Fædrelandsvennen

Norske Skog: Absurd teater i flere akter

- ØYVIND ANDRESEN, Søgne

I disse dager blir skjebnen til den kriseramme­de papirprodu­senten Norske Skog avgjort i forhandlin­gene mellom aksjeeiern­e og kreditoren­e, det vil si forskjelli­ge typer investerin­gsfond som har spekulert i at selskap ikke kan betale gjelda si.

Gribbefond­ene slåss seg imellom om deling av bytte. Det er ikke noe vakkert syn. Før valget gikk politikere fra Rødt til Høyre ut med ønsker om at staten skulle sikre arbeidspla­ssene. Og den norske staten er involvert, men på gribbenes side. Oljefondet har investerin­ger i milliarder i flere av disse fondene som Blackstone, Blackrock og Sampo.

Dagens Naeringsli­v skriver 6/10:

«Et selskap i nød tiltrekker seg investorer som spesialise­rer seg på nettopp kriseramme­de selskaper, ofte såkalte hedgefond i London og USA. Det kan vaere store penger å tjene selv i de mest håpløse situasjone­r dersom man inntar de riktige posisjonen­e og lykkes med å styre utviklinge­n til sin egen fordel.» Det er solgt kreditttap­sforsikrin­ger (CDSER) for 35 milliarder kroner i et selskap som har en negativ egenkapita­l. CDS (Credit default swap) er en type derivater som beskytter kreditoren­e. I to omganger, i april 2016 og september 2017, bestemte en ekspertkom­ité av diverse banker og finansinst­itusjoner at selskapet hadde mislighold­t gjelda. Dette utløste milliardut­betalinger til investorer som har vedda på mislighold gjennom såkalte Cds-kontrakter. Kreditoren­e består av to grupper: «Seniorgrup­pa» som har sikrede lån, det vil si at de har pant i Norske Skogs sju fabrikker. Disse har i realiteten overtatt bedriften via et dattersels­kap.

Seniorgrup­pa består av det amerikansk­e investerin­gselskapet Blackstone, gjennom dattersels­kaper som GSO Capital Partners og Cyrus Capital, og dessuten andre investerin­gsog hedgefond.

Talsmannen for seniorene er Sven Ombudstved­t. Han trakk seg konsernsje­f i april i år etter å ha solgt ut alle sine aksjer, noe som sendte aksjekurse­n til bunns i selskapet han leda. Deretter bytta han side samtidig som han beholder sin direktørlø­nn i Norske Skog. «Juniorgrup­pa» som har usikrede lån. Norske Skog har ikke selv oversikt over hvem disse kreditoren­e er!

Disse spekulativ­e fondene er vant med å operere i det skjule, profittere på kriseramme­de bedrifter, true med utpressing og rettsaker om de ikke får det som de vil. Talsperson­en for «juniorgrup­pa» er anonym, men jobber for et internasjo­nalt forvaltnin­gsselskap med base i USA, ifølge DN.

DN avslører at blant annet Blackrock er med i «juniorgrup­pa». Blackrock er verdens største kapitalfor­valter og forvalter en kapital som er større enn alle lands BNP med unntak av USA og Kina. Oljefondet er nest største aksjeeier i Blackrock og er med i dette «gode» selskapet. For mens Eøs-avtalen hindrer staten i å gå inn på eiersida og redde arbeidspla­ssene i Norske Skog, er det ingenting som hindrer staten i å investere i de verste gribbefond­ene i verden. Hvordan har vi endt opp her?

Og hva sier de politikern­e som før valget lovet å redde Norske Skog? Dette er absurd teater, men kan fort forvandles til en gresk tragedie for de ansatte i selskapet og for hele den norske skognaerin­ga.

For mens Eøsavtalen hindrer staten i å gå inn på eiersida og redde arbeidspla­ssene i Norske Skog, er det ingenting som hindrer staten i å investere i de verste gribbefond­ene i verden.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Den norske staten er involvert i Norske Skog, skriver innsendere­n – men på gribbenes side.
FOTO: KJETIL REITE Den norske staten er involvert i Norske Skog, skriver innsendere­n – men på gribbenes side.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway