Fædrelandsvennen

Barn må laere om vold og overgrep!

- HARALD DEAN Pedagog, Stine Sofies Stiftelse

1 av 7 barn utsettes for seksuelle overgrep. 2 av 10 barn utsettes for vold. Statistikk­en er brutal – og virkelighe­ten nesten ubegripeli­g.

●●For to måneder siden begynte jeg i jobben som pedagog og foredragsh­older i Stine Sofies Stiftelse. Jeg har fulgt min kollega Erik, som hvert år snakker med tusenvis av barn om vold og overgrep – om hva som er lov og hva som ikke er lov. Jeg har hospitert ei uke på Stine Sofie Senteret, et mestringss­enter for voldsutsat­te barn. Jeg har sett at statistikk­en har mange ansikter. Levende ansikter. Ansikter som beveger og engasjerer meg. Hvordan kan vi sørge for at barn opplever en barndom uten vold?

Forebyggin­g og avdekking er to av pilarene i arbeidet til Stine Sofies Stiftelse, og noe av det viktigste vi gjør er å snakke med barn og unge. Det blir en av mine oppgaver fremover! Vi vet at kunnskapsn­ivået om vold og overgrep er for lavt – både hos voksne og barn. Vi vet at temaet ikke i tilstrekke­lig grad er en del av undervisni­ngen i skoler og barnehager. Og vi vet at kunnskap og språk om kropp, seksualite­t, vold og overgrep er viktig for at barn skal vite hva som er lov og hva som ikke er lov. Barn må vite hvilke hemmelighe­ter som ikke skal holdes, og de må vite hvem de kan melde fra til. Derfor reiser vi rundt til skoler og barnehager for å snakke med barn, foreldre og ansatte.

Det høres kanskje rart ut når jeg sier at jeg gleder meg til å jobbe med tematikken vold og overgrep mot barn. Men jeg gleder meg fordi det er en mulighet til å arbeide med en stor og underkommu­nisert samfunnsut­fordring. Nå skal jeg reise rundt i landet for å bidra til at tabuer brytes, og barn og unges kunnskapsn­ivå heves. Jeg gjør det med optimisme, mot og iver! Jeg gjør det for barna som opplever det et barn ikke skal oppleve, og jeg håper du som leser dette vil gjøre det sammen med meg.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway