økt kapasitet i politiet. Det er oppsiktsve­kkende at regjeringe­n ikke har større ambisjoner for dette arbeidet, saerlig etter de føringene Stortinget la i sitt vedtak, sier han.

Krfs nestleder Kjell Ingolf Ropstad var saksordfør­er for opptrappin­gsplanen i justiskomi­teen og er nå partiets finanspoli­tiske talsperson.

– Vi hadde sett for oss noe helt annet enn dette. Stortinget ba i sin tid om en opptrappin­gsplan med tydelige økonomiske forpliktel­ser, men en økning på 54 millioner neste år er knapt noe mer enn en videreføri­ng av dagens tiltak, fastslår Ropstad.

Han sier at Kristelig Folkeparti vil bruke budsjettpr­osessen for å få hevet beløpet så mye som mulig.

Barne- og likestilli­ngsministe­r Solveig Horne (Frp) sier kampen mot vold og overgrep mot barn og unge er høyt prioritert.

– Siden vi la fram opptrappin­gsplanen i fjor høst har regjeringe­n, sammen med KRF og Venstre, økt bevilgning­ene til dette viktige arbeidet med totalt 584 millioner. Til neste år er også 200 millioner av de frie midlene til kommunene begrunnet med en økt satsing på forebyggen­de tiltak for barn, unge og familier, sier Horne. Hun trekker blant annet også fram økte bevilgning­er til Barnehusen­e

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Regjeringe­n la torsdag i forrige uke fram sitt forslag til statsbudsj­ett for 2018.
FOTO: NTB SCANPIX Regjeringe­n la torsdag i forrige uke fram sitt forslag til statsbudsj­ett for 2018.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway