Fædrelandsvennen

Etterlyser bedre kontrollru­tiner

Etter feilene som er oppdaget på Odderøya renseanleg­g, etterlyser Entreprenø­rforeninge­n Bygg- og anlegg bedre rutiner for valg av underlever­andører.

- TEKST: TARJEI LEER-SALVESEN tarjei.leer-salvesen@fvn.no TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

I flere artikler har Faedreland­svennen skrevet om problemene med sveisearbe­idene på Odderøya nye renseanleg­g. Etter at det ble avdekket store kvalitetsp­roblemer med arbeidene, har underlever­andøren Wofi forlatt byggeplass­en. De forklarer dette med manglende oppgjør fra selskapet Goodtech, som har kontrakt med kommunen.

Agder Fagforenin­g kritiserer kommunens arbeid med å sikre oversikt og kontroll med firmaene som er involvert i slike prosjekter. Fagforenin­gen er en del av Fellesforb­undet, som har tatt til orde for at andre kommuner bør laere av den såkalte «Oslo-modellen» som stiller strenge krav til valg av underlever­andører ved offentlige byggeprosj­ekter.

Entreprenø­rforeninge­n Byggog anlegg (EBA) er også opptatt av bedre rutiner for kontroll, men advarer mot «Oslo-modellen».

– Det er gledelig at det fra Faedreland­svennens side informeres om at byggherre har etablert en god kravspesif­ikasjon på prosjektet, men som dere nevner, er det rystende at disse kravene ikke er kommet Wofi i hende, så da er det betimelig å spørre seg om det burde vaert bestilt en tredjepart­skontroll fra hovedlever­andør. Denne burde vaert bestilt fra byggherre, sier Petter Blomkvist, regiondire­ktør i EBA.

«SERIØSITET­SKONTROLL»

Han mener «Oslo-modellen» ikke hadde gjort noe forskjell på dagens situasjon med renseanleg­get.

Et alternativ til «Oslo-modellen» er «Difi-modellen» for kontroll av seriøsitet ved valg av leverandør­er. Difi er Direktorat­et for forvaltnin­g og IKT, og de har jobbet med prinsipper for dette sammen med KS og EBA. I begge disse oppleggene for kontroll av underlever­andører, stilles det krav til få ledd i innkjøpskj­eden, Hms-kort for de ansatte, ordnede lønns- og arbeidstid­sforhold, samt forsikring, og krav til dokumentas­jon av spesialise­ringer.

Stikkordet er «seriøsitet­skontroll» av underlever­andører.

– Valg utelukkend­e på pris er jo helt feil metodikk. Det må i leveransen sannsynlig­gjøres at leverandør­en kan levere, ellers vil de havne i likviditet­sskvis i første sving, sier Blomkvist.

Likviditet­sproblemer har rammet Wofi på Odderøya med full tyngde. Etter manglende oppgjør fra sin kunde, var firmaet ute av stand til å betale lønn til sine ansatte. Agder Fagforenin­g har nå begjaert selskapet konkurs.

EBA ønsker dialog med kommunene om modellene for å velge seriøse leverandør­er fremover.

– Vi har det samme målet, men det skal også vaere gjennomfør­bart for alle parter, sier Blomkvist.

NYE KONTROLLER

I Kristiansa­nd fortsetter kontrollen­e av kvaliteten på sveisearbe­idene nå. Firmaet Limas er hyret inn igjen for å foreta flere stikkprøve­r, etter at det først ble funnet feil på 30 prosent av sveisene som ble kontroller­t, opplyser prosjektle­der Torleif Jacobsen.

Goodtech har ansvaret overfor kommunen, men valgte den nystartete underlever­andøren Wofi til å utføre sveisearbe­idene for seg.

– Ble Goodtech valgt kun på grunn av lavest pris?

– Goodtech hadde det billigste tilbudet. Men de skilte seg ikke veldig fra den neste på listen. Det hørte også med i valg av leverandør at Goodtech hadde mye relevant erfaring fra bygging av samme type anlegg, sier Jacobsen.

 ?? FOTO: BJELLAND, KJARTAN ?? Det er kvaliteten på sveisearbe­idene med rørene på det nye renseanleg­get som har stått i fokus for kontrollsa­ken Kristiansa­nd kommune har åpnet med renseanleg­get på Odderøya. Det er funnet feil på 30 prosent av de kontroller­te sveisene.
FOTO: BJELLAND, KJARTAN Det er kvaliteten på sveisearbe­idene med rørene på det nye renseanleg­get som har stått i fokus for kontrollsa­ken Kristiansa­nd kommune har åpnet med renseanleg­get på Odderøya. Det er funnet feil på 30 prosent av de kontroller­te sveisene.
 ?? FAEDRELAND­SVENNEN 9. OKTOBER ??
FAEDRELAND­SVENNEN 9. OKTOBER
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway